06 Φεβρουαρίου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

  • Σε ισχύ τέθηκε η επιστράτευση των ναυτεργατών τα ξημερώματα της Τετάρτης και τα πλοία που είναι προγραμματισμένο να φύγουν από το λιμάνι του Πειραιά φορτώνουν στην προβλήτα Ε1 και αποπλέουν με κάποιες καθυστερήσεις. Την ίδια ώρα, οι ναυτεργάτες και μέλη του ΠΑΜΕ παραμένουν συγκεντρωμένοι στην προβλήτα Ε3, όπου δεν μπορούν να δέσουν καράβια. Στο λιμάνι η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα για τη συγκέντρωση που έχει προγραμματισθεί γι αυτήν την ώρα. Θα ακολουθήσει πορεία στο υπουργείο Ναυτιλίας.
  • Ειδικές ρυθμίσεις, επί το αυστηρότερο, για την απόδοση ελληνικής ιθαγένειας σε αλλοδαπούς σχεδιάζει το υπουργείο Εσωτερικών, μετά την οριστική απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας να κριθούν αντισυνταγματικές οι βασικές διατάξεις του «νόμου Ραγκούση». Σύμφωνα με στελέχη του ΥΠΕΣ, μελετάται η απόδοση ιθαγένειας σε μετανάστες μόνο μετά την ενηλικίωσή τους. «Δεν θα χορηγείται ιθαγένεια με την ελπίδα κάποιος να ενταχθεί στη χώρα. Θα δίνεται ως επιβράβευση σε κάποιον που εντάχθηκε» δηλώνουν στελέχη του υπουργείου.
  • Γκρίνια έφερε στην Ιπποκράτους η διανομή του ερωτηματολογίου προς τις κομματικές οργανώσεις για τη φυσιογνωμία, την ιδεολογία, αλλά και την πιθανότητα αλλαγής ονομασίας και συμβόλων του ΠΑΣΟΚ. Η εκπρόσωπος Τύπου Φώφη Γεννηματά διατυπώνει ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα ενστάσεις ως προς το περιεχόμενο αλλά και τη σκοπιμότητα μιας τέτοιας κίνησης. Ηχηρές αντιδράσεις εκδηλώθηκαν από την Αριστερή Πρωτοβουλία του Γ. Παναγιωτακόπουλου, με τον ίδιο να ζητάει να αποσυρθεί άμεσα.
  • Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιούν αυτήν την ώρα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, στην πλατεία Βάθη, οι παραγωγοί-πωλητές αγροτικών προϊόντων στις λαϊκές αγορές, διεκδικώντας μείωση του κόστους παραγωγής. Οι παραγωγοί μοιράζουν δωρεάν τα προϊόντα τους στον κόσμο. Το μεσημέρι, οι αγρότες που συμμετέχουν στα μπλόκα της Πρωτοβουλίας για την Ανασυγκρότηση του Αγροτοσυνδικαλιστικού Ζητήματος θα αρχίσουν να διακόπτουν για μία ώρα την κυκλοφορία στην Εγνατία ή σε άλλους επαρχιακούς δρόμους. Το θέμα των αγροτικών κινητοποιήσεων θα τεθεί στην σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών το απόγευμα.
  • Στην Αθήνα φτάνει σήμερα, Τετάρτη ο υποψήφιος των γερμανών Σοσιαλδημοκρατών για την καγκελαρία Πέερ Στάινμπρουκ ως μέρος της περιοδείας του σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Ο Π.Στάινμπρουκ θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, ενώ θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο και με τον δήμαρχο Αθηναίων, Γ.Καμίνη.
 Κόσμος

  • Να αφαιρέσει από την γερμανίδα υπουργό Παιδείας Ανέτε Σαβάν το διδακτορικό της αποφάσισε το Πανεπιστήμιο Χάινριχ Χάινε του Ντούσελντορφ, κρίνοντας πως η Σαβάν είχε βασίσει σε λογοκλοπή «εκτεταμένο μέρος» της διατριβής της. Η Σαβάν προτίθεται να στραφεί δικαστικά κατά της απόφασης, ενώ η αντιπολίτευση ζητά την παραίτησή της.
  • Ανοικτό αφήνει το Παρίσι το ενδεχόμενο να ξεκινήσει το Μάρτιο η αποχώρηση των γαλλικών δυνάμεων από το Μάλι, με τον γάλλο υπουργό Εξωτερικών να εκτιμά ότι, «αν όλα πάνε όπως προβλέπεται», οι αφρικανικές δυνάμεις θα μπορέσουν να αναλάβουν τον επόμενο μήνα το έργο των Γάλλων. Σημειώνοντας πως οι γαλλικές δυνάμεις θα συνεχίσουν τις επιχειρήσεις στο βορρά ή όπου αλλού υπάρχουν εστίες ισλαμιστών ανταρτών, ο υπουργός επανέλαβε πως το Παρίσι «δεν προτίθεται να μείνει μόνιμα στο Μάλι».
  • Χαμηλό τσουνάμι, ύψους περίπου ενός μέτρου, χτύπησε τα ανατολικά νησιά Σολομώντα μετά από ισχυρότατο σεισμό 8 βαθμών που σημειώθηκε τα ξημερώματα στον Ειρηνικό. Υπάρχουν φόβοι για τέσσερις νεκρούς και δύο αγνοούμενους. Οι αρχικές προειδοποιήσεις για τσουνάμι σε άλλα νησιά έχουν αρθεί. Οι πρώτες αναφορές κάνουν επίσης λόγο για ζημιές σε σπίτια που βρίσκονταν στην ακτή.
  • Με ισχυρή πλειοψηφία, 400 υπέρ έναντι 175 κατά, υπερψήφισαν οι βουλευτές της βρετανικής Βουλής των Κοινοτήτων νομοθεσία που αναγνωρίζει στα ζευγάρια ατόμων του ίδιου φύλου το δικαίωμα στο γάμο, επεκτείνοντας (όπως και προ ημερών οι Γάλλοι) το σύμφωνο συμβίωσης. Μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης στη Βουλή, και αφού περάσει και από τη Βουλή των Λόρδων, το νέο πλαίσιο αναμένεται να τεθεί σε ισχύ το 2015.
  • Κορίτσια ατίθασα και δύσκολα, Μαγδαληνές για την αυστηρή, καθολική ιρλανδική κοινωνία, εργάζονταν σκληρά χωρίς αμοιβή για δεκαετίες σε ιδιωτικά ιδρύματα που διαχειρίζονταν καλόγριες εν γνώσει και με την επίβλεψη της κυβέρνησης, αναφέρει έρευνα. Παρά την παραδοχή της κυβέρνησης για την φύση και την έκταση του προβλήματος και παρά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, ο πρωθυπουργός Έντα Κένι δεν ζήτησε επίσημα συγγνώμη.
 Οικονομία

  • Την ενίσχυση της προστασίας του ευρώ μέσω του ποινικού δικαίου για την αντιμετώπιση των εγκληματιών που παραχαράσσουν τραπεζογραμμάτια και κέρματα, πρότεινε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Συνολικά, σήμερα κυκλοφορούν σε ολόκληρο τον κόσμο τραπεζογραμμάτια του ευρώ αξίας περίπου 913 δισ. ευρώ και κέρματα αξίας 16 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, οι συνηθέστερες παραποιήσεις γίνονται στα τραπεζογραμμάτια αξίας 20 και 50 ευρώ.
  • Αλλαγή στρατηγικής για την Ελλάδα και προσθετή βοήθεια από τους ευρωπαίους εταίρους προκρίνει το αυστριακό οικονομικό Ινστιτούτο WiFo, το οποίο δεν συμμερίζεται τις αισιόδοξες διαπιστώσεις που θέλουν την Ελλάδα να έχει αφήσει πίσω της τα χειρότερα. Η έκθεση συμπεραίνει ότι το κατά κεφαλήν εισόδημα στην Ελλάδα ήταν το 2012 κατά 28% χαμηλότερο από τον μέσο όρο στην Ε.Ε. των 15.
  • Μοντέλα ιδιωτικοποίησης κρατικών εταιριών ηλεκτρισμού άλλων ευρωπαϊκών χωρών εξετάζει η κυβέρνηση με επικρατέστερο το ιταλικό μοντέλο. Η αναδιάρθρωση της ΔΕΗ, που έπρεπε να είχε αποφασιστεί ως τον Ιούνιο 2012, μετατέθηκε για το Σεπτέμβριο και τελικά θα πρέπει να υπάρξει ολοκληρωμένη πρόταση στην τρόικα εντός του Φεβρουαρίου.
 Αθλητισμός

  • Την περίπτωση του Λουτσιάνο Φιγκερόα εξετάζει η ΠΑΕ Παναθηναϊκός. Μετά το ναυάγιο με τον σκωτσέζο επιθετικό Μπόιντ, οι Πράσινοι συνεχίζουν την αναζήτηση και φαίνεται ότι καταλήγουν στον 32χρονο Αργεντινό πρώην άσο των Μπόκα Τζούνιορς και της Ρίβερ Πλέιτ. Ο Φιγκερόα έμεινε ελεύθερος από την Έμελεκ του Εκουαδόρ, με την οποία σημείωσε 10 τέρματα σε 23 συμμετοχές. Άμεσα αναμένεται να ξεκαθαρίσει αν θα αποκτηθεί από τους Πράσινους ή όχι...
  • Συνάντηση με τους οργανωμένους οπαδούς του Ολυμπιακού είχε την Τρίτη στο «Γ.Καραϊσκάκης» ο πρόεδρος της ομάδας Βαγγέλης Μαρινάκης. Εκεί τους ζήτησε να στηρίξουν τον νέο προπονητή της ομάδας, Μίτσελ, για τον οποίο, όπως τόνισε, έγινε οικονομική υπέρβαση για τα δεδομένα της εποχής. Επίσης, τους ξεκαθάρισε ότι «δεν είμαστε περαστικοί. Δεν ήρθαμε εδώ για να βγάλουμε χρήματα» και ότι το καλοκαίρι θα γίνει ότι χρειαστεί για να ενισχυθεί το δυναμικό της ομάδας, ενώ για τα ματς που απομένουν στο πρωτάθλημα, τους ζήτησε να είναι υποδειγματικοί στους εκτός έδρας αγώνες.
  • Για παίκτες που έκαναν τρελά πράγματα και διαιτητές που έπαιρναν ανεξήγητες αποφάσεις στο ελληνικό πρωτάθλημα έκανε λόγο ο πρώην τεχνικός της Λάρισας Κρις Κόουλμαν, που τώρα βρίσκεται στον πάγκο της εθνικής Ουαλίας. Ο έμπειρος τεχνικός άφησε αιχμές και για το πρωτάθλημα της Ισπανίας όπου κάθισε στον πάγκο της Ρεάλ Σοσιεδάδ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: