06 Φεβρουαρίου, 2013

ΒΓΑΖΟΥΝ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΤΩΡΑ ΤΟ ΝΕΟ «ΣΙΣΜΙΚ»

Σχέδιο... Μπαρμπαρόσα στήνει στο Αιγαίο το βαθύ κράτος της Αγκυρας, «θερμαίνοντας» ακόμη περισσότερο το κλίμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, μετά τις δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν για το τζαμί στην Αθήνα, τους ιμάμηδες και την ΑΟΖ. Οι Τούρκοι, για άλλη μια φορά, τραβούν τον φερετζέ και δείχνουν πώς εννοούν τον διάλογο, λίγες ημέρες μάλιστα μετά τη συνάντηση που είχαν ο Ελληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τον Τούρκο ομόλογό του στο «ουδέτερο» έδαφος του Κατάρ.

Την αποκάλυψη που είχε κάνει η «δημοκρατία» για τα σχέδια της Τουρκίας με το «νέο Σισμίκ» ήρθε να επιβεβαιώσει, η τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ» (που συνήθως εκφράζει τις απόψεις τις τουρκικής κυβέρνησης) και η οποία δημοσιεύει πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες το σεισμολογικό σκάφος «Πολάρκους» (που απέκτησε προσφάτως η Τουρκία από τη Νορβηγία και θεωρείται τεχνολογικά καλύτερο του «Σισμίκ») αρχίζει έρευνες για πετρέλαιο.

 Η εφημερίδα, βέβαια, προσπαθεί να θολώσει τα νερά, ως είθισται στην τουρκική διπλωματία, αναφέροντας ότι το σκάφος πρόκειται να πλεύσει στη Μεσόγειο στις αρχές Μαρτίου, συνοδεία πολεμικών σκαφών, πληροφορία που δόθηκε σκόπιμα μια και θεωρείται κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι τα σημεία επίδειξης δύναμης της Αγκυρας είναι δυο: το Αιγαίο και η Κύπρος.

 Η «Χουριέτ» αφήνει τη νέα «εισβολή» σε Αιγαίο και Κύπρο για λίγο αργότερα (μιλούν για Μάιο), δίνοντας παράλληλα τις περιοχές όπου το «σούπερ» νέο τουρκικό σεισμολογικό σκάφος προτίθεται να διενεργήσει έρευνες για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων, που δεν είναι άλλα από οικόπεδα που βρίσκονται εντός της κυπριακής ΑΟΖ (1, 4, 5, 6, 7 και 12), αλλά και έρευνες κοντά στο Καστελόριζο.

Την αγορά του νέου πλοίου σεισμικών ερευνών είχε ανακοινώσει ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Τανέρ Γιλντίζ. Το μήκους 85 μέτρων πλοίο με την ονομασία «Polarcus Samur», το οποίο αγοράστηκε από νορβηγική εταιρία έναντι 130.000.000 δολαρίων, θα μετονομαστεί σε «Μπαρμπαρόσα Χαϊρεντί Πασά», παρουσία του Ταγίπ Ερντογάν και θα πραγματοποιεί τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες.

Το σκάφος ήδη βρίσκεται στα ναυπηγεία Τούζλα της Κωνσταντινούπολης και σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Τουρκικής Εταιρίας Ερευνών Πετρελαίου (TPAO) Αλι Ριζά Τοϊγκάρ, «το συγκεκριμένο πλοίο μπορεί να πραγματοποιεί έρευνες σε βάθος 6 χιλιομέτρων με τρισδιάστατη μορφή, διαθέτει μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας και έχει ναυπηγηθεί μόλις το 2011. Είμαστε υπερήφανοι που το αποκτήσαμε»

Η Τουρκία έχει ήδη σε εξέλιξη έρευνα για εντοπισμό φυσικού αερίου και πετρελαίου στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, έχοντας συνάψει συνεργασία με τη Shell για τους κόλπους της Μερσίνας και της Αττάλειας. Η διγλωσσία της Τουρκίας, που άλλα λέει και άλλα πράττει, αναμένεται να κορυφωθεί εν όψει με τη δρομολογημένη για τις 4-5 Μαρτίου σύγκληση του Ανώτατου Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας, δηλαδή της κοινής συνεδρίασης των Υπουργικών Συμβουλίων των δύο χωρών, στην οποία αναμένεται να δώσει το «παρών» και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαρά


Δεν υπάρχουν σχόλια: