13 Νοεμβρίου, 2012

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Πανελλαδική στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι έως τη λήξη του ωραρίου και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 12:30 μ.μ. στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, έχει εξαγγείλει η ΑΔΕΔΥ για σήμερα, Τρίτη, εκφράζοντας την αντίθεσή της στις διατάξεις για τη διαδικασία της διαθεσιμότητας που περιλαμβάνονται στο τρίτο Μνημόνιο.
   
Σε διαγραφή όλων των προφίλ των βουλευτών της Χρυσής Αυγής προχώρησε το Facebook, καθώς κρίθηκε ότι παρέβαιναν την πολιτική της εταιρείας κατά της βίας, του ρατσισμού και του φασισμού. Ταυτόχρονα «έκλεισαν» και προφίλ μελών του κόμματος που είχαν αναρτήσει ναζιστικά σύμβολα και έκαναν φασιστική και ρατσιστική προπαγάνδα.
  
 Να συμφωνηθεί άμεσα λύση - πακέτο για την Ελλάδα επιζητά ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος σήμερα, Τρίτη, βρίσκεται στις Βρυξέλλες, όπου θα έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Το Eurogroup της Δευτέρας έδωσε «πράσινο φως» για τη διετή επιμήκυνση του ελληνικού δημοσιονομικού προγράμματος, ωστόσο οι σημαντικές αποφάσεις - μαζί με την απόφαση για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ - μετατέθηκαν για τις 20 Νοεμβρίου.
   
Εντολή για διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας μετά το θάνατο τεσσάρων νεογνών που νοσηλεύονταν στη νεογνολογική κλινική του νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» στη Θεσσαλονίκη έδωσε ο προϊστάμενος Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Ευάγγελος Μαδεμλής, στον εισαγγελέα ποινικής δίωξης Λάμπρο Τσίγκα. Ο θάνατος των τριών νεογνών οφείλεται σε σηψαιμία που προκάλεσε ο πολυανθεκτικός και ιδιαιτέρως τοξικός μικροοργανισμός Κλεμπσιέλλα, από τον οποίο έχουν προσβληθεί άλλα έξι νεογνά.
   
Πονοκέφαλο προκαλεί στη ΔΗΜΑΡ η στάση των δύο βουλευτών, Οδυσσέα Βουδούρη και Πάρη Μουτσινά, οι οποίοι δεν τήρησαν την κομματική γραμμή και καταψήφισαν το τρίτο μνημόνιο και τον προϋπολογισμό. Στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος που γίνεται σήμερα, Τρίτη, οι δύο βουλευτές αναμένεται να ξεκαθαρίσουν την πρόθεσή τους να παραμείνουν στο κόμμα, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι θα εκφραστεί με κάθε τρόπο η έντονη δυσφορία του κόμματος για τη στάση τους.

Κόσμος

Τον στρατηγό Τζον Άλεν, διοικητή των δυνάμεων στο Αφγανιστάν, αγγίζει η έρευνα γύρω από το «σκάνδαλο Πετρέους» και της εξωσυζυγικής του σχέσης με την βιογράφο του Πόλα Μπρόντγουελ. Ο στρατηγός Άλεν, όπως ανέφερε το Πεντάγωνο, ερευνάται για την «ανάρμοστη επικοινωνία» που είχε με την δεύτερη γυναίκα στην υπόθεση, τη συνεργάτη του Πετρέους Τζιλ Κέλεϊ, στην οποία η Μπρόντγουελ φέρεται να έστελνε απειλητικά mail.
   
Οι χώρες του Αραβικού Συνδέσμου προχώρησαν στην αναγνώριση του συνασπισμού της συριακής αντιπολίτευσης ως «έναν νόμιμο αντιπρόσωπο του συριακού λαού και πρωτεύοντα συνομιλητή» -κάνοντας ένα βήμα λιγότερο από έξι χώρες του Κόλπου, που τον είχαν αναγνωρίσει ως «τον αντιπρόσωπο του συριακού λαού». Ο «Εθνικός Συνασπισμός», που απαρτίζεται από τις κυριότερες ομάδες της συριακής αντιπολίτευσης και συστάθηκε προ ημερών στη Ντόχα, επιδιώκει να αναγνωριστεί ως αποκλειστικός αντιπρόσωπος των Σύριων και εξόριστη «κυβέρνηση εν αναμονή».
   
Το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου ανακοίνωσε ότι θα αναγνωρίσει τον νεοσύστατο συνασπισμό της συριακής αντιπολίτευσης ως τον νόμιμο αντιπρόσωπο του συριακού λαού, μία ημέρα μετά τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι ομάδες της αντιπολίτευσης για τη δημιουργία ενός ενιαίου οργάνου με στόχο την ανατροπή του Μπασάρ αλ Άσαντ.
   
Δύο Θιβετιανοί αυτοπυρπολήθηκαν, ανεβάζοντας σε εννέα τον αριθμό αυτών των αυτοκτονιών μέσα σε πέντε ημέρες στο Θιβέτ. Τα δύο τραγικά επεισόδια έλαβαν χώρα στο Τόνγκρεν, μια περιοχή στο βορειοδυτικό τμήμα της κινεζικής επαρχίας Τσινγκάι. Οι αυτοκτονίες των Θιβετιανών παρουσίασαν αύξηση μετά το άνοιγμα του 18ου Συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας.
   
Θύμα της συρρίκνωσης του Τύπου στην Ισπανία της κρίσης έπεσε η μεγαλύτερη εφημερίδα της χώρα, η El Pais, η οποία προχώρησε σε 129 απολύσεις –το ένα τρίτο του προσωπικού της– χωρίς να εξαιρέσει και σε μεγάλα ονόματα με πολυετή πορεία. «Είμαι στη λίστα. Οι προδιαγραφές μου για το Διαδίκτυο και η καριέρα μου είναι ανεπαρκείς» γράφει ο Ραμόν Λόμπο στο λογαριασμό του στο Twitter. Πρόκειται για μια από τις μεγάλες «πένες» ανάμεσα στους υπό απομάκρυνση, οι οποίοι κλήθηκαν από τη Δευτέρα να υπογράψουν ότι έλαβαν γνώση της διαδικασίας απόλυσής τους.

Οικονομία

Μακροπρόθεσμους επενδυτές που θα στοιχηματίσουν στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και του ελληνικού τραπεζικού συστήματος μετά το 2017 ευνοούν οι τελικές αποφάσεις για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Μπορεί οι τράπεζες να μην καθίστανται άμεσα ελκυστικές προς επένδυση, ωστόσο δίνονται κίνητρα μέσω των χαμηλών τιμών για τη δημιουργία θέσεων σε μακροχρόνιο ορίζοντα.
   
Στην Αθήνα θα βρίσκεται σήμερα, Τρίτη και αύριο την Τετάρτη ο Διευθύνων Σύμβουλος του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου (IIF) Τσάρλς Νταλάρα, προκειμένου να έχει σειρά συναντήσεων με στελέχη της κυβέρνησης και πολιτικούς αρχηγούς. Σε έκθεση που δημοσιοποίησε σήμερα, Τρίτη, το Διεθνές Χρηματοοικονομικό Ινστιτούτο επισημαίνεται πως η συζήτηση στο Eurogroup σχετικά με το πώς θα χρηματοδοτήσει το ελληνικό πρόγραμμα μετά τη διετή παράταση της δημοσιονομικής προσαρμογής τραβά σε μάκρος και αυξάνει εκ νέου την αβεβαιότητα για τη φερεγγυότητα στην Ελλάδα.
   
Η εποπτεία του τραπεζικού συστήματος στην ζώνη του ευρώ και στην ΕΕ και θέματα σχετικά με την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών θα συζητηθούν στο Συμβούλιο Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ecofin), που συνέρχεται σήμερα, Τρίτη, στις Βρυξέλλες.

Αθλητισμός

Κρίσιμες και συνάμα δύσκολες αναμένεται να είναι οι επόμενες ημέρες για τον Ζεσουάλδο Φερέιρα στον Παναθηναϊκό. Το αποτέλεσμα αλλά κυρίως η εμφάνιση των «πρασίνων» στην Κέρκυρα σε συνδυασμό με την επιμονή του Πορτογάλου να υποστηρίζει ότι η ομάδα κάνει το καλύτερο, τη στιγμή που παρουσιάζει μετριότατο θέαμα και δεν παίρνει αποτελέσματα, φαίνεται να δημιουργούν πλέον ερωτηματικά και στον πρόεδρο του «τριφυλλιού». Ο Γιάννης Αλαφούζος εκτός από τις πιέσεις που δέχεται έχει αρχίσει και ο ίδιος να κάνει δεύτερες σκέψεις προς το πρόσωπο του Φερέιρα.
   
Η αποστολή της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου των ανδρών αναχωρεί στις 10:00 από το αεροδρόμιο των Σπάτων για το Δουβλίνο, μέσω Κέρκυρας, για τον φιλικό αγώνα της Τετάρτης (14/11, 21:45) με την Ιρλανδία.
   
Αλλη μια συνάντηση, που δεν έφερε το επιθυμητό αποτέλεσμα για την ΑΕΚ, ολοκληρώθηκε. Ο Δημήτρης Βιντιάδης συναντήθηκε με τον Ανδρέα Δημητρέλο, στα γραφεία του πρώτου στην Κηφισιά και τα είπαν για αρκετές ώρες.



Δεν υπάρχουν σχόλια: