10 Νοεμβρίου, 2012

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Έτοιμη είναι η λίστα του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για τους υπαλλήλους που θα υποχρεωθούν να εγκαταλείψουν το Δημόσιο βάσει του νόμου που ψηφίστηκε την Τετάρτη. Η συμφωνία κυβέρνησης με την τρόικα προβλέπει τη διαθεσιμότητα 2.000 εργαζομένων μέχρι το τέλος του χρόνου και 25.000 εντός του 2013. Οι υπάλληλοι θα τεθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας για έναν χρόνο, αμειβόμενοι με το 75% των αποδοχών και εάν δεν έχουν μετακινηθεί σε άλλη θέση εντός του 12μήνου, θα απολυθούν.
   
Τις αιτίες που οδήγησαν τη χώρα στο οικονομικό αδιέξοδο μελετά στο νέο του βιβλίο με τίτλο «Ο εκτροχιασμός» ο Κώστας Σημίτης. Ο πρώην πρωθυπουργός τεκμηριώνει ότι η Ελλάδα μπήκε επάξια στην Ευρωζώνη, ενώ αποδίδει σοβαρότατες ευθύνες στους δύο πρωθυπουργούς που ακολούθησαν τον ίδιο στην ηγεσία της χώρας, τον Κώστα Καραμανλή και τον Γιώργο Παπανδρέου. «Ο δρόμος για τη λύση των προβλημάτων θα είναι μακρύς» εκτιμά, τονίζοντας ότι η Ελλάδα δεν έχει κύρος στην Ευρώπη, ούτε και πειθώ.
   
Νέα πορεία διαμαρτυρίας πραγματοποιούν στις 12 το μεσημέρι οι εργαζόμενοι στους δήμους κατά των μέτρων λιτότητας, αλλά και κατά του προϋπολογισμού που ψηφίζεται τα μεσάνυχτα της Κυριακής. Το ραντεβού του Σαββάτου είναι στην πλατεία Καραϊσκάκη και θα ακολουθήσει πορεία προς τη Βουλή.
   
Μια εκστρατεία για τη συγκέντρωση ρούχων και ειδών προσωπικής υγιεινής που θα δοθούν σε άστεγους και άπορους διοργανώνουν οι Atenistas σήμερα, Σάββατο στην πλατεία Κλαυθμώνος. Από τις 11 το πρωί ώς τις 3 το μεσημέρι σε συνεργασία με την Κλίμακα και την Praxis συγκεντρώνονται όλα τα απαραίτητα είδη για ανθρώπους που έχουν ανάγκη.
   
Κανονικά θα κινηθούν όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς από το Σάββατο 10 Νοεμβρίου, ενώ ο ΟΑΣΑ έχει ανακοινώσει αλλαγές στα δρομολόγια των λεωφορείων, του Τραμ και των τρόλεϊ για την Κυριακή 11 Νοεμβρίου, λόγω του κλασικού μαραθωνίου. Σε ισχύ και κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

Κόσμος

Τραγικό θάνατο βρήκαν 17 Τούρκοι στρατιώτες από πτώση ελικόπτερου στη νοτιοανατολική Τουρκία λόγω της κακοκαιρίας. Το ελικόπτερο, τύπου Sikorsky, συνετρίβη στο όρος Χερεκόλ. Τα θύματα ήταν μέλη των ειδικών δυνάμεων της χωροφυλακής.
   
Στην όσο το δυνατόν ταχύτερη επιλογή του προσώπου που θα αναλάβει την κρίσιμη θέση του υπουργείου Οικονομικών στρέφει την προσοχή του τώρα ο Μπαράκ Ομπάμα, μετά την επανεκλογή του. Ο νυν υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ θα παραμείνει στη θέση του έως την ημέρα ορκωμοσίας του προέδρου στις 21 Ιανουαρίου. Μετά ο Λευκός Οίκος θα κληθεί να επιλέξει τον αντικαταστάτη του, που θα αναλάβει το δύσκολο έργο να περάσει από το Κογκρέσο τον προϋπολογισμό και τις φορολογικές μεταρρυθμίσεις. Την πληγείσα από τη «Σάντι» Νέα Υόρκη θα επισκεφθεί την Πέμπτη ο Ομπάμα.

Τουλάχιστον 25 άτομα σκοτώθηκαν και 62 τραυματίστηκαν από εκτροχιασμό τρένου που μετέφερε καύσιμα στο βορειοδυτικό τμήμα της Μιανμάρ. Το τρένο με επτά βαγόνια βενζίνης και δύο πετρελαίου κατευθυνόταν προς την πόλη Μανταλάϊ, εκτροχιάστηκε στο σταθμό της πόλης Κανμπαλού και στη συνέχεια τυλίχτηκε στις φλόγες.
   
Ο διευθυντής της CIA, απόστρατος αξιωματικός Ντέιβιντ Πετρέους, υπέβαλε αιφνιδιαστικά την Παρασκευή την παραίτησή του προς τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, επικαλούμενος εξωσυζυγική σχέση. Ο Πετρέους είχε θητεύσει σε κρίσιμα πόστα, ως επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ και αργότερα στο Αφγανιστάν, όπου και στα δύο πιστώνεται με μία γενικά επιτυχημένη παρουσία. Αυτό του έδωσε τη δυνατότητα να περάσει με επιτυχία στην πολιτική όταν το 2011 αποστρατεύτηκε για να αναλάβει την CIA.
   
Εννέα καρδιολόγοι συνελήφθησαν στην Πάρμα και τη Μόντενα της βόρειας Ιταλίας με την κατηγορία ότι εφάρμοζαν πειραματικές θεραπείες σε ασθενείς δίχως άδεια και χωρίς να τους ενημερώνουν προκειμένου να ελέγξουν τη λειτουργία διαγνωστικών μηχανημάτων. Σύμφωνα με τους εισαγγελείς της Μόντενα, οι γιατροί δωροδοκούνταν από εταιρείες που παράγουν διαγνωστικά μηχανήματα μέσω μη κερδοσκοπικών εταιρειών που λειτουργούσαν ως «βιτρίνες». Οι γιατροί ουσιαστικά χρησιμοποίησαν τους ασθενείς ως πειραματόζωα εν αγνοία τους, μεταδίδουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

Οικονομία

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας, Γιενς Βάιντμαν, δήλωσε αντίθετος σε μια ελάφρυνση του ελληνικού χρέους από τις πιστώτριες χώρες, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα, Rheinische Post που δημοσιεύεται το Σάββατο.
   
Στις αρνητικές επιπτώσεις της παρατεταμένης λιτότητας στην ελληνική οικονομία, στην έλλειψη αναπτυξιακής δυναμικής, στο ατελές πρόγραμμα της τρόικας, αλλά και στις σημαντικές αποφάσεις που έλαβε η ελληνική Βουλή την προηγούμενη Τετάρτη, αναφέρθηκε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Πέτρος Χριστοδούλου μιλώντας στην τηλεόραση του BBC. Ο ίδιος εκτίμησε ότι ο ελληνικός λαός θα βρεθεί αντιμέτωπος με μεγάλες δυσκολίες τους επόμενους μήνες.
  
 Οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας πρέπει να συναινέσουν το ταχύτερο σε «μαζική» διαγραφή του χρέους της, δήλωσε ο Α.Βιρμάνι, πρώην εκπρόσωπος της Ινδίας στο ΔΝΤ. Εναπόκειται στις χώρες, των οποίων οι τράπεζες εγκατέλειψαν επειγόντως την Ελλάδα, να διασφαλίσουν «το μεγαλύτερο μέρος» της εν λόγω διαγραφής. Αλλιώς το χρέος δεν μπορεί να γίνει βιώσιμο όσες μεταρρυθμίσεις και αν εφαρμόσει η Ελλάδα, σημείωσε και κατηγόρησε τα ισχυρά κράτη του ευρώ ότι αρνούνται την πραγματικότητα. «Όσο περισσότερο καθυστερεί η απόφαση, τόσο το κόστος θα μεγαλώνει για τους πιστωτές και τον ελληνικό λαό».

Αθλητισμός

Την αναβολή του αγώνα με την Κέρκυρα ζήτησε ο Παναθηναϊκός από τη Σούπερ Λιγκ. Το ματς έχει ορισθεί να διεξαχθεί τη Δευτέρα και η επιστροφή της αποστολής του Παναθηναϊκού έχει προγραμματιστεί για το μεσημέρι της επομένης. Ωστόσο, η αποστολή της Εθνικής έχει ορισθεί να αναχωρήσει από την Αθήνα το πρωί της Τρίτης, κάτι που σημαίνει ότι οι «πράσινοι» δεν θα βρίσκονται στο αεροπλάνο για την Ιρλανδία.
   
Αρκετές αμφίρροπες αναμετρήσεις περιλαμβάνει το πρόγραμμα της 10ης αγωνιστικής, με την οποία συνεχίζεται το πρωτάθλημα της Σούπερ Λιγκ. Τα φώτα, όμως, είναι στραμμμένα στο κυριακάτικο ντέρμπι του ΟΑΚΑ, αφού ο πρωτοπόρος Ολυμπιακός μπορεί να φιλοξενείται από την ουραγό ΑΕΚ και να είναι το απόλυτο φαβορί για τη νίκη, όμως, ένα ντέρμπι θα είναι για πάντα ντέρμπι!
   
Ελεύθερος μετά την καταβολή εγγύησης έμεινε ο Γιώργος Τσακογιάννης, εκ των κατηγορουμένων για το σκάνδαλο με τους στημένους αγώνες.



Δεν υπάρχουν σχόλια: