18 Ιανουαρίου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα
  • Ξεκινούν τη λειτουργία τους 99 Γραφεία Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων (ΓΕΦ), τα οποία στόχο έχουν να καλύψουν το όποιο κενό δημιουργείται από τη συγχώνευση των ΔΟΥ που έχει ξεκινήσει και συνεχίζεται σε όλη τη χώρα. Ποιες υπηρεσίες μπορούν να διεκπεραιώνουν στα ΓΕΦ οι φορολογούμενοι.
  • Στη δικαστική μάχη για να αποδείξουν την αθωότητά τους και να αποφύγουν το εδώλιο του ειδικού ή τακτικού δικαστηρίου ρίχνονται τα ποινικά ελεγχόμενα πρόσωπα, πολιτικά και μη, για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ. Το μεγάλο «αγκάθι» πάντως στη διερεύνηση της υπόθεσης είναι η παραγραφή. Όλα εξαρτώνται από το πώς θα μετρηθεί η Βουλή της μίας ημέρας που μεσολάβησε μεταξύ των δύο πρόσφατων εκλογών.
  • Ενδιαφέρον παρουσίασε η ψηφοφορία για την Προανακριτική Επιτροπή για τη λίστα Λαγκάρντ, αργά το βράδυ της Πέμπτης, όχι μόνο ως προς το αποτέλεσμα, δηλαδή τη παραπομπή μόνο του Γ.Παπακωνσταντίνου, αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο επέλεξαν να ψηφίσουν οι 294 παρόντες στη διαδικασία βουλευτές. Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κι άλλοι 36 βουλευτές ψήφισαν μόνο στην κάλπη για τον πρώην υπουργό Γ.Παπακωνσταντίνου, ενώ άλλοι βουλευτές αποφάσισαν να περάσουν από δύο κάλπες, στέλνοντας μηνύματα.
  • Ιδιαίτερα αυξημένη είναι από νωρίς το πρωί της Παρασκευής η κίνηση στους δρόμους της Αθήνας, λόγω της 24ωρης απεργίας των εργαζομένων στο Μετρό (γραμμές 2,3), τον ΗΣΑΠ (γραμμή 1) και το Τραμ. Την κατάσταση στους δρόμους δυσχεραίνει και η βροχή που πέφτει σε αρκετές περιοχές της Αττικής.
  • Την κήρυξη τρίωρης στάσης εργασίας για σήμερα, Παρασκευή από τις 2 το μεσημέρι έως τις 5 το απόγευμα, για τους δημοσιογράφους που εργάζονται στο Δημόσιο, τα ΝΠΔΔ, τους ΟΤΑ, την ΕΡΤ, το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, τους ραδιοφωνικούς σταθμούς Αθήνα 9,84, Κανάλι 1 90,4 FM, Επικοινωνία FM, καθώς και το Κανάλι της Βουλής αποφάσισε η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ).
Κόσμος
  • Ξένοι όμηροι συνεχίζουν να αγνοούνται μετά τη δραματική κατάληξη στην «πολιορκία» της μονάδας φυσικού αερίου στο αλγερινό Ιν Αμένας και την επέμβαση του αλγερινού στρατού: Επιβεβαιωμένοι νεκροί είναι έξι όμηροι, την στιγμή που δεκάδες άλλοι αγνοούνται -ακόμη και ο αρχικός αριθμός των ομήρων ήταν ασαφής. Τουλάχιστον εννέα ξένοι υπήκοοι έχουν διαφύγει, σύμφωνα με τις διπλωματικές αρχές των τρίτων χωρών. Κύμα επικρίσεων των ξένων ηγεσιών στη διαχείριση της κατάστασης από το Αλγέρι, «σε εξέλιξη» θεωρεί το περιστατικό το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών.
  • Μάχη με τις πλημμύρες δίνουν οι αρχές την Ινδονησίας ιδιαίτερα στην πρωτεύουσα Τζακάρτα, με τουλάχιστον ένδεκα ανθρώπους να έχουν χάσει τη ζωή τους και χιλιάδες να έχουν μείνει άστεγοι εξαιτίας των καταρρακτωδών βροχών. Τα συνεργεία διάσωσης προσπαθούν, μαζί με τον στρατό, να διασώσουν τους εγκλωβισμένους.
  • Επιτέλους το είπε: Ο Λανς Άρμστρονγκ, κάποτε ίνδαλμα για αθλητές και μη λόγω της δύναμής του να νικήσει τον καρκίνο και να επιστρέψει στη «μάχη» κερδίζοντας τις μεγαλύτερες διακρίσεις στο άθλημά του, ομολόγησε ότι έκανε χρήση αναβολικών. Έχοντας ήδη δει τους τίτλους του να του αφαιρούνται, και παρά την άρνησή του τόσο καιρό ότι κέρδιζε ντοπαρισμένος, ο Άρμστρονγκ αναγνώρισε ότι η παραδοχή του μπορεί να «έρχεται πολύ αργά», αν και είπε ότι δεν αισθανόταν ενοχές όταν το έκανε. «Δεν μπορείς να κερδίσεις επτά φορές το Γύρο της Γαλλίας χωρίς ντόπινγκ» είπε, σημειώνοντας πάντως πως δεν είχε κάνει χρήση αναβολκών μετά το 2005.
  • Με πολλά θύματα - ομήρους και ισλαμιστές μαχητές - αλλά και αντιφατικές πληροφορίες και σκοτεινά σημεία έληξε αργά την Πέμπτη η ομηρία Αλγερινών και ξένων εργατών σε εγκατάσταση άντλησης φυσικού αερίου στην έρημο της Αλγερίας. Ενημέρωση και εξηγήσεις για την επιχείρηση ζήτησαν δυτικές χώρες, πολίτες των οποίων ήταν κρατούμενοι ισλαμιστών ανταρτών για σχεδόν δύο ημέρες.
  •  Η πολυαναμενόμενη ομιλία του Βρετανού πρωθυπουργού, Ντέιβιντ Κάμερον, για τον μελλοντικό ρόλο της χώρας του στην ΕΕ, πρόκειται να αναβληθεί εξαιτίας των εξελίξεων από την υπόθεση ομηρίας στην Αλγερία, στην οποία εμπλέκονται και Βρετανοί, ανακοινώθηκε από το γραφείο του. Η ομιλία του είχε προγραμματιστεί να δοθεί την Παρασκευή στο Άμστερνταμ.
Οικονομία
  • Δημιουργία μιας «μικρής ΔΕΗ», στην οποία θα περάσει το 20% - 30% των ορυχείων, των μονάδων και των υπηρεσιών της σημερινής επιχείρησης, μαζί φυσικά με τμήμα του προσωπικού των 19.000 εργαζομένων, προκειμένου εν συνεχεία να πωληθεί από το ΤΑΙΠΕΔ είναι το επικρατέστερο σενάριο που εξετάζει η κυβέρνηση για την αποκρατικοποίηση της Επιχείρησης. Το υπόλοιπο κομμάτι θα ανατεθεί σε στρατηγικό επενδυτή.
  • Η διεθνής κοινότητα επανακτά την πιστή της στις προοπτικές της Ελλάδας, αλλά η Αθήνα πρέπει να επικεντρωθεί στις μεταρρυθμίσεις, στη δημοσιονομική προσαρμογή, στις ιδιωτικοποιήσεις και κυρίως στην «καθολική αναμόρφωση της φορολογικής διοίκησης», τόνισε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην αμερικανική πρωτεύουσα.
  • Ανακοινώθηκε επισήμως την Πέμπτη η υποψηφιότητα του Ολλανδού υπουργού Οικονομικών για τη θέση του επικεφαλής του Eurogroup. Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ θα διαδεχθεί σε αυτή τη θέση τον Λουξεμβούργιο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και η θητεία του θα διαρκέσει 2,5 έτη.
Αθλητισμός
  • Η Βέροια επικράτησε εντός έδρας με 2-1 της Ξάνθης στο πρώτο αγώνα των δύο ομάδων για την 4η φάση του Κυπέλλου Ελλάδας. Και τα δυο γκολ των γηπεδούχων σημείωσε ο Κόστλι (5', 52') ενώ για τους Ακρίτες μείωσε ο Μάνταλος με πέναλτι στο 67'. Με δέκα παίκτες τελείωσαν τον αγώνα και οι δύο ομάδες. Η ρεβάνς θα διεξαχθεί στις 30/1 στην Ξάνθη.
  • Με δύο αγώνες συνεχίστηκε την Πέμπτη το Κύπελλο Ελλάδος. Ο Λεβαδειακός πήρε ελαφρύ προβάδισμα από την Κέρκυρα της οποίας επικράτησε με 2-1 στον πρώτο αγώνα στη Λιβαδειά. Στον δεύτερο αγώνα της ημέρας, η Βέροια φιλοξένησε την Ξάνθη και - επίσης - επικράτησε με 2-1. Αυτοί ήταν οι πρώτοι αγώνες για τα ζευγάρια στην 4η φάση του θεσμού, ενώ θα υπάρξουν επαναληπτικοί στις έδρες των φιλοξενούμενων στις 31 Ιανουαρίου.
  • Η Νάπολι κέρδισε την ένσταση που είχε καταθέσει κατά της ποινής αφαίρεσης δύο βαθμών η οποία της επιβλήθηκε στα μέσα Δεκεμβρίου, λόγω της εμπλοκής παικτών της στο σκάνδαλο με τους «στημένους αγώνες». Η απόφαση της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας να αποδοθούν και πάλι στη Νάπολι οι δύο βαθμοί, τη φέρνει στη 2η θέση της κατάταξης του Campionato με 42 βαθμούς μαζί με τη Λάτσιο και τρεις πίσω από την πρωτοπόρο Γιουβέντους.






Δεν υπάρχουν σχόλια: