19 Ιανουαρίου, 2013

ΤΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΗΠΑ


Ο άνθρωπος που «ανακάλυψε» τον Ερντογάν από τότε που ήταν πρόεδρος Επαρχιακής Επιτροπής Μπέηογλου, του Κόμματος Ευημερίας του Νετζμετίν Ερμπακάν, και ανέλαβε την υποστήριξή του μέσα από τις βαθιές δομές εξουσίας των ΗΠΑ λέγεται Μόρτον Αμπράμοβιτς, πρώην πρέσβης και πολιτικός διανοούμενος. Ο Αμπράμοβιτς, όταν επισκέφθηκε τον Ερντογάν στο γραφείο του στις 15 Οκτωβρίου 1996, την περίοδο που ήταν δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, του είχε πει: «Η Κωνσταντινούπολη είναι λίγη για σένα, πρέπει να ανοιχτείς στην Τουρκία».

Ο Μόρτιον Αμπράμοβιτς, λοιπόν, στις 20 Σεπτεμβρίου 2012 δημοσίευσε ένα άρθρο στο «The National Interest», το οποίο ήταν αφιερωμένο εξ ολοκλήρου στις προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν η Τουρκία και ο εκλεκτός του (;), ο Ταγίπ Ερντογάν, εν όψει των εξελίξεων στη Συρία, στο Ιράκ και το Ιράν, με επίκεντρο κυρίως το Κουρδικό. Μάλιστα, ο αρθρογράφος της «Milliyet» Χασάν Τζεμάλ, αναφερόμενος στο εν λόγω άρθρο, έγραψε ότι ο Αμερικανός υποστηρικτής του Ερντογάν του απευθύνει τις εξής προειδοποιήσεις:

1. Το Ιράκ βαδίζει προς διαμελισμό, οι Κούρδοι θα αποσχιστούν.
2. Η απόσχιση των Κούρδων και η δημιουργία ανεξάρτητου κράτους θα επηρεάσει και τους Κούρδους της Τουρκίας.
3. Θα ακολουθήσει και θα έλθει στο προσκήνιο η αυτονομία των Κούρδων που κατοικούν στα βόρεια της Συρίας.
4. Οι εξελίξεις αυτές θα δημιουργήσουν ένα περιβάλλον ασφυκτικής πίεσης για τον Ερντογάν και για την Τουρκία, σε περίπτωση που δεν λύσει η ίδια το δικό της Κουρδικό.

Για όσους δεν ενθυμούνται, να υπενθυμίσουμε ότι στις αρχές του έτους ο επικεφαλής του κουρδικού λόμπι στην Ουάσιγκτον Πίτερ Γκάλμπρεϊθ, βουλευτής Βερμόντ, πρώην πρέσβης και στενός συνεργάτης του νέου υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, δήλωσε στην εφημερίδα «Hurriyet» ότι «έφθασε η στιγμή να αποκτήσουν οι Κούρδοι ένα ανεξάρτητο κράτος και ότι αυτό θα γίνει με συναινετικό διαζύγιο... Η εξέλιξη αυτή δεν σημαίνει ότι θα οδηγήσει στον διαμελισμό της Τουρκίας... Οσον αφορά το ΡΚΚ, αυτό πρέπει να το λύσει μόνη της η Τουρκία. Το ΡΚΚ τι ζητάει; Γενική αμνηστία, συμμετοχή στα πολιτικά δρώμενα, πολιτικά δικαιώματα στους Κούρδους. Αυτά είναι πράγματα που μπορεί να κάνει η Τουρκία».

Από αυτά που έχουμε αναφέρει στα προηγούμενα σχετικά άρθρα και από τις «συμβουλές» του Αμπράμοβιτς προ τον προστατευόμενό του Ερντογάν προκύπτει ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν τη «διευθέτηση» του Κουρδικού σε Ιράκ, Συρία Τουρκία, επιβάλλοντας λύσεις που μπορούν να περάσουν και να είναι έστω και για μικρό χρονικό διάστημα βιώσιμες, σε καθένα από τα τρία προαναφερθέντα τμήματα του Κουρδιστάν. Πέραν των ζητημάτων που άπτονται του ελέγχου και της μεταφοράς των ενεργειακών πόρων από το Κουρδιστάν στην Αν. Μεσόγειο κι εκείθεν στις αγορές της Δύσης, υπάρχει και ένας άλλος στρατηγικής σημασίας στόχος που επιδιώκουν οι ΗΠΑ.

Αν δούμε ολόκληρη την εικόνα, όταν θα έχει ολοκληρωθεί αυτός ο «κύκλος», στα τρία τμήματα του Κουρδιστάν οι Κούρδοι θα έχουν αποκτήσει τα δικαιώματά τους και θα υπάρχει στην εικόνα μια «μαύρη τρύπα»: αυτή του Ανατολικού Κουρδιστάν, που εκτείνεται στην επικράτεια του Ιράν, όπου οι Κούρδοι καταπιέζονται και θα πρέπει να αποκτήσουν κι αυτοί τα δικαιώματά τους.

Τότε όλες οι δυναμικές θα κατατείνουν και θα ευνοούν μια «Κουρδική Ανοιξη» στο Ιράν, που είναι δυνατόν να δρομολογήσει άλλες εξελίξεις σε αυτή τη χώρα-στόχο των ΗΠΑ και του Ισραήλ.

Τα πράγματα αλλάζουν στην περιοχή και οι χθεσινοί εχθροί γίνονται σημερινοί φίλοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: