19 Ιανουαρίου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα
  • Ισοπαλία μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν δύο νέες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται το Σάββατο. Σε δημοσκόπηση της VPRC για λογαριασμό της Εφημερίδας των Συντακτών η εκτίμηση εκλογικής επιρροής φέρνει τα δύο κόμματα ισόπαλα στο 29,5%. Στην παράσταση νίκης η ΝΔ περνάει μπροστά με 31,6% έναντι 27,2% του ΣΥΡΙΖΑ. Στη δημοσκόπηση της Μέτρον Ανάλυσις για της εφημερίδα Επενδυτής στην πρόθεση ψήφου η διαφορά υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ είναι 0,1%, στο 18,8%.
  • Για άμεση απαλλαγή της χώρας «από την τροϊκανή 'νεοαποικιοκρατία' και η ακύρωση των Μνημονίων και των εφαρμοστικών τους νόμων» μιλάει ο κοινοβουεύτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης λαφαζάνης σε άρθρο του στην εφημερίδα Τα Νέα Σαββατοκύριακο. Αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι χρειάζεται ένα νέο άμεσο σχέδιο «το οποίο στην καρδιά του θα έχει μια νέα δεύτερη ριζοσπαστικοποίηση».
  • Kανονικά διεξάγονται το Σάββατο τα δρομολόγια των πλοίων από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, μετά τη βελτίωση των καιρικών συνθηκών και την εξασθένηση των ανέμων.
  • Ένταση δημιουργήθηκε προς στιγμήν το βράδυ της Παρασκευής στην πλατεία Εξαρχείων, όταν αστυνομικές δυνάμεις πραγματοποίησαν ελέγχους. Στην αστυνομική επιχείρηση συμμετείχαν αρχικά άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ και στη συνέχεια έφτασαν επί τόπου και δυνάμεις των ΜΑΤ. Οι αστυνομικές δυνάμεις αποχώρησαν αφού προχώρησαν σε προσαγωγή 13 ατόμων και τη σύλληψη άλλου ενός, ο οποίος φέρεται να εκτόξευσε εναντίον τους μία καρέκλα.
  • Για τις οικονομικές προκλήσεις του μέλλοντος, τις προοπτικές της Ελλάδας και τις πολιτικές που πρέπει να ακολουθήσει η χώρα μας και η ΕΕ για την αντιμετώπιση της κρίσης, θα μιλήσει στο Brookings Institute, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. Ο κ. Τσίπρας θα πραγματοποιήσει τετραήμερη επίσκεψη στην Ουάσινγκτον και τη Νέα Υόρκη, από τις 22 έως τις 25 Ιανουαρίου, προσκελημένος των ινστιτούτων.

Κόσμος
  • Τρεις ημέρες μετά την αιματηρή επέμβαση του στρατού στη μονάδα φυσικού αερίου του Ιν Αμένας, αρκετοί όμηροι συνεχίζουν να βρίσκονται σε κίνδυνο ενώ οι λίγες πληροφορίες δεν καταφέρνουν παρά να ρίξουν ελάχιστο φως στην, ακόμη ρευστή, κατάσταση. Το αμερικανικό Στέιτ Ντιπαρτμεντ επιβεβαίωσε ότι «όμηροι κινδυνεύουν και το μέτωπο είναι ακόμη ασταθές». Ο αριθμός των ομήρων που κρατούνται ακόμη από τους ισλαμιστές ενόπλους φαίνεται πως κυμαίνεται μεταξύ επτά και τριάντα, βάσει των (αρκετές φορες, αντιφατικών) αναφορών στα αλγερινά ΜΜΕ.
  • Την ενοχή του για την «προδοσία» απέναντι στον γιο του, την απώλεια των οικονομικών εσόδων που θα είχε από τους χορηγούς, την προσωπική ταπείνωση και το αίσθημα «καταδίκης σε θάνατο» μετά τον αποκλεισμό του από τη ποδηλασία χρησιμοποίησε ο Λανς Άρμστρονγκ για να περιγράψει τον «εφιάλτη» που περνά στο δεύτερο μέρος της συνέντευξής του στην Όπρα Γούινφρεϊ, το οποίο ήταν αρκετά πιο συναισθηματικό σε σύγκριση με τον αρχικό ψύχραιμο απολογισμό του για τη χρήση αναβολικών.
  • Η Boeing ανακοίνωσε ότι αναστέλλει προσωρινά τις παραδόσεις του 787 Dreamliner, περιμένοντας τις οδηγίες από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (FAA) για το πώς θα ξεπεραστούν οι ανησυχίες για την ασφάλεια του συγκεκριμένου τύπου αεροσκαφών. Η παραγωγή του μοντέλου, πάντως, συνεχίζεται κανονικά.
  • Λίγο μετά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Απριλίου του 1945, όταν η Μάχη του Βερολίνου κρίθηκε και η γερμανική πρωτεύουσα έπεσε στα χέρια των Συμμάχων, ο 33χρονος τότε φωτογράφος του περιοδικού Life, Ουίλιαμ Βάντιβερτ, απαθανάτισε το κατεστραμμένο σκηνικό, καθώς και το εσωτερικό του κρησφύγετου όπου ο Αδόλφος Χίτλερ και η Εύα Μπράουν αυτοκτόνησαν, λίγο πριν από τη λήξη του Πολέμου.
  • Οι σαρωτές εκρηκτικών που είχαν επισύρει την οργή οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα γιατί εικονίζουν τους επιβάτες γυμνούς πρόκειται να αποσυρθούν ως τον Ιούνιο από τα αμερικανικά αεροδρόμια, αναφέρει η Υπηρεσία για την Ασφάλεια των Μεταφορών (TSA). Είναι μια μάλλον σπάνια νίκη των επιβατών για την ιδιωτικότητά τους, η οποία παραβιαζόταν ευθέως από τους πορνοσαρωτές, όπως τους είχαν ονομάσει ακτιβιστές.

Οικονομία
  • Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θα προσφύγει η ΓΣΕΕ για να αντικρούσει εργασιακά και ασφαλιστικά μέτρα των μνημονίων, όπως αναφέρθηκε στη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της Συνομοσπονδίας, εν όψει του 35ου Συνεδρίου της. Ο Γ.Παναγόπουλος κατήγγειλε οργανωμένη επίθεση εναντίον των συνδικάτων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και ότι ασκούνται πιέσεις για την εισαγωγή του δικαιώματος της ανταπεργίας των εργοδοτών στο ευρωπαϊκό δίκαιο. Η αυτοκριτική και η έντονη αντιπαράθεση μεταξύ των παρατάξεων χαρακτήρισε το Συμβούλιο.
  • Χωρίς μεγάλες διακυμάνσεις αλλά με μεικτές τάσεις έκλεισε η εβδομάδα στις αγορές της Ευρώπης και στις ΗΠΑ την Παρασκευή.
  • Την ικανοποίηση της ευρωζώνης για την τήρηση των συμφωνηθέντων του Δεκεμβρίου από την ελληνική κυβέρνηση, εξέφρασε ανώτατος αξιωματούχος του Eurogroup, επισημαίνοντας ότι επί της ουσίας έχει ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των 9,2 δισ. ευρώ και δεν αναμένεται να διατυπωθεί καμία ένσταση στο Eurogroup της Δευτέρας. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε θα είναι το πρώτο Eurogroup, μετά από καιρό, στο οποίο η Ελλάδα δεν θα βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων. Δεν ισχύει το ίδιο για την Κύπρο, για την οποία αρχίζουν τα δύσκολα.

Αθλητισμός
  • Σπουδαίο ματς διεξάγεται στο Λονδίνο την Κυριακή, στο πλαίσιο της 23ης αγωνιστικής της Premier League. Η Τσέλσι υποδέχεται την Αρσεναλ σε μία αναμέτρηση με μεγάλη σημασία και για τους δύο μονομάχους. Αμέσως μετά (18:00 ώρα Ελλάδας) και λίγο πιο βόρεια στην αγγλική πρωτεύουσα, η Τότεναμ υποδέχεται τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο επίσης κρίσιμο σταυροδρόμι του «Γουάιτ Χαρτ Λέιν» για την ομάδα του Σερ Αλεξ Φέργκιουσον.
  • Το θέμα των «παγωμένων» χρεών του ΠΑΟΚ συζήτησε ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ, Ιβάν Σαββίδη στη συνάντηση που είχε την Παρασκευή με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον Υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η υπόθεση οδεύει προς οριστική λύση με άμεση εξόφληση του πρωτογενούς χρέους (περίπου 11,5 εκατ. ευρώ) και απαλλαγή της ΠΑΕ από τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις που ανεβάζουν το ποσό στα 28 εκατ. ευρώ.
  • Με τις αμφίρροπες «μάχες» ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τον Πανθρακικό (17:15) αλλά και του ΟΦΗ κόντρα στον Πανιώνιο (17:15) θα ανοίξει το Σάββατο η αυλαία της 18ης αγωνιστικής της Σούπερ Λιγκ. Μάλιστα, το πρόγραμμα του Σαββάτου ολοκληρώνεται με την αναμέτρηση ανάμεσα στον τρίτο της βαθμολογίας Αστέρα Τρίπολης και τον δεύτερο ΠΑΟΚ (19:30).




Δεν υπάρχουν σχόλια: