23 Απριλίου, 2012

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ.

Αγαπητοί επισκέπται του Ιστολογίου μας,

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ !

Σας ενημερώνωμε ότι από αύριο 24 Απριλίου 2012, 
θα ξεκινήσουμε ένα Πασχάλιο Οδοιπορικό 
στις 20 Ιερές Μονές του Αγίου Όρους.



TΟ ΤΕΤΡΑΗΜΕΡΟ “ΠΑΝΗΓΥΡI” ΤΟΥ AΪ ΓΙΩΡΓΗ ΣΤΗΝ ΑΡΑΧΩΒΑ ΒΟΙΩΤΙΑΣ ΑΠΟ 22 ΕΩΣ 25 ΑΠΡΙΛΙΟΥ


Η λατρεία του Αγίου Γεωργίου στην Αράχωβα χάνεται στα βάθη του χρόνου και συνδέεται με τους θρύλους, τις παραδόσεις, τα τραγούδια και την ιστορία της. Λαμπρή η εκκλησία του Αγίου στην κορυφή της Αράχωβας εντυπωσίαζε πάντα τους ξένους. Γραπτές μαρτυρίες βεβαιώνουν πως υπήρχε ήδη στα 1676. Σε τούτη την πανέμορφη εκκλησία και στο γύρο χώρο γιορτάζουν οι Αραχωβίτες το πανηγυράκι, την τριήμερη γιορτή προς τιμήν του Αγίου Γεωργίου. Ζωντανή η πίστη των Αραχωβιτών στον Αφέντη Αϊ Γιώργη, όπως τον αποκαλούν, εκφράζεται στο Πανηγυράκι αυθόρμητα. Στην γιορτή αυτή έχουν ενσωματωθεί και διατηρούνται αμετάβλητα μέχρι σήμερα παλαιότατα έθιμα των ελληνικών πανηγυριών με αρχαιότατες καταβολές. Πουθενά ίσως στην Ελλάδα δεν έχει διασωθεί τόσο η αυθεντική εικόνα του ελληνικού πανηγυριού, όπως γιορταζόταν στο Βυζάντιο και στα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Η λιτάνευση της ιερής εικόνας του Αγίου Γεωργίου την παραμονή της γιορτής με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια και απαράβατη τάξη, ο χορός των γερόντων, τα αγωνιστικά έθιμα (ο αγώνας του ανηφορικού δρόμου των γερόντων, των ανδρών και των νέων, το σήκωμα της πέτρας, τα άλματα, η λιθοβολία, η σφαιροβολία, η διελκυστίνδα, η πάλη), το δρώμενο στη βρύση τ΄ Αϊ Γιώργη, το έθιμο της προσφοράς αρνιών από τους κτηνοτρόφους, που είναι τα έπαθλα των νικητών, το κοινό τραπέζι στην αυλή της εκκλησίας, το ρουμελιώτικο γλέντι και τέλος ο τελετουργικός χορός της λήξης του πανηγυριού την Τρίτη μέρα είναι έθιμα που συντηρήθηκαν αναλλοίωτα στο χρόνο. 



Η ευσέβια των Αραχωβιτών προς τον πολιούχο Άγιο της Αράχωβας σφυρηλατήθηκε μέσα στις ιστορικές δοκιμασίες του τόπου. Πολλές παραδόσεις αναφέρονται στη σωτηριώδη επέμβαση του Αγίου στα χρόνια της Τουρκοκρατίας και στην Επανάσταση. Στο ξεκίνημα του Αγώνα οι Αραχωβίτες ύψωσαν τη δική τους σημαία κεντημένη με τον προστάτη τους Άγιο Γεώργιο. Ήταν αυτή η πρώτη σημαία της επαναστατημένης Ρούμελης, το λάβαρο της Επανάστασης, που ευλογήθηκε στην Αγία Παρασκευή της Λιβαδειάς από τον Ησαϊα Σαλώνων, το Διονύσιο Αθηνών και το Νεόφυτο Ταλαντίου, κυμάτισε στον πύργο της Ώρας στη Λιβαδειά και παραδόθηκε στον Αθανάσιο Διάκο. Προπάντων όμως το Πανηγυράκι προσέλαβε και εθνικό χαρακτήρα μετά τη μάχη της Αράχωβας το Νοέμβριο του 1826. Ακλόνητη είναι η πίστη των Αραχωβιτών ότι ο Τροπαιοφόρος Γεώργιος οδήγησε τους Έλληνες αγωνιστές και τον αρχηγό τους Γεώργιο Kαραϊσκάκη στην περίλαμπρη νίκη κατά των τουρκαλβανών του Μουστάμπεη. Η νίκη αυτή πέρασε στην ιστορία ως η «Ανάσταση της Επανάστασης», θεωρείται απο τους Αραχωβίτες ως το κορυφαίο θαύμα του πολιούχου τους Αφέντη Αϊ Γιώργη. Το Πανηγυράκι αποδείχνει ότι εδώ στην Αράχωβα η παράδοση δεν είναι ξεκομμένη από την πραγματικότητα αλλά είναι έκφραση ψυχική και βίωμα του Αραχωβίτη κάθε ηλικίας.

Το αρνί τ΄Αϊ Γιώργη ως Πανελλήνιο έθιμο
Αν και το έθιμο της προσφοράς αρνιών προς τιμήν του Αγίου Γεωργίου, είτε ως δημοτελής είτε ως ιδιωτική προσφορά, συναντιέται σε πολλούς τόπους, όμως στην ευρύτερη περιοχή της Θράκης εμφανίζει εκπληκτική πυκνότητα. Διότι «εκεί από την αυγή των χριστιανικών χρόνων, όταν έσβησε το αρχαίο είδωλο των θρακών, ο “Ιππεύς Ήρως”, η ευλάβεια και η λατρεία της “Ιπποπόλου Θράκης” μεταβιβάστηκε στον Άγιο Γεώργιο, που γιορταζόταν πάντα με μεγάλη λαμπρότητα ως πολιούχος ολοκλήρου της Θράκης».Όχι μόνο οι Έλληνες αλλά και οι Αρμένιοι, ακόμη και σήμερα στη Θράκη, διατηρούν ζωντανά τα έθιμα στη γιορτή του Αγίου Γεωργίου, του «Σούρπ Κεβόρκ», όπως λένε.  Στο Διδυμότειχο μετά την λειτουργία στην εκκλησία του Άϊ Γιώργη του «Παλαιοκαστρίτη», κτίσματος των πρωτοβυζαντινών χρόνων, μοιράζεται στους παρευρισκόμενους κρέας από τα αρνιά, που δώρισαν προσκυνητές στον Άγιο και έγινε το καθιερωμένο «μαντάχ» (θυσία). Γενικά, στο βόρειο Έβρο, στα δεκατρία χωριά των «Μάριδων», γηγενών Θρακών, το έθιμο να σφάζουν αρνί και να το κάνουν «κουρμπάνι» στον Άγιο Γεώργιο ήταν πολύ διαδεδομένο. Αλλά και στα χωριά Βατοτόπι και Ρύζια του Κιλκίς το «κουρμπάνι» για τον Άγιο Γεώργιο με αρνιά και κατσίκια, τάματα των πιστών, είναι έθιμο που τηρείται απαράβατα μέχρι σήμερα. 

Σε άλλους τόπους, εκτός από την προσφορά αρνιών τιμούν τον Άγιο Γεώργιο δείχνοντας φιλόξενη διάθεση στους πανηγυριώτες και προσφέροντας από τα προϊόντα τους. Γεωργοί και ποιμένες, προσδοκώντας ως ευλογία την ανοιξιάτικη βροχή από τον κατεξοχήν προστάτη τους, τον Άγιο Γεώργιο, προσφέρουν γάλα, τυρί, γιαούρτι, όπως π.χ. στο Νέο Σούλι Σερρών, στην Ρόδο, στον Πεντάλοφο Κοζάνης (Βοΐου) και στην Ασή - Γωνιά Χανίων. Εκεί μάλιστα, οι βοσκοί φέρνουν τα κοπάδια τους στο χωριό, στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, όπου, όπως πιστεύεται έρχονται μόνα τους. Μετά την τέλεση αγιασμού οι βοσκοί τα αρμέγουν στην μάντρα έξω από την εκκλησιά στην χάρη του Αγίου. Το γάλα διανέμεται στους προσκυνητές. Στην Πελοπόννησο, σε πολλά μέρη, συνηθίζουν οι ποιμένες να σφάζουν στη γιορτή του Αγίου Γεωργίου το πρώτο αρσενικό αρνί που γεννιέται στο κοπάδι, «τον αγιωγίτη», όπως λένε. Είναι αξιοσημείωτο ότι στην Αράχωβα, στο Πανηγυράκι, το έθιμο απαντά και με τις δύο μορφές: ιδιωτική προσφορά είναι τα αρνάκια όπου προσφέρουν οι Αραχωβίτες ποιμένες στον Άγιο Γεώργιο για έπαθλα των αγωνιστικών εθίμων, καθώς και το αρνί - οβελίας, που ψήνει κάθε οικογένεια ανήμερα του Αγίου Γεωργίου.  Δημοτελής προσφορά είναι τα αρνιά, που προσφέρονται από την εκκλησία και τον Δήμο για το κοινό τραπέζι την τρίτη ημέρα της γιορτής, στο «Χάλασμα» του πανηγυριού. Φαινομενικά, τουλάχιστον, το ψήσιμο των αρνιών δεν έχει άλλο σκοπό από την εορταστική «ευωχία». 

Όμως, σύμφωνα με τις επιστήμες της Λαογραφίας, της Εθνολογίας και της ιστορίας των θρησκειών, το ζώο που σφάζεται σε μία γιορτή θεωρείται ότι ισοδυναμεί με «θυσία». Είναι θυσιαστική προσφορά σε μιά έσχατη, βέβαια, εξελιγμένη μορφή που δεν θυμίζει πλέον την αρχική της μορφή. Ωστόσο είναι μια θυσία άτυπη που διατηρεί τον παλιό θρησκευτικό της χαρακτήρα.

Tο Aραχωβίτικο Δημοτικό Tραγούδι του Aϊ Γιώργη

Πανηγυράκι”

“Πανηγυράκι γίνεται

ψηλά στον Άγι Γιώργη

Μαριγώ Φραγκόπουλο.

Το πανηγύρι ήταν πολύ

κι ο τόπος ήταν λίγος.

Τώρα ανθίζουν τα κλαριά.

«Γαϊτανό κι αριοπλεγμένο

μια χαρά ήταν το καημένο».

Βαστάει ο δράκος το νερό,

διψάει το πανηγύρι.

Έρχουμ’, έβγα, δέξε με.

Σκάσαν οι μούλες για νερό

και τα στοιχειά απ’ τη δίψα.

Γέροντες χορεύουνε.

Κι αυτά τα λιανομούλαρα

πέσανε να ψοφήσουν.

Γειά χαρά σου, άνοιξη.

«Γιώργηνα με το φουστάνι

βάλ’ τα πρόβατα στη στάνη».

Τρεις λυγιρές συνάζονται,

να παν’ να πουν του δράκου:

-Απόλα, δράκο μ’, το νερό.

-Απόλα, δράκο μ’, το νερό

να πιεί το πανηγύρι.

Ξένος είμαι, δέξε με …”

Βάλαν τις μπόλιες ανοιχτά

και στα μαλλιά τους μόσχο.

Μαριγώ Φραγκόπουλο.

Κρεμάσαν και τ΄αρμάθια τους

ως την ποδιά τους κάτω.

Αποβραδύς ΄τοιμάστηκαν

το δράκο ν΄ανταμώσουν,

και την αυγούλα με δροσιά

στον Παρνασσό τραβάνε.

Στη Γούρνα σαν ροβόλησαν

μπροστά ΄νας Καβαλλάρης.

Κρατούσε και στο χέρι του

ολόχρυσο κοντάρι.

Τώρα ο δράκος μούγκρισε

και βγήκε απ΄ τη σπηλιά του.

Και με τη γνώμη σκέφτηκε

και με το νού του λέει:

- Καλώς το γιόμα πώρχιται,

καλώς το κολατσιό μου.

Τις λυγερές αγνάντεψε

και τρέχει να τις φάγει.

Μ΄ ο Καβαλλάρης χύμηξε

και τον ποδοπατάει.

Του δράκου κακοφάνηκε,

πολύ του βαρυφάνη.

Τυλίγεται στο άλογο,

με λύσσα πολεμάει,

να καταπιεί το άλογο

μ΄ όλον τον Καβαλλάρη.

Βγάζει φωτιά απ΄ το στόμα του,

ουρλιάζει και μουγκρίζει.

Μα με τις τρείς τις κονταριές

ο δράκος ξεψυχάει.

Κι ο Καβαλλάρης, άφαντος,

με τον ψαρή του… πάει.

Κι η Λάμνια αναστέναξε,

του βρόντου η δυχατέρα.

Πάει, απολάει το νερό

να πιεί το πανηγύρι.

Κάμαν σταυρό οι λυγιρές,

στον Άγιο τάξαν τάμα,

και πίσω πάλι γύρισαν,

να πάν΄ στο πανηγύρι.

Ηύραν αρνιά να ψένουνε,

κριγιάρια σουβλισμένα.

Κι οι γέροι σέρναν το χορό,

ξοπίσω παλληκάρια,

και πάρα πίσω λυγιρές

κοντά με τους λεβέντες.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
ΚΥΡΙΑΚΗ 22/04/2012

18:00 Έναρξη του πανηγυριού, κανονιοβολισμοί, κωδωνοκρουσίες
18:45 Χορός γερόντων στο προαύλιο του Iερού Ναού
19:00 Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεωργίου
20:15 Λιτάνευση της Ιερής Εικόνας του Αγ. Γεωργίου, που συνοδεύεται από Αραχωβίτες και Αραχωβίτισσες με τοπικές φορεσιές
22:15 Χοροί στην κεντρική πλατεία Παπαιωάννου

ΔΕΥΤΕΡΑ 23/04/2012

07:00 Εωθινό, κανονιοβολισμοί, κωδωνοκρουσίες
07:05 Όρθρος, Θεία Λειτουργία
11:00 Αγωνιστικά έθιμα: ανηφορικός δρόμος νέων, ανδρών και γερόντων στο Πεδίο της μάχης του Kαραϊσκάκη
11:30 Το δρώμενο στη βρύση του Aγίου Γεωργίου
11:45 Τοπικοί χοροί με αραχωβίτικες ενδυμασίες στο προαύλιο του ιστορικού Iερού Nαού Aγίου Γεωργίου
19:30 Τερματισμός δρόμου 5000μ. (από Aγ. Mηνά) και παραδοσιακοί χοροί στην Πλατεία Λάκα απο το χορευτικό συγκρότημα του Λαογραφικού Oμίλου Aράχωβας.

ΤΡΙΤΗ 24/04/2012

07:30 Εωθινό, κανονιοβολισμοί, κωδωνοκρουσίες
07:35 Όρθρος, Θεία Λειτουργία
11:00 Αγωνιστικά έθιμα: Άλμα απλούν χωρίς φόρα, άλμα απλούν, τριπλούν, σήκωμα πέτρας με τοπική ενδυμασία, άλμα εις ύψος (στο προαύλιο του Ι. Ναού).
18:00 Εσπερινός και Παράκληση του Αγίου

ΤΕΤΑΡΤΗ 25/04/2012

07:00 Εωθινό, κανονιοβολισμοί, κωδωνοκρουσίες
07:05 Όρθρος, Θεία Λειτουργία
10:30 Επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείου του Γ. Καραϊσκάκη (στο προαύλιο
του Ι. Ναού)
10:45 Αγωνιστικά έθιμα: Σφαιροβολία, λιθοβολία, πάλη, διελκυστίνδα
(στο προαύλιο του Ι. Ναού)
15:00 Κοινό Τραπέζι – Αραχωβίτικο γλέντι στο προαύλιο του Ιερού Ναού
με τοπικές ενδυμασίες. Μετέχουν Αραχωβίτες και επισκέπτες.
17:30 Τέλος γλεντιού, τελετουργικός χορός γύρω από τον Ι. Ναό, «Χάλασμα»
του Πανηγυριού. Χοροί στην πλατεία Παπαϊωάννου

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ
ΣΕ ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΥΣ
ΤΟΥΣ ΕΟΡΤΑΖΟΝΤΑΣ!




ΑΓΑΠΗΣ ΓΕΥΜΑ ΓΙΑ 350 ΔΟΚΙΜΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ.


Γεύμα αγάπης και αξιοπρέπειας διοργανώθηκε εχθές για 350 συνανθρώπους μας, οι οποίοι δοκιμάζονται από την οικονομική κρίση και σιτίζονται μέσω της Εκκλησίας, στις εγκαταστάσεις του Στρατοπέδου Καποτά στην Πάρνηθα.

Το γεύμα παρετέθη με πρωτοβουλία της Εκκλησίας, του Γενικού Επιτελείου Στρατού, του Ραδιοφώνου και της Τηλεόρασης του ΣΚΑΪ στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ» και παρέστησαν ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος, ο επιχώριος Μητροπολίτης Ιλίου, Πετρουπόλεως και Αχαρνών Αθηναγόρας, ο Αναπληρωτής Υπουργός Άμυνας Γιάννης Ραγκούσης, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος κ.Ζιαζιάς, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΣΚΑΪ Ι.Σπανολιός, ο Επίσκοπος Διαυλείας Γαβριήλ, ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Αρχιμ.Μάξιμος Παπαγιάννης, ο κ.Κωστής Δήμτσας, Διευθυντής της ΜΚΟ της Ι.Αρχιεπισκοπής, «ΑΠΟΣΤΟΛΗ», εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων.

Μόλις ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έφτασε στον χώρο της εκδηλώσεως, πολύ κοντά εκεί όπου βρίσκονται οι αποθήκες που έχουν παραχωρηθεί στον Φιλανθρωπικό Οργανισμό της Αρχιεπισκοπής «ΑΠΟΣΤΟΛΗ», έσπευσε να ευλογήσει και να χαιρετήσει όλους εκείνους για τους οποίους παρετέθη το γεύμα. Άνθρωποι κάθε ηλικίας που ενορίες της Ι.Αρχιεπισκοπής Αθηνών και των Ι.Μητροπόλεων Ιλίου, Νέας Σμύρνης και Καισαριανής.

Στον σύντομο χαιρετισμό του ευχαρίστησε τις 900 εθελόντριες των συσσιτίων της Αρχιεπισκοπής και όλους εκείνους που συνδράμουν στο έργο των ενοριακών φιλόπτωχων, τον Αρχηγό του ΓΕΣ, τα επιτελικά στελέχη του Στρατού και ιδιαιτέρως τους στρατευσίμους που βοήθησαν στην οργάνωση του γεύματος,  τον ΣΚΑΪ και ιδιαιτέρως τους Ι.Σπανολιό, Α.Πορτοσάλτε και Ν.Παπαχρήστου για την προσπάθεια που γίνεται μέσα από το «ΌΛΟΙ ΜΑΖΙ» για την συγκέντρωση τροφίμων καθώς επίσης και όλο το δυναμικό του Σταθμού που εργάζεται για τον σκοπό αυτό.

Ο Αρχιεπίσκοπος υπογράμμισε ότι πρέπει να κρατηθούμε για να ξεπεράσουμε την κρίση και ευχήθηκε το επόμενο τραπέζι να βρει την πατρίδα και τον λαό σε καλύτερη κατάσταση.

Κατά την αναχώρησή τους, για τις ενορίες τους, και οι 350 συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη παρέλαβαν ένα μικρό δέμα με τρόφιμα από τις ποσότητες που έχουν συγκεντρωθεί μέσω της πρωτοβουλίας του ΣΚΑΪ και της Εκκλησίας, "ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ", και τα οποία είχε ετοιμάσει η «ΑΠΟΣΤΟΛΗ».


ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ




Ελλάδα

Αρχίζει σήμερα, Δευτέρα, ενώπιον του Κακουργιοδικείου Λάρνακας, η πολύκροτη δίκη για τη φονική έκρηξη στην ναυτική βάση στο Μαρί, στην οποία έχασαν τη ζωή τους 13 άνθρωποι. Για πρώτη φορά στα χρονικά της Κυπριακής Δημοκρατίας προσάγονται στο εδώλιο πρόσωπα που κατείχαν πολιτειακά αξιώματα, καθώς μεταξύ των οκτώ κατηγορουμένων είναι οι τέως υπουργοί Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού και Άμυνας Κώστας Παπακώστας. Κατά την έναρξη της διαδικασίας ενδέχεται να υπάρξουν εκπλήξεις, καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι ενδέχεται να μην εμφανιστεί ο τέως αρχηγός της Εθνικής Φρουράς αντιστράτηγος Πέτρος Τσαλικίδης. Μία τέτοια εξέλιξη ενδέχεται να μην επιτρέψει την απαγγελία του κατηγορητηρίου για τους υπόλοιπους εφτά.

Για την εφαρμογή του νόμου-πλαίσιο στα πανεπιστήμια θα συζητήσουν σήμερα, Δευτέρα, στην πρώτη τους συνάντηση τα μέλη της επιτροπής που συγκροτήθηκε από τον υπουργό Παιδείας Γ.Μπαμπινιώτη για να εντοπίσει τις δυσλειτουργίες του νέου θεσμικού πλαισίου για τα ανώτατα Ιδρύματα της χώρας και να προτείνει λύσεις για την υιοθέτησή του. Η συνεδρίαση έχει προγραμματιστεί για τις 11 το πρωί.

Τροχαίο δυστύχημα σημειώθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας στον Κηφισό, στο ύψος της Ιεράς Οδού, στο ρεύμα προς Πειραιά. Από τη σύγκρουση δύο οχημάτων, το ένα εκ των οποίων τυλίχθηκε στις φλόγες, έχασε τη ζωή του ένας άνθρωπος, ενώ τραυματίστηκαν τρεις άλλοι. Λόγω του τροχαίου, στον Κηφισό σημειώθηκε σοβαρό κυκλοφοριακό πρόβλημα.

Την ικανοποίηση του για τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των γαλλικών εκλογών, στον οποίο επικράτησε ο σοσιαλιστής Φρανσουά Ολάντ, εξέφρασε το βράδυ της Κυριακής από τα Ιωάννινα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος. «Πρέπει να αλλάξουμε τους ευρωπαϊκούς συσχετισμούς» τόνισε. Ευχές για νίκη έστειλε στον Ολάντ και ο Γιώργος Παπανδρέου.

Κόσμος

Ο Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ καταθέτει τη Δευτέρα για τελευταία φορά για τις επιθέσεις που πραγματοποίησε τον Ιούλιο στη Νορβηγία, οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε 77 ανθρώπους. Την Παρασκευή, ο 33χρονος Νορβηγός περιέγραψε με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες την επίθεση στο νησί Ουτόγια. «Οι άνθρωποι με παρακαλούσαν για τις ζωές τους. Εγώ απλά τους πυροβολούσα στο κεφάλι» είπε.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός τριών κομμάτων στην Τσεχία συμφώνησε να διαλυθεί την Κυριακή. Ο πρωθυπουργός Πετρ Νέτσας πρόκειται να διαπιστώσει εάν διαθέτει επαρκή πλειοψηφία, ώστε να αποφύγει την προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Ο συνασπισμός πάσχισε να αντιμετωπίσει μια σειρά σκανδάλων που έπληξαν τον ήσσονα εταίρο του, το κόμμα Δημοσίων Υποθέσεων και την αυτομόληση της αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Καρολίνας Πικ. Η δημοτικότητα της κυβέρνησης βρίσκεται στο ναδίρ, γεγονός που έγινε σαφές το Σαββατοκύριακο, καθώς διοργανώθηκε μια από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις από το 1989.

Μια δύσκολη μάχη θα έχει να αντιμετωπίσει ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, στον δεύτερο γύρο των εκλογών, στον οποίο πηγαίνει ηττημένος από τον Σοσιαλιστή Φρανσουά Ολάντ. Ο Ολάντ απέσπασε το 28,6% των ψήφων, έναντι 27,1 του συντηρητικού προέδρου. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που ένας εν ενεργεία πρόεδρος έχασε στον πρώτο γύρο εκλογών. Ο Γάλλος πρόεδρος θα επιδιώξει τώρα να προσελκύσει τους ψηφοφόρους της Μαρίν Λεπέν, της υποψήφιας της Άκρας Δεξιάς, η οποία συγκέντρωσε ποσοστό μεγαλύτερο του 18%. Αναλυτές εκτιμούν ότι αυτοί οι ψηφοφόροι μπορεί να κρίνουν και τον δεύτερο γύρο των εκλογών στις 6 Μαΐου.

Το σκηνικό μιας αμφίρροπης προεδρικής μονομαχίας μεταξύ του Φρανσουά Ολάντ και του Νικολά Σαρκοζί συνθέτει το αποτέλεσμα της καταμέτρησης σχεδόν του 80% των ψήφων από τον πρώτο γύρο των προεδρκών εκλογών στη Γαλλία. Ο Σοσιαλιστής υποψήφιος προηγείται με 28% και ακολουθεί ο απερχόμενος πρόεδρος με 26,9%, όμως την έκπληξη των εκλογών κάνει η Μαρίν Λεπέν που εξοστρακίζει τον Ζακ-Λυκ Μελανσόν και έρχεται στην τρίτη θέση με 19%, ποσοστό ρεκόρ για το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο που μπορεί να καθορίσει την έκβαση της 6ης Μαΐου. Υψηλή η προσέλευση των Γάλλων στις κάλπες, ξεπερνά το 80%.

Θέση μάχης για το δεύτερο γύρο έλαβε ήδη μετά τα αποτελέσματα της Κυριακής ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, έχοντας συγκεντρώσει (στο 80% των ψήφων) περίπου 27% έναντι 28% του υποψηφίου των Σοσιαλιστών Φρανσουά Ολάντ. «Ανατρέψαμε τις προβλέψεις» είπε και απέδωσε τα αποτελέσματα στην «ψήφο της κρίσης». Ποντάροντας στην ηγετική φυσιογνωμία του, τόνισε ότι πλέον τίθεται ζήτημα για το ποιος θα ηγηθεί της Γαλλίας για τα επόμενα πέντε χρονια και ζήτησε τη διεξαγωγή τριών ντιμπέιτ με τον Ολάντ. Ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών απάντησε ότι θα διεξαχθεί μία τηλεμαχία, όπως έχει συμφωνηθεί.

Οικονομία

Βαθύτερη θα είναι η ύφεση για το 2012, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδας, που θα δημοσιοποιηθούν την Τρίτη. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην ετήσια έκθεση για την ελληνική οικονομία που θα παρουσιαστεί στη γενική συνέλευση των μετόχων, η ΤτΕ αναθεωρεί την εκτίμησή της για μείωση του ΑΕΠ κατά 4,5%, εκτιμώντας πλέον ότι η ύφεση μπορεί να υπερβεί αυτό το ποσοστό και ότι η οικονομία θα αρχίσει να ανακάμπτει από τα τέλη του 2013. Ο διοικητής της ΤτΕ Γιώργος Προβόπουλος εμφανίζεται σχετικά αισιόδοξος, εφόσον προωθηθούν πολιτικές για την ανάπτυξη, υπογραμμίζοντας ότι είναι αναγκαίο ένα σταθερό φορολογικό περιβάλλον.

Είναι σημαντικό είναι να ολοκληρωθεί η διαδικασία της κεφαλαιακής θωράκισης ώστε οι τράπεζες να μπορούν να ανταποκριθούν στον αναπτυξιακό τους ρόλο» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης έπειτα από συνάντηση που είχε σε «θετικό κλίμα» με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Η μείωση του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα είναι παρά πολύ μεγάλη αλλά απαραίτητη ώστε να ανακτήσει η Ελλάδα την ανταγωνιστικότητα της, υποστηρίζει σε συνέντευξη του στο Βήμα της Κυριακής, ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, Άνχελ Γκουρία.

Αθλητισμός

Παράλληλα με την προσπάθειά τους να προκριθούν στον τελικό του Europa League, Ατλέτικο Μαδρίτης και Αθλέτικ Μπιλμπάο συνεχίζουν να κυνηγούν και μέσω πρωταθλήματος μία θέση στα ευρωπαϊκά κύπελλα της επόμενης περιόδου και στο πλαίσιο αυτό αμφότερες πέτυχαν σήμερα σημαντικές νίκες. Στο τελευταίο ματς της ημέρας, η Βαλένθια συνέτριψε με 4-0 την Μπέτις.

Σαρωτική η Παρί Σεν Ζερμέν, συνέτριψε 6-1 στο «Παρκ ντε Πρενς» τη Σοσό και παραμένει στο κυνήγι της πρωτοπόρου Μονπελιέ, της οποίας υπολείπεται δύο βαθμούς, πέντε αγωνιστικές πριν την ολοκλήρωση του γαλλικού πρωταθλήματος. Στο ματς που «έριξε την αυλαία» της 33ης ημέρας, η Λιόν επικράτησε 3-2 της Λοριάν, αν και βρέθηκε να χάνει με 2-0.

Η Γιουβέντους διέσυρε με 4-0 τη Ρόμα στο ματς με το οποίος έκλεισε η 34η αγωνιστική του Campionato και ξέφυγε με τρεις βαθμούς από τη Μίλαν η οποία υπέστη «οδυνηρή» ισοπαλία στο «Σαν Σίρο» από τη Μπολόνια με σκορ 1-1. Φιορεντίνα και Ίντερ «κόλλησαν» στο 0-0 στο «Αρτέμιο Φράνκι», ενώ το ματς Τζένοα-Σιένα διεκόπη στο 53ο λεπτό του δεύτερου μέρους, λόγω επεισοδίων που προκάλεσαν οι οπαδοί των γηπεδούχων. Ο διαιτητής της αναμέτρησης στο «Μαράσι», Πάολο Ταλιαβέντο, σφύριξε την επανέναρξη του ματς μετά από περίπου 45 λεπτά.


ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 23/4/2012


Γεγονότα

1821: Η Μάχη της Αλαμάνας. Οι ελληνικές επαναστατικές δυνάμεις υπό τους Δυοβουνιώτη, Πανουργιά και Διάκο αντιμετωπίζουν στη γέφυρα της Αλαμάνας (περιοχή Θερμοπυλών) τις υπέρτερες οθωμανικές ορδές του Ομέρ Βρυώνη και του Κιοσέ Μεχμέτ και ηττώνται.

1882: Αρχίζουν οι εργασίες διάνοιξης του Ισθμού της Κορίνθου.

1910: Με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Λάρισας, 25 αγρότες και αγρότισσες παραπέμπονται να δικαστούν για τα αιματηρά γεγονότα της εξέγερσης στο Κιλελέρ.

1923: Ο Ιωσήφ Στάλιν εγκαινιάζει τον υπόγειο σιδηρόδρομο της Μόσχας.

1935: Αρχίζει η δίκη των εμπλεκομένων στο βενιζελικό κίνημα της 1ης Μαρτίου. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος και ο Νικόλαος Πλάστήρας καταδικάζονται ερήμην σε θάνατο. Οι αντιβενιζελικοί παίρνουν το αίμα τους πίσω, εκδικούμενοι τους υπευθύνους της Δίκης των 6.

1973: Οι εφημερίδες Βραδυνή και Θεσσαλονίκη δημοσιεύουν δηλώσεις του Κωνσταντίνου Καραμανλή εναντίον της Δικτατορίας και οι Αρχές αποφασίζουν την κατάσχεση των φύλλων τους.


Γεννήσεις

1858: Καρλ Ερνστ Λούντβιχ Πλανκ, γνωστότερος ως Μαξ Πλανκ, γερμανός θεωρητικός φυσικός και εισηγητής της θεωρίας των κβάντα. Τιμήθηκε με βραβείο Νόμπελ το 1918. (Θαν. 4/10/1947)

1889: Βασίλης Ρώτας, λογοτέχνης, που μετέφρασε στα ελληνικά όλα τα έργα του Σέξπιρ. (Θαν. 30/5/1977)

1916: Γιάννης Μόραλης, ζωγράφος. (Θαν. 20/12/2009)

Θάνατοι

1616: Μιγκέλ Ντε Θερβάντες, ισπανός συγγραφέας. («Δον Κιχώτης») (Γεν. 29/9/1547)  [Αποφθέγματα]

1616: Ουίλιαμ Σέξπιρ, άγγλος θεατρικός συγγραφέας. (Γεν. 26/4/1564)  [Αποφθέγματα]

1827: Γεώργιος Καραϊσκάκης, ήρωας της Ελληνικής Επανάστασης. Δευτερόλεπτα προτού υποκύψει στο μοιραίο χτύπημα που δέχτηκε την προηγούμενη μέρα στο Φάληρο, εξέφρασε την πεποίθηση ότι πυροβολήθηκε από «φίλιο» χέρι. (Γεν. 1782)