20 Απριλίου, 2013

ΜΙΣΘΟΥΣ ΦΙΛΟΔΩΡΗΜΑΤΑ ΘΕΛΕΙ Η ΜΕΡΚΕΛ

Δεν σκοπεύει να παραδώσει την εξουσία στα μισά της επόμενης θητείας, εάν εκλεγεί, ούτε προτίθεται να διαπραγματευτεί το θέμα του κατώτατου μισθού, το οποίο αποτελεί κόκκινο πανί για την ίδια και την κυβέρνησή της. Η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ σε συνέντευξή της στην «Bild» ξεκαθάρισε ότι θα εξαντλήσει την τετραετία, αν επανεκλεγεί, ενώ επιτέθηκε στις θέσεις των Σοσιαλδημοκρατών του SPD για επιβολή φόρου στους πλουσίους, αύξηση στον φόρο κληρονομιάς και εθνικό κατώτατο μισθό. Η ίδια επιχειρηματολόγησε λέγοντας ότι οι συλλογικές συμβάσεις θα πρέπει να ισχύουν ανά κλάδο και ανά περιοχή, αναγνωρίζοντας τις όποιες ιδιαιτερότητες.

«Η ανάπτυξη της οικονομίας μας δεν είναι όσο ισχυρή πιστεύουν πολλοί και αυτό θα την έθετε σε κίνδυνο». Η Μέρκελ τάχθηκε υπέρ μιας διαπραγμάτευσης κατώτατου μισθού ανά κλάδο, επισημαίνοντας μάλιστα ότι ο εθνικός κατώτατος μισθός είναι η αιτία της ανεργίας σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς, όπως είπε, «σε πολλές χώρες οι μισθοί δεν έχουν καμία σχέση με την παραγωγικότητα». Με την ανεργία στο 6,9% τον Μάρτιο, η Γερμανία βιώνει τα χαμηλότερα επίπεδα από την επανένωση το 1990. Δεν έχει κατώτατο μισθό βάσει συλλογικής σύμβασης, αλλά οι κοινωνικοί εταίροι έχουν την ευκαιρία να τον καθορίσουν ανά περιοχή και τομέα.

Η απόρριψη

Στις αρχές Μαρτίου, η Bundesrat, η οποία αντιπροσωπεύει τις δεκαέξι ομοσπονδίες, είχε ψηφίσει υπέρ ενός ελάχιστου ωρομισθίου 8,50 ευρώ. Η Bundestag, η κάτω βουλή του γερμανικού κοινοβουλίου, όπου τα κόμματα του συντηρητικού και φιλελεύθερου συνασπισμού έχουν την πλειοψηφία, δεν έχει ακόμη εξετάσει το νομοσχέδιο, το οποίο κατά πάσα πιθανότητα θα το απορρίψει.

Die Zeit: Γερμανικό πάρτι όταν οι άλλοι Ευρωπαίοι πεινάνε

Πόσα κερδίζει η Γερμανία από την κρίση; Το θέμα επαναφέρει, με αφορμή την ψηφοφορία στο γερμανικό κοινοβούλιο για την έγκριση του πακέτου στήριξης της Κύπρου, η «Die Zeit». «Οι κρυφοί κερδισμένοι της κρίσης» είναι ο τίτλος ρεπορτάζ στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας, η οποία παρατηρεί: «Λέγεται ότι η Γερμανία πληρώνει για τους άλλους, ωστόσο η πραγματικότητα είναι κάπως πιο πολύπλοκη». Το ρεπορτάζ αναφέρεται στη μείωση του κόστους δανεισμού στη Γερμανία εξαιτίας της κρίσης που πλήττει τις άλλες χώρες της ευρωζώνης και εξηγεί ότι «η Γερμανία έλκει ως ένας τεράστιος μαγνήτης κεφάλαια από όλο τον κόσμο». Η χώρα αυτή είναι για τους επενδυτές μία από τις λίγες περιοχές όπου οι αποταμιεύσεις είναι ασφαλείς. Και αυτό το κεφάλαιο γεμίζει τα κρατικά ταμεία, αναθερμαίνει την οικονομία και δίνει τη δυνατότητα στους Γερμανούς να αγοράζουν ακίνητα. Την ώρα που η νότια Ευρώπη βυθίζεται στην κρίση, οι Γερμανοί ποτέ δεν περνούσαν καλύτερα όσο σήμερα» αναφέρεται μεταξύ άλλων στο ρεπορτάζ.


Δεν υπάρχουν σχόλια: