10 Νοεμβρίου, 2012

ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΙ ΚΟΣΜΟΙ


Ο Φρανσουά Ολάντ δίνει απεγνωσμένα εξηγήσεις. Μην ανησυχείτε, η επιστροφή της συνταξιοδότησης στα 60 αφορά λίγους μισθωτούς, η φορολόγηση των εισοδημάτων άνω του ενός εκατομμυρίου με 75% είναι προσωρινή, οι μεταρρυθμίσεις θα μπουν σύντομα σε τροχιά. Αλλά οι Γερμανοί δεν πείθονται. Φρανσουά, γιατί χαϊδεύεις τους συμπατριώτες σου; Πού είναι τα μέτρα για τη μείωση της ανεργίας; Μήπως η Γαλλία είναι η επόμενη Ελλάδα;

Οι επικρίσεις αυτές θα ήταν λογικές, αν όχι επιθυμητές, αν προέρχονταν μόνο από τους κυβερνητικούς κύκλους της Γερμανίας. Στο κάτω κάτω, η Μέρκελ είναι συντηρητική και ο Ολάντ προοδευτικός. Η πρώτη πιστεύει στη λιτότητα, ο δεύτερος στην ανάπτυξη. Το κακό είναι όμως ότι την πιο σκληρή, την πιο καίρια, την πιο επώδυνη κριτική στους γάλλους Σοσιαλιστές την άσκησε πρόσφατα ένας Σοσιαλδημοκράτης: ο Γκέρχαρντ Σρέντερ.

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα βρίσκεται σήμερα στην Ισπανία, στην Ιταλία, αλλά, το λέω διακριτικά, και στη Γαλλία», υποστήριξε ο πρώην καγκελάριος σε ομιλία που εκφώνησε στις 29 Οκτωβρίου σε εκδήλωση του ινστιτούτου Berggruen στο Βερολίνο. Κατά την άποψή του, όταν οι οίκοι αξιολόγησης κρίνουν ότι οι αποφάσεις του Ολάντ θα τιμωρήσουν τη γαλλική οικονομία και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της, η Γαλλία θα αντιμετωπίσει μεγάλο πρόβλημα χρηματοδότησης.

Είναι αλήθεια ότι ο Σρέντερ θέλει να εκδικηθεί τους γάλλους Σοσιαλιστές από τότε που αντιμετώπιζαν με σαρκασμό τις μεταρρυθμίσεις του, στις αρχές του 2000. Είναι επίσης αλήθεια ότι τις κυριότερες μεταρρυθμίσεις τις εφάρμοσε στη δεύτερη θητεία του, ενώ ο Ολάντ δεν έχει κλείσει ακόμη ούτε έξι μήνες. Επιπλέον, ένας άνθρωπος που μόλις άφησε την εξουσία έσπευσε να κάνει μπίζνες με τον Πούτιν δεν είναι και ο αρμοδιότερος να δίνει μαθήματα για το μέλλον της Ευρώπης.

Πέρα από όλες αυτές τις επιφυλάξεις, όμως, πολλοί είναι εκείνοι στην Ευρώπη που ανησυχούν με τους αργούς ρυθμούς της γαλλικής κυβέρνησης. Η Μέρκελ κατηγορείται για διστακτικότητα, αλλά κατεβάζει τη μια πρόταση μετά την άλλη. Η τελευταία προβλέπει την υπογραφή «συμβολαίων» με νομική ισχύ ανάμεσα στα κράτη και την Κομισιόν, με βάση τα οποία οι πρωτεύουσες θα δεσμεύονται για συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις: εκπαίδευση των νέων στην Ισπανία, αγορά της εργασίας στη Γαλλία, ηλιακή ενέργεια στην Ελλάδα. Για το Παρίσι, όμως, αυτά είναι απαράδεκτες παρεμβάσεις στην εθνική κυριαρχία.

Σύμφωνα με το «Σπίγκελ», ο γαλλογερμανικός άξονας διέρχεται σοβαρή κρίση. Ολάντ και Μέρκελ ζουν σε παράλληλους κόσμους. Ο πρώτος επενδύει ανοιχτά σε μια μελλοντική κυβέρνηση Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων και στέλνει σε λίγες ημέρες τον Πρωθυπουργό του να συναντήσει στο Βερολίνο τον Πέερ Στάινμπρουκ. Ενας «σοφός» του SPD ανησυχεί: κι αν η Μέρκελ απαντήσει γεμίζοντας τη Γερμανία με αφίσες που θα γράφουν «Nein, danke», το παλιό σύνθημα των Πρασίνων δηλαδή, όπου τη θέση της πυρηνικής ενέργειας θα έχει η Γαλλία του Ολάντ;

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Έτοιμη είναι η λίστα του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για τους υπαλλήλους που θα υποχρεωθούν να εγκαταλείψουν το Δημόσιο βάσει του νόμου που ψηφίστηκε την Τετάρτη. Η συμφωνία κυβέρνησης με την τρόικα προβλέπει τη διαθεσιμότητα 2.000 εργαζομένων μέχρι το τέλος του χρόνου και 25.000 εντός του 2013. Οι υπάλληλοι θα τεθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας για έναν χρόνο, αμειβόμενοι με το 75% των αποδοχών και εάν δεν έχουν μετακινηθεί σε άλλη θέση εντός του 12μήνου, θα απολυθούν.
   
Τις αιτίες που οδήγησαν τη χώρα στο οικονομικό αδιέξοδο μελετά στο νέο του βιβλίο με τίτλο «Ο εκτροχιασμός» ο Κώστας Σημίτης. Ο πρώην πρωθυπουργός τεκμηριώνει ότι η Ελλάδα μπήκε επάξια στην Ευρωζώνη, ενώ αποδίδει σοβαρότατες ευθύνες στους δύο πρωθυπουργούς που ακολούθησαν τον ίδιο στην ηγεσία της χώρας, τον Κώστα Καραμανλή και τον Γιώργο Παπανδρέου. «Ο δρόμος για τη λύση των προβλημάτων θα είναι μακρύς» εκτιμά, τονίζοντας ότι η Ελλάδα δεν έχει κύρος στην Ευρώπη, ούτε και πειθώ.
   
Νέα πορεία διαμαρτυρίας πραγματοποιούν στις 12 το μεσημέρι οι εργαζόμενοι στους δήμους κατά των μέτρων λιτότητας, αλλά και κατά του προϋπολογισμού που ψηφίζεται τα μεσάνυχτα της Κυριακής. Το ραντεβού του Σαββάτου είναι στην πλατεία Καραϊσκάκη και θα ακολουθήσει πορεία προς τη Βουλή.
   
Μια εκστρατεία για τη συγκέντρωση ρούχων και ειδών προσωπικής υγιεινής που θα δοθούν σε άστεγους και άπορους διοργανώνουν οι Atenistas σήμερα, Σάββατο στην πλατεία Κλαυθμώνος. Από τις 11 το πρωί ώς τις 3 το μεσημέρι σε συνεργασία με την Κλίμακα και την Praxis συγκεντρώνονται όλα τα απαραίτητα είδη για ανθρώπους που έχουν ανάγκη.
   
Κανονικά θα κινηθούν όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς από το Σάββατο 10 Νοεμβρίου, ενώ ο ΟΑΣΑ έχει ανακοινώσει αλλαγές στα δρομολόγια των λεωφορείων, του Τραμ και των τρόλεϊ για την Κυριακή 11 Νοεμβρίου, λόγω του κλασικού μαραθωνίου. Σε ισχύ και κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

Κόσμος

Τραγικό θάνατο βρήκαν 17 Τούρκοι στρατιώτες από πτώση ελικόπτερου στη νοτιοανατολική Τουρκία λόγω της κακοκαιρίας. Το ελικόπτερο, τύπου Sikorsky, συνετρίβη στο όρος Χερεκόλ. Τα θύματα ήταν μέλη των ειδικών δυνάμεων της χωροφυλακής.
   
Στην όσο το δυνατόν ταχύτερη επιλογή του προσώπου που θα αναλάβει την κρίσιμη θέση του υπουργείου Οικονομικών στρέφει την προσοχή του τώρα ο Μπαράκ Ομπάμα, μετά την επανεκλογή του. Ο νυν υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ θα παραμείνει στη θέση του έως την ημέρα ορκωμοσίας του προέδρου στις 21 Ιανουαρίου. Μετά ο Λευκός Οίκος θα κληθεί να επιλέξει τον αντικαταστάτη του, που θα αναλάβει το δύσκολο έργο να περάσει από το Κογκρέσο τον προϋπολογισμό και τις φορολογικές μεταρρυθμίσεις. Την πληγείσα από τη «Σάντι» Νέα Υόρκη θα επισκεφθεί την Πέμπτη ο Ομπάμα.

Τουλάχιστον 25 άτομα σκοτώθηκαν και 62 τραυματίστηκαν από εκτροχιασμό τρένου που μετέφερε καύσιμα στο βορειοδυτικό τμήμα της Μιανμάρ. Το τρένο με επτά βαγόνια βενζίνης και δύο πετρελαίου κατευθυνόταν προς την πόλη Μανταλάϊ, εκτροχιάστηκε στο σταθμό της πόλης Κανμπαλού και στη συνέχεια τυλίχτηκε στις φλόγες.
   
Ο διευθυντής της CIA, απόστρατος αξιωματικός Ντέιβιντ Πετρέους, υπέβαλε αιφνιδιαστικά την Παρασκευή την παραίτησή του προς τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, επικαλούμενος εξωσυζυγική σχέση. Ο Πετρέους είχε θητεύσει σε κρίσιμα πόστα, ως επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ και αργότερα στο Αφγανιστάν, όπου και στα δύο πιστώνεται με μία γενικά επιτυχημένη παρουσία. Αυτό του έδωσε τη δυνατότητα να περάσει με επιτυχία στην πολιτική όταν το 2011 αποστρατεύτηκε για να αναλάβει την CIA.
   
Εννέα καρδιολόγοι συνελήφθησαν στην Πάρμα και τη Μόντενα της βόρειας Ιταλίας με την κατηγορία ότι εφάρμοζαν πειραματικές θεραπείες σε ασθενείς δίχως άδεια και χωρίς να τους ενημερώνουν προκειμένου να ελέγξουν τη λειτουργία διαγνωστικών μηχανημάτων. Σύμφωνα με τους εισαγγελείς της Μόντενα, οι γιατροί δωροδοκούνταν από εταιρείες που παράγουν διαγνωστικά μηχανήματα μέσω μη κερδοσκοπικών εταιρειών που λειτουργούσαν ως «βιτρίνες». Οι γιατροί ουσιαστικά χρησιμοποίησαν τους ασθενείς ως πειραματόζωα εν αγνοία τους, μεταδίδουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

Οικονομία

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας, Γιενς Βάιντμαν, δήλωσε αντίθετος σε μια ελάφρυνση του ελληνικού χρέους από τις πιστώτριες χώρες, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα, Rheinische Post που δημοσιεύεται το Σάββατο.
   
Στις αρνητικές επιπτώσεις της παρατεταμένης λιτότητας στην ελληνική οικονομία, στην έλλειψη αναπτυξιακής δυναμικής, στο ατελές πρόγραμμα της τρόικας, αλλά και στις σημαντικές αποφάσεις που έλαβε η ελληνική Βουλή την προηγούμενη Τετάρτη, αναφέρθηκε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Πέτρος Χριστοδούλου μιλώντας στην τηλεόραση του BBC. Ο ίδιος εκτίμησε ότι ο ελληνικός λαός θα βρεθεί αντιμέτωπος με μεγάλες δυσκολίες τους επόμενους μήνες.
  
 Οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας πρέπει να συναινέσουν το ταχύτερο σε «μαζική» διαγραφή του χρέους της, δήλωσε ο Α.Βιρμάνι, πρώην εκπρόσωπος της Ινδίας στο ΔΝΤ. Εναπόκειται στις χώρες, των οποίων οι τράπεζες εγκατέλειψαν επειγόντως την Ελλάδα, να διασφαλίσουν «το μεγαλύτερο μέρος» της εν λόγω διαγραφής. Αλλιώς το χρέος δεν μπορεί να γίνει βιώσιμο όσες μεταρρυθμίσεις και αν εφαρμόσει η Ελλάδα, σημείωσε και κατηγόρησε τα ισχυρά κράτη του ευρώ ότι αρνούνται την πραγματικότητα. «Όσο περισσότερο καθυστερεί η απόφαση, τόσο το κόστος θα μεγαλώνει για τους πιστωτές και τον ελληνικό λαό».

Αθλητισμός

Την αναβολή του αγώνα με την Κέρκυρα ζήτησε ο Παναθηναϊκός από τη Σούπερ Λιγκ. Το ματς έχει ορισθεί να διεξαχθεί τη Δευτέρα και η επιστροφή της αποστολής του Παναθηναϊκού έχει προγραμματιστεί για το μεσημέρι της επομένης. Ωστόσο, η αποστολή της Εθνικής έχει ορισθεί να αναχωρήσει από την Αθήνα το πρωί της Τρίτης, κάτι που σημαίνει ότι οι «πράσινοι» δεν θα βρίσκονται στο αεροπλάνο για την Ιρλανδία.
   
Αρκετές αμφίρροπες αναμετρήσεις περιλαμβάνει το πρόγραμμα της 10ης αγωνιστικής, με την οποία συνεχίζεται το πρωτάθλημα της Σούπερ Λιγκ. Τα φώτα, όμως, είναι στραμμμένα στο κυριακάτικο ντέρμπι του ΟΑΚΑ, αφού ο πρωτοπόρος Ολυμπιακός μπορεί να φιλοξενείται από την ουραγό ΑΕΚ και να είναι το απόλυτο φαβορί για τη νίκη, όμως, ένα ντέρμπι θα είναι για πάντα ντέρμπι!
   
Ελεύθερος μετά την καταβολή εγγύησης έμεινε ο Γιώργος Τσακογιάννης, εκ των κατηγορουμένων για το σκάνδαλο με τους στημένους αγώνες.



ΕΝΑΣ ΟΜΠΑΜΑ ΔΕΝ ΜΑΣ ΣΩΖΕΙ


Το 1996, διαβάζοντας τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας του κυβέρνησης στη Βουλή, ο Κ. Σημίτης είχε αφιερώσει σχεδόν ολόκληρο το κεφάλαιο για την εξωτερική πολιτική στην Ευρώπη και δεν είχε κάνει την παραμικρή αναφορά στις ΗΠΑ. Λίγα 24ωρα αργότερα ξέσπασε η κρίση στα Ιμια και ο Ελληνας πρωθυπουργός ευχαρίστησε δημόσια τις ΗΠΑ για τη μεσολάβησή τους που απέτρεψε ένα θερμό επεισόδιο με απρόβλεπτες συνέπειες.

Πρωταγωνιστής ο τότε υφυπουργός Εξωτερικών του Κλίντον, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, ο οποίος με αλλεπάλληλα τηλεφωνήματα έως τις πρώτες πρωινές ώρες κατάφερε να υιοθετήσουν οι δύο πλευρές μια συμβιβαστική λύση. Την ίδια ώρα, οι Ευρωπαίοι υπουργοί των Εξωτερικών κοιμόντουσαν τον ύπνο του δικαίου. Για την ελληνική κυβέρνηση ήταν ασφαλώς μια απότομη προσγείωση στη διεθνοπολιτική πραγματικότητα.

Σχεδόν δεκαεπτά χρόνια μετά, μια τέτοιου είδους αμερικανική πρωτοβουλία μοιάζει εξαιρετικά απίθανη, αν όχι αδιανόητη. Οι ΗΠΑ έχουν απομακρυνθεί από την Ευρώπη, καθώς η εξωτερική τους πολιτική προσδιορίζεται από άλλες προτεραιότητες.

Η Κίνα, που είναι ο μεγαλύτερος πιστωτής της, αλλά και ο ισχυρότερος εμπορικός ανταγωνιστής της, και φυσικά ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας με ό,τι αυτός συνεπάγεται για τη Μέση Ανατολή, το πυρηνικό Ιράν, το Ιράκ και το Αφγανιστάν απορροφούν την προσοχή του Αμερικανού προέδρου. Κι αυτό θα συνεχίσει να ισχύει και μετά την αυριανή εκλογή ανεξάρτητα από το ποιος θα κερδίσει - ο αγαπημένος του Πάρτι του Τσαγιού, Μιτ Ρόμνεϊ, ή ο αγαπημένος (και) των Ευρωπαίων, Μπαράκ Ομπάμα.

Δυστυχώς, το κενό που δημιουργεί η αποστασιοποίηση των ΗΠΑ δεν το κάλυψε η Ευρώπη. Η Ευρωπαϊκή Ενωση παραμένει κατά κύριο λόγο μια Οικονομική Ενωση, κι αυτή ανεπαρκής, όπως αποκάλυψε η κρίση του χρέους, και χωρίς τις απαραίτητες θεσμικές προϋποθέσεις για να είναι αποτελεσματική.

Στην εξωτερική πολιτική η Ευρώπη παραμένει νάνος επιμένοντας να εκχωρεί σε μια απρόθυμη πλέον Αμερική κρίσιμα θέματα όπως είναι η ασφάλειά της. Οσο για τη ρήση που και αυτή αποδίδεται στον Κίσινγκερ -δεν ξέρω σε ποιον να τηλεφωνήσω αν θέλω να καλέσω την Ευρώπη-, παραμένει επίκαιρη όσο ποτέ.

Αυτά δε σε μια περίοδο μεγάλων προκλήσεων και αβεβαιότητας. Τόσο στον Νότο με την Αραβική Ανοιξη, την άνοδο των ισλαμιστών και τον εμφύλιο στη Συρία, όσο και στον Βορρά με τις πιέσεις από την πλευρά της Ρωσίας και τα ανοικτά ζητήματα της ενεργειακής ασφάλειας.

Σε ό,τι αφορά την Ευρωπαϊκή Ενωση, είναι φυσικά πολύ δύσκολο να προβλέψει κανείς πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα. Ο κίνδυνος να βγει εκτός ελέγχου η κρίση στην Ευρωζώνη παραμένει. Οσο για τις προσπάθειες για την επιτάχυνση της ενοποίησης, έχουν να αντιμετωπίσουν τις φυγόκεντρες δυνάμεις που πυροδοτεί η κρίση, κυρίως από την άκρα Δεξιά αλλά και από ορισμένες ακραίες αριστερές φωνές.

Την αβεβαιότητα αυτήν ορισμένοι στην Ελλάδα την αντιμετωπίζουν περίπου σαν ευκαιρία. Κατά τη λογική τους η γεωστρατηγική σημασία της χώρας ανεβαίνει και, κατά συνέπεια, η Ευρώπη αλλά και οι ΗΠΑ μάς έχουν όλο και πιο πολύ ανάγκη. Μπορεί και να είναι έτσι. Με την προϋπόθεση, ωστόσο, ότι θα συνειδητοποιούμε και εμείς ότι όσο περισσότεροι είναι οι βαθμοί της αβεβαιότητας τόσο μεγαλύτεροι είναι οι κίνδυνοι και τόσο περισσότερο ανεύθυνοι οι πειραματισμοί.

Αλλωστε, ξέρουμε πολύ καλά πόσο ακριβά πληρώσαμε στην Κύπρο μια προηγούμενη περίοδο αβεβαιότητας, όταν το σκάνδαλο του Γουοτεργκέιτ είχε παραλύσει την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ!

ΣΑΜΑΡΑΣ ΠΡΟΣ ΕΤΑΙΡΟΥΣ: ΜΗΝ ΥΠΟΝΟΜΕΥΕΤΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Συναγερμός έχει σημάνει στο Μέγαρο Μαξίμου για το παιχνίδι καθυστέρησης που παίζει η γερμανική κυβέρνηση για την εκταμίευση της δόσης και τις αντιφατικές δηλώσεις που εκπέμπονται από τη Γερμανία για την επίλυση του ελληνικού προβλήματος χρέους.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ο Αντώνης Σαμαράς έχει ξεκινήσει μαραθώνιο τηλεφωνικών επαφών με τους ευρωπαίους εταίρους και προειδοποιεί ότι δηλώσεις-βόμβα σαν αυτή που έκανε χθες ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δυναμιτίζουν την ατμόσφαιρα στην Ελλάδα και υπονομεύουν την προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης την ώρα που δίνει κρίσιμες μάχες στη Βουλή για το νέο Μνημόνιο και την ώρα που η τρικομματική κυβέρνηση «ματώνει» με απώλειες βουλευτών και διαγραφές.

«Ετσι όπως πάτε θα πέσει η κυβέρνηση και η χώρα θα οδηγηθεί στο χάος» προειδοποιεί ο Πρωθυπουργός τους ευρωπαίους ηγέτες, με τους οποίους συνομιλεί από χθες, κάνοντας δραματική έκκληση να μην καθυστερήσουν τη δόση γιατί τα ταμειακά αποθέματα της χώρας τελειώνουν.

Σταϊκούρας: Τα ταμειακά αποθέματα έχουν σχεδόν εξαντληθεί

Τη δραματική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η ελληνική οικονομία επιβεβαίωσε πριν από λίγο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ο οποίος μιλώντας στο συνέδριο του Economist, στην Αθήνα, δήλωσε ότι η Ελλάδα «ξεμένει» από ρευστό σύντομα ενώ αναμένει την επόμενη δόση των 130 δισ. ευρώ.

«Η κατάσταση με τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους είναι οριακή, γεγονός που δημιουργεί μια κατάσταση ασφυξίας στην οικονομία», επισήμανε ο κ. Σταϊκούρας.

Λίγο νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας επιχείρησε να καθησυχάσει τις ανησυχίες και μετά από συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό δήλωσε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος με την εκταμίευση της δόσης.

«Υπάρχουν ζητήματα σε σχέση με την βιωσιμότητα του χρέους, υπάρχουν ακόμα διαφορετικές απόψεις» είπε ο κ. Στουρνάρας, αναφερόμενος στη διαμάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ ΕΕ και ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος.

Ερωτηθείς εάν υπάρχει κίνδυνος μιας αναβολής στην καταβολή της δόσης ακόμα και για το 2013, επανέλαβε ότι «δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας», ενώ σε ερώτηση για το τι περιμένουμε από το Eurogroup της Δευτέρας απάντησε ότι «την Δευτέρα περιμένουμε μια πολιτική δήλωση».

Ο υπουργός επισήμανε επίσης ότι, η Ελλάδα έκανε αυτό που πρέπει και η Ευρώπη τώρα θα κάνει αυτό που πρέπει, μια δήλωση που ερμηνεύτηκε και ως μήνυμα του Πρωθυπουργού προς τους ευρωπαίους εταίρους οι οποίοι παρακολουθούν προσεκτικά τα τεκταινόμενα στη χώρα μας.

Καρότο και μαστίγιο από τη Γερμανία

Η δήλωση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε από το Αμβούργο ότι δεν ήρθε ακόμη η ώρα να δοθεί λύση στο ελληνικό πρόβλημα και η προειδοποίησή του ότι δεν θα εκταμιευθεί άμεση η δόση των 31,5 δισ. ευρώ ανέβασε κατακόρυφα το θερμόμετρο στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο Πρωθυπουργός ξεκίνησε αμέσως δραματικές τηλεφωνικές επαφές, αναγκάζοντας την γερμανική καγκελαρία σε μερική αναδίπλωση :

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει ένα πολύ εντυπωσιακό βήμα ... Ενέκρινε μια πολύ ολοκληρωμένη δέσμη μέτρων, που συμπεριλαμβάνει πολλές και σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Αυτή η κίνηση θα βοηθήσει την Ελλάδα να μπει πίσω στο δρόμο της ανταγωνιστικότητας και να κερδίσει την εμπιστοσύνη των αγορών», είπε ο γερμανός κυβερνητικός επρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο.

«Έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει... αλλά η ελληνική κυβέρνηση δείχνει αποφασιστικότητα και θάρρος», πρόσθεσε ο κ. Ζάιμπερτ, χωρίς να προσδιορίσει πότε θα δοθεί το πράσινο φως για την αποδέσμευση της κρίσιμης δανειακής δόσης ώστε να αποφευχθεί μια ελληνική χρεοκοπία.

Ο Σαμαράς και ο Στουρνάρας στις Βρυξέλλες

Η βιωσιμότητα του χρέους και η πρόσθετη χρηματοδότηση που έχει ανάγκη η Ελλάδα θα τεθούν επί τάπητος σήμερα, σε τηλεδιάσκεψη του Euro Working Group. Είναι η δεύτερη συνεδρίαση μέσα στην εβδομάδα για το ίδιο θέμα, με στόχο να βρεθεί οριστική λύση και στα δύο πεδία. Μετέχουν εκπρόσωποι των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης και την Ελλάδα εκπροσωπεί ο πρόεδρος του ΣΟΕ Πάνος Τσακλόγλου.

Την Δευτέρα θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών κ. Σουρνάρας για την συνεδρίαση του Eurogroup.

Ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί στις Βρυξέλλες την Τρίτη προκειμένου να συμμετάσχει σε συνάντηση που συνδιοργανώνουν ο Πρόεδρος της Κομισιόν, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς, ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τασκ και ο Πορτογάλος Πρωθυπουργός Πέδρο Κοέλιο.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του διαλόγου για το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της Ε.Ε, ωστόσο ο Αντώνης Σαμαράς στο περιθώριο της εκδήλωσης αναμένεται να θέσει το ελληνικό θέμα και τις εξελίξεις που υπάρχουν στον Ζοζέ Μπαρόζο και στον Χέρμαν βαν Ρομπάι.

Ο κύκλος των επαφών με τους ευρωπαίους εταίρους θα συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες μέχρι η ελληνική κυβέρνηση να αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες.

Διαφωνούν ΔΝΤ-Ευρώπη για το ελληνικό χρέος

Οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης έχουν μέχρι το τέλος του έτους για να λάβουν τις μεγάλες αποφάσεις που θα αφορούν την Ελλάδα, και αυτό περιλαμβάνει και τα επιπλέον κεφάλαια που θα χρειαστούν εφόσον υπάρξει συμφωνία να δοθεί στην Ελλάδα περισσότερος χρόνος για να πετύχει τους στόχους της, δηλαδή η επιμήκυνση, μεταδίδει σήμετα αξιωματούχος της ΕΕ.

Ο αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires, σημείωσε σήμερα ότι οι χώρες της Ευρωζώνης είναι κοντά στο να συμφωνήσουν πως η Ελλάδα έχει εφαρμόσει τα μέτρα λιτότητας και τις μεταρρυθμίσεις που δεσμεύτηκε να αναλάβει, κάτι που αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για να λάβει η Αθήνα την επόμενη δόση από το πρόγραμμα.

Ωστόσο, ο ίδιος αναφέρει ότι οι «μεγάλες» αποφάσεις – και αυτό περιλαμβάνει την απόφαση για την παράταση των δύο ετών στο πρόγραμμα, το πώς θα καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό και πώς θα διασφαλιστεί ότι το ελληνικό χρέος μπορεί να επιστρέψει σε βιώσιμα επίπεδα σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο – δεν χρειάζεται να ληφθούν τις επόμενες ημέρες».

«Είναι ξεκάθαρο ότι το ιδεατό θα ήταν να ληφθούν αυτές (οι αποφάσεις) μέχρι το τέλος του έτους», αναφέρει ο αξιωματούχος, προσθέτοντας πως η Ελλάδα θα χρειαστεί κάποιο είδος βοήθειας μέχρι τότε.
«Χρειάζονται κάποιο μέρος της βοήθειας την οποία θα μπορούν να βρουν με διάφορους τρόπους... Υπάρχουν πολλές ιδέες που κυκλοφορούν γύρω από αυτό. Από την άποψη αυτή, ένα περιθώριο ελιγμών παραμένει μέχρι το τέλος του έτους» συμπλήρωσε, αφήνοντας ακόμη μεγαλύτερη αβεβαιότητα να πλανάται πάνω από το ελληνικό πρόβλημα.

Τα ξένα ΜΜΕ χτυπούν τον κώδωνα του κινδύνου

«Η Ελλάδα πίνει το κώνειο» είναι ο τίτλος του κύριου άρθρου των New York Times και αναφέρει ότι η ψήφιση του τρίτου Μνημονίου από το κοινοβούλιο, δεν πρόκειται να λύσει κανένα από τα μεγάλα προβλήματα της χώρας, αφού θα βυθίσει περαιτέρω την οικονομία στην ύφεση και τους Έλληνες στην ανεργία.

«Η ελληνική Βουλή έκανε αυτό που έπρεπε να κάνει την Πέμπτη παρά τις όποιες αποστασίες από τον κυβερνητικό συνασπισμό» γράφουν οι New York Times.

«Σε αντάλλαγμα οι διεθνείς πιστωτές υπόσχονται να σκεφτούν αλλά όχι και να εγγυηθούν μειώσεις επιτοκίων ή επιμήκυνση αποπληρωμής... για να αποφύγουν μια χρεοκοπία» συνεχίζει το άρθρο, σε επικριτικό τόνο. Η εφημερίδα στρέφει τα «πυρά» της και κατά της Ανγκελα Μέρκελ λέγοντας ότι η Μέρκελ εξακολουθεί να πιστεύει ότι η οικονομική τιμωρία θα πιέσει τους Έλληνες να κάνουν μεταρρυθμίσεις. «Μπορεί αυτή να είναι μια πολιτική ρητορεία για να κερδίσει η κυρία Μέρκελ τις εκλογές στη Γερμανία αλλά είναι και μια βαθιά και βαθύτατα ανούσια τραγωδία για την Ελλάδα» καταλήγει, απηχώντας την εχθρότητα της αμερικανικής πλευράς απέναντι στη Γερμανία.

Σε άρθρο τους επίσης οι Financial Times υπογραμμίζουν σήμερα ότι η διαφωνία ευρωζώνης-ΔΝΤ είναι αυτή που καθυστερεί τη συμφωνία για την εκταμίευση της δόσης.

«Η νέα καθυστέρηση, σημειώνει το δημοσίευμα, ωθεί την Ελλάδα στον κίνδυνο μη αποπληρωμής στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την επόμενη Παρασκευή ενός ποσού 5 δισ. ευρώ που αντιστοιχεί σε λήξεις ομολόγων τα οποία έχει η ΕΚΤ στο χαρτοφυλάκιό της».

Οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης ήλπιζαν ότι θα ολοκλήρωναν τη συμφωνία για το νέο, επιμηκυμένο έως το 2016 πρόγραμμα, στη σύνοδο του Eurogroup την ερχόμενη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, οπότε θα απελευθερωνόταν στην Ελλάδα και η δόση των 31,3 δισ. ευρώ η οποία εκκρεμεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα, όμως, με αξιωματούχους που μετέχουν στις διαπραγματεύσεις, οι θέσεις των Ευρωπαίων δανειστών σχετικά με το πόσο μεγάλη πρέπει να είναι η ανακούφιση της Ελλάδας από το χρέος της και με το ποιοι θα φέρουν το βάρος των ζημιών απέχουν ακόμη πολύ από τις θέσεις του ΔΝΤ.

«Είναι απόλυτα σαφές ότι θα χρειασθούμε έναν ακόμη γύρο μετά την ερχόμενη Δευτέρα. Υπάρχει ένας αριθμός θεμάτων που μένει ακόμη να ολοκληρωθούν», δήλωσε ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ευρωζώνης που μετέχει στις διαπραγματεύσεις. Αν και οι διαπραγματευτές επέμεναν ότι περιορίζουν τις διαφορές τους, ο χρόνος εξαντλείται, αναφέρουν οι Financial Times.