13 Νοεμβρίου, 2012

BLOOMBERG: ΕΠΙΠΛΕΟΝ 32,6 ΔΙΣ. ΩΣ ΤΟ 2016 ΘΑ ΚΟΣΤΙΣΕΙ Η ΕΠΙΜΗΚΥΝΣΗ, ΛΕΕΙ Η ΤΡΟΙΚΑ


Κομμάτι-κομμάτι έρχεται στο φως η έκθεση της Τρόικα, η οποία σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες ολοκληρώθηκε τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται αν είναι ολοκληρωμένη. Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg η αποτίμηση της ελληνικής οικονομίας όπως καταγράφεται στην έκθεση της Τρόικα είναι μικτή.

Σε αυτή χαιρετίζεται αφενός η σημαντική ανάκτηση εδάφους από την κυβέρνηση συνασπισμού, ωστόσο, παράλληλα, επισημαίνεται ότι οι κίνδυνοι του προγράμματος παραμένουν μεγάλοι. Οσον αφορά το χρηματοδοτικό κενό που θα δημιουργούσε η διετής παράταση εφαρμογής του προγράμματος, στην έκθεση της Τρόικα υπολογίζεται ότι θα ανέλθει στα 32,6 δισ.ευρώ συνολικά ως το 2016.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το προσχέδιο των 115 σελίδων, η Ελλάδα θα χρειαστεί επιπλέον χρηματοδότηση 15 δισ. ευρώ το 2014, συν άλλα 17,6 δισ. ευρώ τη διετία 2015-2016. Ωστόσο, στην έκθεση δεν περιλαμβάνονται προτάσεις για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού. Επίσης, από την έκθεση απουσιάζουν άλλα δύο κρίσιμα ζητήματα, σύμφωνα με το Bloomberg, αυτό της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, και αυτών των επόμενων κινήσεων στο πλαίσιο της τριετούς προσπάθειας ανάκαμψης.

Στο προσχέδιο γίνεται η υπόθεση πως η Ελλάδα θα κερδίσει διετή παράταση -έως το 2016- για την επίτευξη των δημοσιονομικών της στόχων, με την τρόικα να σχολιάζει πως αυτό θα περιόριζε τον αντίκτυπο των επώδυνων μέτρων λιτότητας που επιβάλλει η ελληνική κυβέρνηση σε συμμόρφωση με τους όρους που θέτουν οι πιστωτές.



Δεν υπάρχουν σχόλια: