06 Φεβρουαρίου, 2013

ΤΟ ΚΥΜΑ ΕΓΙΝΕ ΤΩΡΑ ΤΣΟΥΝΑΜΙ ΓΙΑ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ

Μορφή χιονοστιβάδας παίρνει πλέον η αμφισβήτηση, εκ μέρους των βουλευτών του κυβερνητικού συνασπισμού, της επάρκειας του Γιάννη Στουρνάρα να καλύψει τη θέση του υπουργού Οικονομικών. Οπως απεδείχθη το Σαββατοκύριακο, οι επισκέψεις των βουλευτών στις εκλογικές τους περιφέρειες, αντί να κατευνάσουν, φούντωσαν σε μεγαλύτερο βαθμό την εμπάθεια κατά του υπουργού Οικονομικών. Δεν ήταν λίγοι μάλιστα αυτοί που χθες στο εντευκτήριο της Βουλής αφηγούμενοι τις… εμπειρίες τους έλεγαν ότι η κυβέρνηση κινδυνεύει «να την πατήσει» με το φόρο στα ακίνητα, αφού η κοινωνία βράζει.

«Ποιος νομίζει ότι είναι ο κ. Στουρνάρας, που δεν θα δεχθεί κριτική;» ακούστηκε χθες σε «γαλάζιο» πηγαδάκι. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει ότι σε αυτούς άρχισαν να προστίθενται και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, με αποτέλεσμα το αρχικό κίνημα των «γαλάζιων» να εξελίσσεται σε διακομματική «εξέγερση» κατά του υπουργού Οικονομικών, τον οποίο πάντως και χθες κάλυψε πλήρως η κυβέρνηση, διά του Σίμου Κεδίκογλου (ΣΚΑΪ), λέγοντας ότι «κάνει μια πολύ δύσκολη δουλειά πάρα πολύ καλά».

Το πρώτο κοινοβουλευτικό χτύπημα ήρθε χθες το πρωί με την ερώτηση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Γιάννη Μιχελάκη, ο οποίος ζήτησε να μην επεκταθεί η φορολόγηση σε προσημειωμένα και υποθηκευμένα ακίνητα. «Αναμφίβολα θα ήταν κοινωνικά άδικο και νομικά οξύμωρο να επεκταθεί η φορολόγηση ενός ακινήτου και στο ποσό για το οποίο έχει ήδη γίνει εγγραφή προσημείωσης ή υποθήκης, εξαιτίας της προφανούς και αντικειμενικής οικονομικής αδυναμίας του ιδιοκτήτη του» αναφέρει ο κ. Μιχελάκης. Στο κείμενο της ερώτησής του ο νέος πρόεδρος του Ιδρύματος Καραμανλή καταλήγει υποστηρίζοντας ότι τυχόν επιβολή φορολογίας επί του ποσού που είναι προσημειωμένο ή υποθηκευμένο θίγει την αρχή της αναλογικότητας και προσβάλλει την κοινωνική δικαιοσύνη, ενώ καλεί τον κ. Στουρνάρα να ενημερώσει τη Βουλή για το τι προτίθεται να πράξει.

Αίσθηση πάντως προκάλεσε και η σφοδρή επίθεση μέσω επίκαιρης ερώτησης ξανά του Απόστολου Κακλαμάνη. Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής δεν δίστασε να χαρακτηρίσει «βλακώδες» το μέτρο της υπερφορολόγησης του πετρελαίου θέρμανσης, ενώ επεσήμανε ότι οι «δοκιμαστικές» της κοινής γνώμης διαρροές του οικονομικού επιτελείου για την επικείμενη υπερφορολόγηση των ακινήτων μαρτυρούν απουσία όχι μόνο πολιτικής και κοινωνικής αλλά και οικονομικής ανάλυσης. Ευθύνες στον Γ. Στουρνάρα για καθυστέρηση στην πάταξη της φοροδιαφυγής καταλόγισε μέσω ερώτησης και ο Δ. Κρεμαστινός του ΠΑΣΟΚ.

Αλλα «γαλάζια» στελέχη επίσης, με παρεμβάσεις τους, επανήλθαν κατά του υπουργού Οικονομικών. Για δεύτερη συνεχή μέρα ο γραμματέας της Ν.Δ. Μανώλης Κεφαλογιάννης, μέσω του Alpha, χαρακτήρισε «αλαζονικό» το να κάνει κριτική σε όλα ο κ. Στουρνάρας και έκανε γνωστό ότι «ίσως τον καλέσουμε στη Συγγρού να τον εξετάσουμε στην πολιτική Ιστορία της Ελλάδας. Δεν ξέρω τι βαθμό θα πάρει». Ο Ευάγγελος Αντώναρος επεσήμανε στο «Βήμα» ότι «δεν είναι υπεράνω κριτικής ο κ. Στουρνάρας», ενώ νέες αιχμές άφησε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Μάκης Βορίδης, που κάλεσε τον υπουργό να ασχοληθεί με τη σωτηρία της χώρας (Alpha): «Εάν μπούμε σε μια συζήτηση για το τι έπρεπε, ποιος έφταιξε κ.λπ., θα μπλέξουμε σε μια παρελθοντική συζήτηση, που δεν είναι χρήσιμη. Είναι καλό να τα αποφεύγουμε αυτά» τόνισε. «Από τον πρώτο μήνα είχα πει ότι ο κ. Στουρνάρας εφαρμόζει λάθος πολιτική» ανέφερε και ο Νικήτας Κακλαμάνης (MEGA), ενώ και ο Πάνος Καμμένος (ΑΝΤ1) υποστήριξε ότι «ο Στουρνάρας έχει μεταβληθεί σε δικτατορίσκο που αγνοεί το κοινοβουλευτικό σύστημα».

Μια σφαίρα εντός κλειστού φακέλου και απειλές
από Κρήτη στο γραφείο του υπουργού!

Ενας φάκελος μέσα στον οποίο υπήρχε μια σφαίρα και ένα απειλητικό σημείωμα με τελικό αποδέκτη τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα σήμανε συναγερμό στην ΕΛ.ΑΣ. Σύμφωνα με πληροφορίες από αστυνομικές πηγές, ο επίμαχος φάκελος έφτασε χθες το πρωί στο ιδιαίτερο γραφείο του κ. Στουρνάρα, το οποίο ελέγχει την αλληλογραφία του υπουργού. Μόλις ο αρμόδιος υπάλληλος είδε τη σφαίρα αλλά και το απειλητικό σημείωμα για τη ζωή του Γιάννη Στουρνάρα ενημέρωσε αμέσως τον υπουργό Οικονομικών και βέβαια την Αστυνομία.

Οπως διαπιστώθηκε, ο φάκελος έχει σταλεί από την Κρήτη και φέρει υπογραφή της... οργάνωσης Κρητική Επανάσταση, που την περασμένη Παρασκευή έκανε ανάλογη... διανομή φακέλων στις εφορίες Ηρακλείου, Χανίων και Αγίου Νικολάου. Και σε αυτές τις περιπτώσεις μέσα στους φακέλους υπήρχε μία σφαίρα και ένα προειδοποιητικό μήνυμα. «Σε περίπτωση εκποίησης κινητής ή ακίνητης περιουσίας Κρητικού ή Ελληνα, οι συνέπειες θα είναι σοβαρές για εσάς και τους εντολείς σας» έγραφε το απειλητικό μήνυμα.

Το περιεχόμενο του φακέλου βρίσκεται ήδη στα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. προκειμένου να ελεγχθεί αν υπάρχουν αποτυπώματα ή κάποιο εύρημα που θα φέρει κοντά στον εντοπισμό του αποστολέα. Τις έρευνες γύρω από την αποστολή της σφαίρας έχει αναλάβει η Κρατική Ασφάλεια, αν και αρχικά ειδοποιήθηκε η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, η οποία όμως στη συνέχεια αποσύρθηκε. Πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που ο Γιάννης Στουρνάρας «δέχτηκε» σφαίρα στο γραφείο του. Μια τρύπα από σφαίρα κοσμούσε πέρυσι το Σεπτέμβριο το γραφείο του υπουργού Οικονομικών.

Στις διαπραγματεύσεις του περασμένου Σεπτεμβρίου με την τρόικα ο Γιάννης Στουρνάρας έδειξε στον σκληρό του ΔΝΤ τον Πολ Τόμσεν το ραγισμένο από τη σφαίρα τζάμι του παραθύρου και του είπε: «Οσο για εσένα, δεν καταλαβαίνω τι θες από την Ελλάδα. Τη βλέπεις αυτή, έγινε από σφαίρα. Εκεί θες να πάμε; Ετσι θέλεις να γίνει η Ελλάδα; Θέλεις να ρίξεις την κυβέρνηση;».

Ο ίδιος έδειξε το σημάδι από τη σφαίρα στο Πολ Τόμσεν, αφήνοντας να εννοηθεί ότι έγινε την εποχή του Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: