13 Νοεμβρίου, 2012

ΕΥΧΕΣ ΣΤΟΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΟΥ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ π. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟ

Ευχόμεθα στον Πανοσιολογιώτατον  Αρχιμανδρίτην  π. Χρυσόστομον, επί τη ευκαιρία της Ονομαστικής του εορτής, έτη πολλά και καρποφόρα στον αμπελώνα του Κυρίου, επιπροσθέτως δε ευχόμεθα από καρδίας, όπως Κύριος ο Θεός τον αξιώσει και Ποιμενάρχην ώστε έτσι να υπηρετήσει με όλες του τις άξιες γνώσεις που διαθέτει, την Εκκλησία της Ελλάδος.
  
Π. ΒΟΙΩΤΟΣ

H M.K.O «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» ΤΗΣ Ι.Α.Α. ΣΕ ΗΡΑΚΛΕΙΑ ΚΑΙ ΔΟΝΟΥΣΑ


Κλιμάκιο του φιλανθρωπικού οργανισμού Αποστολή της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, με επικεφαλής τον Γενικό Διευθυντή κ. Κωνσταντίνο Δήμτσα, παρέδωσε 80 δέματα αγάπης, με τρόφιμα στερεάς τροφής στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Θήρας Αμοργού και Νήσων, παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Θήρας κ. Επιφανίου.

Σκοπός της Αποστολής η ενίσχυση εμπερίστατων συνανθρώπων μας στα νησιά της Μητροπόλεως, την Ηρακλειά και τη Δονούσα, που πλήττονται από την κρίση και αντιμετωπίζουν τους δύσκολους μήνες του χειμώνα, σοβαρά προβλήματα επιβίωσης. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν εμβολιασμοί σε παιδιά στα Κέντρα Υγείας, στη Σαντορίνη και στη Θηρασιά.

Ο Μητροπολίτης κ. Επιφάνιος εξήρε την Αποστολή για τη βοήθεια και τη στήριξη της στα παιδιά των ανασφάλιστων οικογενειών. "Πολλοί θεωρούν ότι η κρίση δεν ακουμπά τους νησιώτες. Κάνουν λάθος! Ο τουρισμός στον τόπο μας δημιουργεί κοινωνικά άκρα: τους πολύ πλούσιους και τους πολύ φτωχούς. Υπάρχουν νησιά όπως Ηρακλειά, η Δονούσα, που οι κάτοικοί τους αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης. Σε αυτούς αλλά και σε πολλούς άλλους η βοήθεια της Αποστολής αποτελεί μια μεγάλη ανάσα στον ανηφορικό δρόμο που διαβαίνουν. Η Εκκλησία μας, ο Αρχιεπίσκοπος στέκονται δίπλα τους".

Για τους εμβολιασμούς στα Κέντρα Υγείας στη Σαντορίνη και στη Θηρασιά ο κ. Δήμτσας τόνισε: "Είμαστε με τον ΙΣΑ εδώ για να προσφέρουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για τα παιδιά μας. Η Εκκλησία μας δεν λογαριάζει χιλιομετρικές αποστάσεις και σύνορα, προκειμένου να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να φροντίσει τα παιδιά της".


ΕΣΕΕ: ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΤΩΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ «ΠΑΙΔΙΑ» ΚΑΙ «ΑΠΟΠΑΙΔΙΑ»


Η Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου εκφράζει τον έντονο προβληματισμό της για την αποτελεσματικότητα της φοροαπαλλαγής από τη συλλογή αποδείξεων, την οποία προωθεί το υπουργείο Οικονομικών στο νέο νομοσχέδιο, τονίζοντας ότι το μέτρο αυτό θα δημιουργήσει δύο ταχύτητες φορολογουμένων. Εκτίμηση της ΕΣΕΕ είναι ότι, την ώρα που οι μισθωτοί και συνταξιούχοι συνεχίζουν να έχουν την δυνατότητα έκπτωσης φόρου μέσω της συλλογής αποδείξεων, δεν ισχύει το ίδιο για τους ελεύθερους επαγγελματίες και ιδιοκτήτες ατομικών επιχειρήσεων οι οποίοι αναμένεται να επιβαρυνθούν σημαντικά από το νέο φορολογικό σύστημα.

Προτείνει, τέλος, την επέκταση του μέτρου σε αυτούς του κλάδους ως ένα μέσω «χτισίματος» ενός νέου αφορολόγητου με παράλληλη προσαρμογή του μέτρο σε συγκεκριμένους τομείς δίνοντας κίνητρα στους φορολογούμενους.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΣΕΕ τονίζει :

«Η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου εκφράζει τον προβληματισμό της για την φετινή διαχείριση του μέτρου των αποδείξεων. Σε μια δύσκολη συγκυρία που κάθε Έλληνας πολίτης μετρά, στην κυριολεξία, και το τελευταίο ευρώ, η κυβέρνηση, διαμέσου του υπό κατάθεση νέου φορολογικού νομοσχεδίου, καθιστά την φοροαπαλλαγή από την συλλογή αποδείξεων έναν πραγματικό «δαίδαλο» δημιουργώντας ταυτόχρονα φορολογικά «παιδιά» και «αποπαίδια».

Συγκεκριμένα προβλέπεται η συνέχιση του καθεστώτος της συλλογής αποδείξεων για την εξασφάλιση σταθερής έκπτωσης φόρου των 1.950 ευρώ για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους. Οι φορολογούμενοι, δηλαδή, θα εξακολουθούν να ζητούν και να συλλέγουν αποδείξεις, η συνολική αξία των οποίων θα πρέπει να αντιστοιχεί στο 25% του εισοδήματός τους (πραγματικού ή τεκμαρτού) για να δικαιούνται την έκπτωση φόρου των 1.950 ευρώ που θα προβλέπεται με τη νέα φορολογική κλίμακα, ενώ όσοι δεν θα καταφέρουν να συγκεντρώσουν τις απαιτούμενες αποδείξεις θα έχουν ποινή φόρου 10% επί της διαφοράς μεταξύ της αξίας των αποδείξεων που θα έχουν μαζέψει και της αξίας των αποδείξεων που ισοδυναμεί με το 25% του μεγαλύτερου ποσού μεταξύ ετησίου δηλωθέντος ή ετησίου τεκμαρτού εισοδήματος.

Αντίθετα, για τα πραγματικά εισοδήματα των φυσικών προσώπων, τα οποία προέρχονται από ατομικές επιχειρήσεις ή από ελεύθερα επαγγέλματα, δεν προβλέπεται η δυνατότητα «χτισίματος» του αφορολόγητου ορίου μέσω της συλλογής αποδείξεων αλλά η πλήρης κατάργησή του και η υιοθέτηση ακόμη υψηλότερων φορολογικών συντελεστών. Οι εν λόγω διαφοροποιήσεις πρόκειται να επιφέρουν καίριο πλήγμα στα εισοδήματα εκατοντάδων χιλιάδων εμπόρων - ελεύθερων επαγγελματιών καθώς η φοροδοτική τους ικανότητα θα μειωθεί στο ελάχιστο.

Προκειμένου, λοιπόν, να ανακουφιστεί η συγκεκριμένη επαγγελματική ομάδα αλλά και να κατορθώσει τελικά το Κράτος να εισπράξει τα υπολογισθέντα έσοδα, θα ήταν πρέπον να δοθεί το κίνητρο στους ιδιοκτήτες ατομικών επιχειρήσεων αλλά και στους ελεύθερους επαγγελματίες, συλλογής αποδείξεων οι οποίες θα λειτουργούν αφαιρετικά από τα δηλωθέντα καθαρά τους κέρδη, έτσι ώστε να μειωθεί η συνολική φορολογική τους υποχρέωση, όπως ακριβώς ισχύει για την κατηγορία των μισθωτών και των συνταξιούχων. 

Παράλληλα, προκειμένου ο θεσμός της συλλογής αποδείξεων να γίνει περισσότερο ελκυστικός για τους Έλληνες φορολογούμενους, η ΕΣΕΕ προτείνει την εφαρμογή αυξημένου συντελεστή βαρύτητας για εκείνες τις αποδείξεις που θα εκδίδονται από συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες. Βασική θέση και πρόταση της ΕΣΕΕ, την οποία έχει επανειλημμένα εκφράσει σε όλους τους αρμόδιους φορείς, είναι ότι η έκδοση και συλλογή αποδείξεων να αποτελέσει τη βασική και κύρια φοροαπαλλαγή όλων των φορολογουμένων.

Είναι αναγκαίο το μέτρο των αποδείξεων να προσαρμοστεί στις ανάγκες του παρόντος και να μην διαπνέεται από στρεβλές αντιλήψεις για την φορολογική πολιτική. Υπενθυμίζουμε ότι σκοπός του ήταν η διαμόρφωση φορολογικής συνείδησης στους Έλληνες φορολογουμένους. Ας λειτουργήσει ως ένα επιπλέον κίνητρο για τους συνεπείς φορολογουμένους - μισθωτούς και επαγγελματίες - και όχι ως μια τιμωρητική πρακτική για συγκεκριμένες κοινωνικές κατηγορίες.»

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Πανελλαδική στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι έως τη λήξη του ωραρίου και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 12:30 μ.μ. στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, έχει εξαγγείλει η ΑΔΕΔΥ για σήμερα, Τρίτη, εκφράζοντας την αντίθεσή της στις διατάξεις για τη διαδικασία της διαθεσιμότητας που περιλαμβάνονται στο τρίτο Μνημόνιο.
   
Σε διαγραφή όλων των προφίλ των βουλευτών της Χρυσής Αυγής προχώρησε το Facebook, καθώς κρίθηκε ότι παρέβαιναν την πολιτική της εταιρείας κατά της βίας, του ρατσισμού και του φασισμού. Ταυτόχρονα «έκλεισαν» και προφίλ μελών του κόμματος που είχαν αναρτήσει ναζιστικά σύμβολα και έκαναν φασιστική και ρατσιστική προπαγάνδα.
  
 Να συμφωνηθεί άμεσα λύση - πακέτο για την Ελλάδα επιζητά ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος σήμερα, Τρίτη, βρίσκεται στις Βρυξέλλες, όπου θα έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Το Eurogroup της Δευτέρας έδωσε «πράσινο φως» για τη διετή επιμήκυνση του ελληνικού δημοσιονομικού προγράμματος, ωστόσο οι σημαντικές αποφάσεις - μαζί με την απόφαση για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ - μετατέθηκαν για τις 20 Νοεμβρίου.
   
Εντολή για διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας μετά το θάνατο τεσσάρων νεογνών που νοσηλεύονταν στη νεογνολογική κλινική του νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» στη Θεσσαλονίκη έδωσε ο προϊστάμενος Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Ευάγγελος Μαδεμλής, στον εισαγγελέα ποινικής δίωξης Λάμπρο Τσίγκα. Ο θάνατος των τριών νεογνών οφείλεται σε σηψαιμία που προκάλεσε ο πολυανθεκτικός και ιδιαιτέρως τοξικός μικροοργανισμός Κλεμπσιέλλα, από τον οποίο έχουν προσβληθεί άλλα έξι νεογνά.
   
Πονοκέφαλο προκαλεί στη ΔΗΜΑΡ η στάση των δύο βουλευτών, Οδυσσέα Βουδούρη και Πάρη Μουτσινά, οι οποίοι δεν τήρησαν την κομματική γραμμή και καταψήφισαν το τρίτο μνημόνιο και τον προϋπολογισμό. Στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος που γίνεται σήμερα, Τρίτη, οι δύο βουλευτές αναμένεται να ξεκαθαρίσουν την πρόθεσή τους να παραμείνουν στο κόμμα, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι θα εκφραστεί με κάθε τρόπο η έντονη δυσφορία του κόμματος για τη στάση τους.

Κόσμος

Τον στρατηγό Τζον Άλεν, διοικητή των δυνάμεων στο Αφγανιστάν, αγγίζει η έρευνα γύρω από το «σκάνδαλο Πετρέους» και της εξωσυζυγικής του σχέσης με την βιογράφο του Πόλα Μπρόντγουελ. Ο στρατηγός Άλεν, όπως ανέφερε το Πεντάγωνο, ερευνάται για την «ανάρμοστη επικοινωνία» που είχε με την δεύτερη γυναίκα στην υπόθεση, τη συνεργάτη του Πετρέους Τζιλ Κέλεϊ, στην οποία η Μπρόντγουελ φέρεται να έστελνε απειλητικά mail.
   
Οι χώρες του Αραβικού Συνδέσμου προχώρησαν στην αναγνώριση του συνασπισμού της συριακής αντιπολίτευσης ως «έναν νόμιμο αντιπρόσωπο του συριακού λαού και πρωτεύοντα συνομιλητή» -κάνοντας ένα βήμα λιγότερο από έξι χώρες του Κόλπου, που τον είχαν αναγνωρίσει ως «τον αντιπρόσωπο του συριακού λαού». Ο «Εθνικός Συνασπισμός», που απαρτίζεται από τις κυριότερες ομάδες της συριακής αντιπολίτευσης και συστάθηκε προ ημερών στη Ντόχα, επιδιώκει να αναγνωριστεί ως αποκλειστικός αντιπρόσωπος των Σύριων και εξόριστη «κυβέρνηση εν αναμονή».
   
Το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου ανακοίνωσε ότι θα αναγνωρίσει τον νεοσύστατο συνασπισμό της συριακής αντιπολίτευσης ως τον νόμιμο αντιπρόσωπο του συριακού λαού, μία ημέρα μετά τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι ομάδες της αντιπολίτευσης για τη δημιουργία ενός ενιαίου οργάνου με στόχο την ανατροπή του Μπασάρ αλ Άσαντ.
   
Δύο Θιβετιανοί αυτοπυρπολήθηκαν, ανεβάζοντας σε εννέα τον αριθμό αυτών των αυτοκτονιών μέσα σε πέντε ημέρες στο Θιβέτ. Τα δύο τραγικά επεισόδια έλαβαν χώρα στο Τόνγκρεν, μια περιοχή στο βορειοδυτικό τμήμα της κινεζικής επαρχίας Τσινγκάι. Οι αυτοκτονίες των Θιβετιανών παρουσίασαν αύξηση μετά το άνοιγμα του 18ου Συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας.
   
Θύμα της συρρίκνωσης του Τύπου στην Ισπανία της κρίσης έπεσε η μεγαλύτερη εφημερίδα της χώρα, η El Pais, η οποία προχώρησε σε 129 απολύσεις –το ένα τρίτο του προσωπικού της– χωρίς να εξαιρέσει και σε μεγάλα ονόματα με πολυετή πορεία. «Είμαι στη λίστα. Οι προδιαγραφές μου για το Διαδίκτυο και η καριέρα μου είναι ανεπαρκείς» γράφει ο Ραμόν Λόμπο στο λογαριασμό του στο Twitter. Πρόκειται για μια από τις μεγάλες «πένες» ανάμεσα στους υπό απομάκρυνση, οι οποίοι κλήθηκαν από τη Δευτέρα να υπογράψουν ότι έλαβαν γνώση της διαδικασίας απόλυσής τους.

Οικονομία

Μακροπρόθεσμους επενδυτές που θα στοιχηματίσουν στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και του ελληνικού τραπεζικού συστήματος μετά το 2017 ευνοούν οι τελικές αποφάσεις για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Μπορεί οι τράπεζες να μην καθίστανται άμεσα ελκυστικές προς επένδυση, ωστόσο δίνονται κίνητρα μέσω των χαμηλών τιμών για τη δημιουργία θέσεων σε μακροχρόνιο ορίζοντα.
   
Στην Αθήνα θα βρίσκεται σήμερα, Τρίτη και αύριο την Τετάρτη ο Διευθύνων Σύμβουλος του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου (IIF) Τσάρλς Νταλάρα, προκειμένου να έχει σειρά συναντήσεων με στελέχη της κυβέρνησης και πολιτικούς αρχηγούς. Σε έκθεση που δημοσιοποίησε σήμερα, Τρίτη, το Διεθνές Χρηματοοικονομικό Ινστιτούτο επισημαίνεται πως η συζήτηση στο Eurogroup σχετικά με το πώς θα χρηματοδοτήσει το ελληνικό πρόγραμμα μετά τη διετή παράταση της δημοσιονομικής προσαρμογής τραβά σε μάκρος και αυξάνει εκ νέου την αβεβαιότητα για τη φερεγγυότητα στην Ελλάδα.
   
Η εποπτεία του τραπεζικού συστήματος στην ζώνη του ευρώ και στην ΕΕ και θέματα σχετικά με την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών θα συζητηθούν στο Συμβούλιο Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ecofin), που συνέρχεται σήμερα, Τρίτη, στις Βρυξέλλες.

Αθλητισμός

Κρίσιμες και συνάμα δύσκολες αναμένεται να είναι οι επόμενες ημέρες για τον Ζεσουάλδο Φερέιρα στον Παναθηναϊκό. Το αποτέλεσμα αλλά κυρίως η εμφάνιση των «πρασίνων» στην Κέρκυρα σε συνδυασμό με την επιμονή του Πορτογάλου να υποστηρίζει ότι η ομάδα κάνει το καλύτερο, τη στιγμή που παρουσιάζει μετριότατο θέαμα και δεν παίρνει αποτελέσματα, φαίνεται να δημιουργούν πλέον ερωτηματικά και στον πρόεδρο του «τριφυλλιού». Ο Γιάννης Αλαφούζος εκτός από τις πιέσεις που δέχεται έχει αρχίσει και ο ίδιος να κάνει δεύτερες σκέψεις προς το πρόσωπο του Φερέιρα.
   
Η αποστολή της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου των ανδρών αναχωρεί στις 10:00 από το αεροδρόμιο των Σπάτων για το Δουβλίνο, μέσω Κέρκυρας, για τον φιλικό αγώνα της Τετάρτης (14/11, 21:45) με την Ιρλανδία.
   
Αλλη μια συνάντηση, που δεν έφερε το επιθυμητό αποτέλεσμα για την ΑΕΚ, ολοκληρώθηκε. Ο Δημήτρης Βιντιάδης συναντήθηκε με τον Ανδρέα Δημητρέλο, στα γραφεία του πρώτου στην Κηφισιά και τα είπαν για αρκετές ώρες.



BLOOMBERG: ΕΠΙΠΛΕΟΝ 32,6 ΔΙΣ. ΩΣ ΤΟ 2016 ΘΑ ΚΟΣΤΙΣΕΙ Η ΕΠΙΜΗΚΥΝΣΗ, ΛΕΕΙ Η ΤΡΟΙΚΑ


Κομμάτι-κομμάτι έρχεται στο φως η έκθεση της Τρόικα, η οποία σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες ολοκληρώθηκε τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται αν είναι ολοκληρωμένη. Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg η αποτίμηση της ελληνικής οικονομίας όπως καταγράφεται στην έκθεση της Τρόικα είναι μικτή.

Σε αυτή χαιρετίζεται αφενός η σημαντική ανάκτηση εδάφους από την κυβέρνηση συνασπισμού, ωστόσο, παράλληλα, επισημαίνεται ότι οι κίνδυνοι του προγράμματος παραμένουν μεγάλοι. Οσον αφορά το χρηματοδοτικό κενό που θα δημιουργούσε η διετής παράταση εφαρμογής του προγράμματος, στην έκθεση της Τρόικα υπολογίζεται ότι θα ανέλθει στα 32,6 δισ.ευρώ συνολικά ως το 2016.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το προσχέδιο των 115 σελίδων, η Ελλάδα θα χρειαστεί επιπλέον χρηματοδότηση 15 δισ. ευρώ το 2014, συν άλλα 17,6 δισ. ευρώ τη διετία 2015-2016. Ωστόσο, στην έκθεση δεν περιλαμβάνονται προτάσεις για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού. Επίσης, από την έκθεση απουσιάζουν άλλα δύο κρίσιμα ζητήματα, σύμφωνα με το Bloomberg, αυτό της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, και αυτών των επόμενων κινήσεων στο πλαίσιο της τριετούς προσπάθειας ανάκαμψης.

Στο προσχέδιο γίνεται η υπόθεση πως η Ελλάδα θα κερδίσει διετή παράταση -έως το 2016- για την επίτευξη των δημοσιονομικών της στόχων, με την τρόικα να σχολιάζει πως αυτό θα περιόριζε τον αντίκτυπο των επώδυνων μέτρων λιτότητας που επιβάλλει η ελληνική κυβέρνηση σε συμμόρφωση με τους όρους που θέτουν οι πιστωτές.