14 Ιουνίου, 2012

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΩΝ ΤΗΣ Ι.ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΑΘΗΝΩΝ ΣΤΟΝ ΑΥΛΩΝΑ.


Εσπερινός επί τη εορτή του Οσίου Ιερωνύμου ο οποίος αύριο άγει τα ονομαστήρια του ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας, τελείται αυτή την ώρα στο ανοιχτό γήπεδο ποδοσφαίρου των κατασκηνώσεων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών στην περιοχή Μαρσόρη του Δήμου Αυλώνας.

Στο πανηγυρικό εσπερινό χοροστατεί ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, συμπροσευχομένων των Σεβ. Μητροπολιτών Μαντινείας κ. Αλεξάνδρου, Ελασσώνος κ. Βασιλείου, Ναυπάκτου κ. Ιεροθέου, Δημητριάδος κ. Ιγνατίου, Σύρου κ. Δωροθέου, Πατρών κ. Χρυσοστόμου, Πειραιώς κ. Σεραφείμ, Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου, Σιατίστης κ. Παύλου, Κορίνθου κ. Διονυσίου, Θηβών κ. Γεωργίου, Ιλίου κ. Αθηναγόρα, Κηφισίας κ. Κυρίλλου και Θερμοπυλών κ. Ιωάννη.

Επίσης παρέστησαν οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι Νεοχωρίου κ. Παύλος, Μαραθώνος Μελίτων, Τανάγρας κ. Πολύκαρπος, Διαυλείας Γαρβιήλ και ο Έξαρχος του Παναγίου Τάφου στην Αθήνα, Αρχιμ. Δαμιανός Πάνου. Στη συνέχεια τελέστηκε αγιασμός των εγκαινίων των νέων εγκαταστάσεων, από τον εορτάζοντα Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.Οι υπερσύγχρονες κατασκηνώσεις βρίσκονται εντός των ορίων της μητρόπολης Ιλιου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως.

Στον σύντομο χαιρετισμό του ο Μητροπολίτης Ιλίου κ. Αθηναγόρας αναφέρθηκε στη βιοτή του Αγίου Ιερωνύμου, τονίζοντας ότι "σήμερα ήρθαμε να τιμήσουμε τον Άγιο Ιερώνυμο και να εκφράσουμε την αγάπη μας προς το πρόσωπο σας". Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, αναφερόμενος στις κατασκηνώσεις τόνισε ότι "εδώ πρέπει να ειναι ένας χώρος ποιμαντικής λειτουργίας όλη τη χρόνια και όχι μόνο για ενα τρίμηνο. Να είναι ένα εργαλείο στα χέρια της αρχιεπίσκοπής και των ενοριών".

Ενώ μεταξύ άλλων πρόσθεσε: "Πρότυπα στο σχολείο, στην ιεροσύνη, στην πολιτική, στην οικογένεια. Εκεί πρέπει να δώσουμε έμφαση αυτόν τον καιρό". Επίσης ο Μακαριώτατος, ευχαρίστησε όλους εκείνους που προσεύχονται για εκείνον και ευχήθηκε αυτός ο τόπος να γίνει τόπος συνεργασίας, κάτι που λείπει γενικότερα στην κοινωνία και στο χώρο της εκκλησίας. Τέλος ανέφερε ότι πρέπει να ενισχυθεί η διενοριακή συνεργασία και να το βάλουν καλά στην καρδιά τους οι ιερείς και το ποίμνιο.

"Αυτό το έργο δεν ειναι του Αρχιεπισκόπου, είναι της Εκκλησίας. Εύχομαι να γίνει το γυμναστήριο για την πνευματική ανάταση των ανθρώπων", πρόσθεσε κλείνοντας ο κ. Ιερώνυμος.







ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΚΑΙ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΤΗΣ Μ.Κ.Ο. ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΗΣ Ι.Α.Α. ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 16 ΙΟΥΝΙΟΥ.



Το ΙΑΤΡΕΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ που ίδρυσαν η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, η ΜΚΟ της «Αποστολή» και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) σε συνεργασία με τον ραδιοφωνικό/τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ και με την υποστήριξη των Δήμου Αμαρουσίου, Καλλιθέας και Φιλοθέης - Ψυχικού, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του «Όλοι Μαζί Μπορούμε και στην Υγεία», διοργανώνουν συγκέντρωση φαρμάκων και υγειονομικού υλικού, το Σάββατο 16 Ιουνίου 2012, από τις 10:00 το πρωί έως τις 2:00 μετά το μεσημέρι, σε 3 πλατείες: στο Μαρούσι, στην Πλατεία ΗΣΑΠ, στο Ψυχικό στην Πλατεία Αγ. Σοφίας και στην Καλλιθέα, στη συμβολή των οδών Θησέως και Δαβάκη. Τα φάρμακα που θα συγκεντρωθούν, θα διατεθούν για την κάλυψη των αναγκών του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής, για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ανασφάλιστων πολιτών και των κατοίκων άγονων περιοχών της νησιωτικής και ηπειρωτικής Ελλάδας. Σε αυτήν την πρωτοβουλία αλληλεγγύης προς το συνάνθρωπο, όλοι οι πολίτες που επιθυμούν, μπορούν να φέρουν στα προαναφερθέντα σημεία συλλογής όσα φάρμακα έχουν αγοράσει ή διαθέτουν στο σπίτι τους και δε τους χρειάζονται, καθώς και παραφαρμακευτικό υλικό (γάντια, γάζες, λευκοπλάστ, επιδέσμους, σύριγγες, οινόπνευμα και άλλα αναλώσιμα) για τις ανάγκες του Ιατρείου. Για πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής Δε - Παρ 9.00 το πρωί - 5.00 το απόγευμα στο τηλέφωνο 210-3847374. Τα φάρμακα και το υγειονομικό υλικό, μετά τη συλλογή, θα μεταφερθούν στη συνέχεια, στο Ιατρείο της «Κοινωνικής Αποστολής». Εκεί θα γίνει η διαλογή και κατηγοριοποίηση των φαρμάκων. Το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής λειτουργεί στα γραφεία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, στην οδό Σεβαστουπόλεως 113, Δευτέρα-Παρασκευή, από τις 9.00 το πρωί έως τις 2.00 το μεσημέρι.



Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ ΣΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟ.

Τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Βύρωνα Πολύδωρα υποδέχτηκε πριν από λίγο στο μέγαρο της οδού Φιλοθέης, ο  Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του Αρχιεπισκόπου, και διήρκεσε περίπου 40 λεπτά.

Μετά το τέλος της συνάντησης, κάνοντας δηλώσεις
σε δημοσιογράφους ο κ. Πρόεδρος είπε:

«Επισκέφθηκα τον Μακαριώτατο και υπέβαλα τα σέβη μου και ζήτησα την ευλογία του. Θα μπορούσε να πει κανείς δημοσιογραφικά ότι ήταν μια εθιμοτυπική συνάντηση αλλά είχα την ευκαιρία να δηλώσω στον Μακαριώτατο την πίστη μου ως Προέδρου της Βουλής και ως πολιτικού», ανέφερε ο κ. Πολύδωρας.

Επίσης τόνισε: «Το όραμα μου για μια συνεργασία με την Εκκλησία της Ελλάδος. Συνεργασία στην διαχείριση των κοινών ενδιαφερόντων. Στα κοινά ενδιαφέροντα ασφαλώς και βλέπουμε την Εκκλησία να έχει τον αποστολικό της ρόλο, εμπέδωση της Θρησκευτικής πεποιθήσεως και της Εθνικής αυτοπεποίθησης και δήλωσα την δημόσια ομολογία πίστεως.»

«Αυτό που πράττω μας το παρήγγειλε ο Χριστός μας και αυτοί είμαστε, Έλληνες, Χριστιανοί, προοδευτικοί μέσα στην Ευρώπη. Και δια της Προσευχής να περάσουμε την κρίση. Με την ευκαιρία συνεχάρη τον Αρχιεπίσκοπο για την σοβαρή παρέμβαση ποιμαντικά αλλά και ουσιαστικά για την παροχή βοήθειας στους Έλληνες συνανθρώπους μας και το εκτιμώ απόλυτα και ως πρόεδρος της Βουλής και ως Χριστιανός», πρόσθεσε κλείνοντας ο Πρόεδρος του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

Από την μεριά του ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας τόνισε:

«Θα ήθελα να πω ένα ευχαριστώ στον κ. Πολύδωρα και όπως είπε δεν είναι μια εθιμοτυπική συνάντηση η σημερινή, αλλά είχε ένα ιδιαίτερο και ουσιαστικό σκοπό. Είπε περίπου ο κ. Πρόεδρος που κατευθύνθηκε η συζήτηση.»

«Εγώ θέλω να πω σήμερα σ' αυτές τις δύσκολες ώρες, του το διαβεβαίωσα και μέσα στη συζήτηση ότι, η Εκκλησία ήταν πάντοτε με τον λαό, είναι με τον λαό και θα είναι με τον λαό», υπογράμμισε τέλος ο Αρχιεπίσκοπος.


Η ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΗ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟ.

Την υπηρεσιακή Υπουργό Πολιτισμού κ. Τατιάνα Καραπαναγιώτη, δέχτηκε σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.

Η συνάντηση διήρκεσε περίπου 30 λεπτά, ενώ πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα.  Η κ. Υπουργός μετέφερε την αγάπη της, προσφέροντας στον Μακαριώτατο ένα τόμο με Βυζαντινές εικόνες ενώ από την μεριά του ο Αρχιεπίσκοπος έδωσε τον τόμο με τίτλο «Χριστιανική Βοιωτία».

Τέλος η Υπουργός εξέφρασε βγαίνοντας, την χαρά της, για την συνάντηση που είχε και την εποικοδομητική συζήτηση με τον Προκαθήμενο της Ελλαδικής Εκκλησίας.


Ο ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ ΕΠΕΣΚΕΦΘΗ ΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΙΕΡΩΝΥΜΟ

Ο υπηρεσιακός Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Φρ. Φραγκούλης επισκέφθηκε εχθές το μεσημέρι τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο στο Μέγαρο της Αγίας Φιλοθέης.

Τον κ. Υπουργό υποδέχτηκε στην είσοδο του κτιρίου ο Διευθυντής του Ιδιαιτέρου γραφείου του Αρχιεπισκόπου Αρχιμ. Χρυσόστομος Παπαθανασίου. Η συνάντηση κράτησε 30 λεπτά και έγινε σε πολύ καλό κλίμα, ενώ συζητήθηκαν θέματα που αφορούν και τις δύο πλευρές. 

Στο τέλος ο κ. Φραγκούλης προσέφερε στον Μακαριώτατο μια τιμητική πλακέτα εκφράζοντας τον θαυμασμό προς το πρόσωπο του.



ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟ ΕΙΧΕ ΕΧΘΕΣ ΤΕΤΑΡΤΗ, Ο ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΑΧΑΙΑΣ ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ.

 
Αμέσως μετά τη συνάντησή ο κ.Νικολόπουλος, σύμφωνα με σχετικό δελτίο τύπου που εκδόθηκε από το πολιτικό γραφείο του, υπογράμμισε τη σημασία συνεργασίας Εκκλησίας και Πολιτείας.

«Ζητήσαμε αυτή τη συνάντηση με τον Μακαριότατο για να συζητήσουμε τις δυνατότητες συνεργασίας και συντονισμένης δράσης Εκκλησίας- Πολιτείας σε ζητήματα κοινωνικής προστασίας. Μία συνεργασία που θεωρούμε ότι  μπορεί να έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη για τους συμπολίτες μας που δοκιμάζονται σκληρά από την κρίση.Είναι γνωστό το τεράστιο κοινωνικό έργο που επιτελεί η Εκκλησία της Ελλάδος και η ευαισθησία Της προς το πλήρωμά Της. Το έργο αυτό αποκτά μεγαλύτερη αξία, σήμερα που η κρίση δοκιμάζει ιδιαίτερα τους πολίτες αυτής της χώρας, με τα πρωτοφανή φαινόμενα ένδειας, και απόγνωσης που παρατηρούμε όλοι γύρω μας.  Από τη μεριά μας τονίσαμε στον Μακαριότατο ότι η Νέα Δημοκρατία έχει θέσει ως υψηλή προτεραιότητα τα ζητήματα της κοινωνικής προστασίας, αφού το ζήτημα της κοινωνικής συνοχής αποτελεί για εμάς προαπαιτούμενο για την  ανάταξη της οικονομίας και της κοινωνίας», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο κ.Νικολόπουλος.

«Τέτοιος τομέας είναι η Κοινωνική Οικονομία. Κάθε Μητρόπολη, κάθε μεγάλη ενορία, με την σταθερή και δυναμική στήριξη της Πολιτείας, θα μπορούν να προωθήσουν μία κοινωνική επιχείρηση  που θα δραστηριοποιείται σε ζητήματα σίτισης, στέγασης, ή θα λειτουργεί κοινωνικά παντοπωλεία, κοινωνικά φαρμακεία ή κοινωνικά. Αυτό θα έχει άμεση θετική επίπτωση τόσο στην οικονομική ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών, όσο και στην ανάπτυξη δυνατοτήτων απασχόλησης. Από την πλευρά μας είμαστε έτοιμοι, από την 18η Ιουνίου, μέσα από την ενεργοποίηση του Εθνικού Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης να συνδράμουμε την Εκκλησία προς την αυτήν την κατεύθυνση, παράλληλα με άλλες δράσεις που έχουμε καταθέσει στο πρόγραμμά μας», πρόσθεσε ο βουλευτής της ΝΔ.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι το τελευταίο διάστημα και καθώς πλησιάζουν οι εκλογές, όλο και πιο συχνά, στελέχη της Νέας Δημοκρατίας – αλλά και του ΠΑΣΟΚ - συναντώνται με Ιεράρχες της Εκκλησίας  προκειμένου να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους για συνεργασία με τη διοίκηση της Εκκλησίας και ταυτόχρονα να εκφράσουν τον σεβασμό τους προς το πλήρωμα της. Δηλαδή προς τους πολίτες εκείνους που εξαιτίας των πολιτικών αποφάσεων των προηγούμενων Κυβερνήσεων καλούνται σήμερα να καταβάλουν δυσβάσταχτους φόρους ενώ βρίσκονται αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο περαιτέρω οικονομικής εξαθλίωσής τους.