13 Ιανουαρίου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

  • Ανοικτό αφήνει ο Φώτης Κουβέλης το ενδεχόμενο σύστασης και εξεταστικής επιτροπής εκτός από την προκαταρκτική για τους χειρισμούς στη λίστα Λαγκάρντ. Μιλώντας σε κυριακάτικη εφημερίδα επισημαίνει ότι θα πρέπει να διερευνηθούν όλες οι πτυχές του ζητήματος τονίζοντας χαρακτηριστικά: «μην εκπλαγείτε αν έχουμε εκπλήξεις».
  • Σε ομάδες απολογούνται από το πρωί του Σαββάτου στον ανακριτή οι 92 κατηγορούμενοι στην υπόθεση ανακατάληψης της Βίλας Αμαλίας. Οι 46 ολοκλήρωσαν τις απολογίες τους και με την σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα αφέθηκαν ελεύθεροι με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης σε τακτά διαστήματα σε αστυνομικό τμήμα.
  • Δήμαρχοι, πρώην νομάρχες και περιφερειάρχες, καθώς και σύμβουλοι της τοπικής αυτοδιοίκησης περιλαμβάνονται στη λίστα του ΣΔΟΕ που δημοσιεύει το «Εθνος της Κυριακής». Ήδη έχουν κινηθεί οι διαδικασίες ανοίγματος των λογαριασμών και ελέγχου των «πόθεν έσχες», αφού προέκυψαν ενδείξεις για φοροδιαφυγή και αδικαιολόγητο πλουτισμό.
  • Την ικανοποίησή του από τις τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση Λαγκάρντ εκφράζει ο Ευάγγελος Βενιζέλος ο οποίος θεωρεί πως πλέον επιβεβαιώνονται προφανή πράγματα. Μιλώντας σε κυριακάτικη εφημερίδα προσθέτει ακόμη ότι το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ δεν θα ασχοληθεί με την εσωστρέφεια αλλά με τα μεγάλα θέματα της χώρας, στέλνοντας το μήνυμα πως δεν πρόκειται να ασχοληθεί με τη νεκρανάσταση ενός παλιού ΠΑΣΟΚ.
  • Ένα ακόμα επεισόδιο στην αντιπαράθεση ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ για τη λίστα Λαγκάρντ. Αφορμή αυτή τη φορά οι πληροφορίες περί νέων αποκαλύψεων με βάση τη συνάντηση Παπανδρέου-Βενιζέλου και Διώτη, τον Ιούλιο του 2011. Το ΠΑΣΟΚ εξέδωσε μακροσκελέστατη ανακοίνωση, εξηγώντας τα όσα έγιναν εκείνη την περίοδο, για να καταλήξει: «Ως εδώ με την με την πολιτική χυδαιότητα που 'πιάνεται από τα μαλλιά της'».

Κόσμος

  • Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ έθεσε τη χώρα σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής για την αποτροπή επιθέσεων μετά την εμπλοκή των γαλλικών δυνάμεων στη διαμάχη κυβέρνησης και ισλαμιστών ανταρτών στο Μάλι, αλλά και της επιχείρησης στη Σομαλία. Εν τω μεταξύ, περισσότεροι από 100 άνθρωποι, περιλαμβανομένων ανταρτών και κυβερνητικών στρατιωτών, σκοτώθηκαν στη διάρκεια των γαλλικών αεροπορικών επιδρομών στην πόλη Κόνα.
  • Εξηγήσεις από τον Φρανσουά Ολάντ για τις συναντήσεις του με μία από τις Κούρδες ακτιβίστριες που δολοφονήθηκαν την περασμένη Τετάρτη ζήτησε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, καλώντας τον να απαντήσει ποια μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης (εννοώντας το PKK) συνάντησε και τι συζητήθηκε. Εν τω μεταξύ, το Σάββατο πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τη δολοφονία των τριών γυναικών.
  • Ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών, Μίλος Ζέμαν, και ο υπουργός Εξωτερικών, Κάρελ Σβάρτσενμπεργκ, προηγούνται στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξήχθησαν την Παρασκευή και το Σάββατο στην Τσεχία και θα αναμετρηθούν στις 25-26 Ιανουαρίου. Με καταμετρημένο το σύνολο σχεδόν των ψήφων, ο σοσιαλδημοκράτης πρώην πρωθυπουργός Ζέμαν είναι στο 24,7% και ο συντηρητικός υπουργός Εξωτερικών Σβάρτσενμπεργκ στο 22%.
  • Ακόμα σοβαρότερο εμφανίζεται τις τελευταίες ημέρες το πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο Πεκίνο με τα επίπεδα να ξεπερνούν αυτά που είναι επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία, σύμφωνα με τους κανονισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Το Σάββατο, η γκρίζα ομίχλη ήταν τόσο πυκνή ώστε η ορατότητα ήταν λίγες εκατοντάδες μέτρα και σύμφωνα με τις επίσημες μετρήσεις τα αιωρούμενα μικροσωματίδια ήταν στα 400 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα.
  • Μία ακόμα δημόσια εμφάνιση πραγματοποίησε ο Φιντέλ Κάστρο. Ο ιστορικός ηγέτης της Κούβας συναντήθηκε με την πρόεδρο της Αργεντινής, Κριστίνα Φερνάντες, η οποία βρέθηκε στο νησί προκειμένου να επισκεφθεί τον Ούγκο Τσάβες.

Οικονομία

  • Σε επίπεδα άνω του 50% αναμένεται να διαμορφωθούν τα ποσοστά των χειμερινών εκπτώσεων που αρχίζουν την ερχόμενη Τρίτη 15 Ιανουαρίου. Η μεγάλη πτώση του τζίρου για το σύνολο της αγοράς, αλλά και η μειωμένη κίνηση τις ημέρες των γιορτών, παρά τις προσφορές που έφταναν μέχρι το 40%, αναγκάζουν τους επιχειρηματίες να αρχίσουν νωρίτερα τις μεγάλες μειώσεις τιμών.
  • Εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία αποφάσισε για την Τετάρτη 16 Ιανουαρίου η Εκτελεστική Γραμματεία της ΟΤΟΕ μετά τις εξελίξεις, που αφορούν το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Η Ομοσπονδία τονίζει ότι θα συνεχίσει τις πιέσεις σε όλες τις κατευθύνσεις, με κεντρικό αίτημα να υπάρξει δέσμευση για τη διασφάλιση της απασχόλησης των εργαζομένων και των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων τους.
  • Εξαιρετικά επιτυχή συναλλαγή για τα συμφέροντα του ελληνικού δημοσίου χαρακτήρισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας τη διαδικασία επαναγοράς του χρέους, μιλώντας το Σάββατο στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, στη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου που περιλαμβάνει τις έξι πράξεις νομοθετικού περιεχομένου.

Αθλητισμός

  • Ακόμη δύο βαθμούς έχασε η Ρεάλ Μαδρίτης, καθώς αναδείχθηκε ισόπαλη χωρίς τέρματα (0-0) με την ουραγό Οσασούνα στην Παμπλόνα στο πλαίσιο της 19ης αγωνιστικής της Primera Division. Σημαντική νίκη, στην προσπάθεια που καταβάλλει για παραμονή στην κατηγορία, πέτυχε η Εσπανιόλ, που επιβλήθηκε στη Βαρκελώνη της Θέλτα με 1-0. Με τον πρώην παίκτη του Ολυμπιακού, Όσκαρ Γκονζάλεθ, να πετυχαίνει το καθοριστικό γκολ, η Βαγιαδολίδ επικράτησε 3-1 εντός έδρας της Μαγιόρκα. Ακόμα μια νίκη για τη Βαλένθια του Ερνέστο Βαλβέρδε. Οι Νυχτερίδες επικράτησαν με 2-0 της Σεβίλης χάρη σε δύο τέρματα του Σολδάδο στο 50 και στο 89'.
  • Τραυματίας αποχώρησε ο Χοσέ Χολέμπας από τον αγώνα του Ολυμπιακού με τον Λεβαδειακό και το ιατρικό επιτελείο των Ερυθρολεύκων ανησυχεί μήπως ο διεθνής αμυντικός έχει υποστεί κάταγμα στο δάχτυλο.
  • Με τον Παναγιώτη Κονέ να «χρίζεται» σκόρερ, η Μπολόνια συνέτριψε 4-0 την Κιέβο στο «Ρενάτο Νταλ'Αρα», στην αναμέτρηση που άνοιξε την «αυλαία» της 20ης αγωνιστικής του Campionato. Ο διεθνής μέσος άνοιξε το σκορ στο 13ο λεπτό με κεφαλιά ύστερα από κόρνερ. Στο μεταξύ, η Ίντερ «σκαρφάλωσε» προσωρινά στην τρίτη θέση της κατάταξης, ύστερα από τη νίκη της 2-0 επί της Πεσκάρα.




Δεν υπάρχουν σχόλια: