23 Απριλίου, 2012

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ




Ελλάδα

Αρχίζει σήμερα, Δευτέρα, ενώπιον του Κακουργιοδικείου Λάρνακας, η πολύκροτη δίκη για τη φονική έκρηξη στην ναυτική βάση στο Μαρί, στην οποία έχασαν τη ζωή τους 13 άνθρωποι. Για πρώτη φορά στα χρονικά της Κυπριακής Δημοκρατίας προσάγονται στο εδώλιο πρόσωπα που κατείχαν πολιτειακά αξιώματα, καθώς μεταξύ των οκτώ κατηγορουμένων είναι οι τέως υπουργοί Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού και Άμυνας Κώστας Παπακώστας. Κατά την έναρξη της διαδικασίας ενδέχεται να υπάρξουν εκπλήξεις, καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι ενδέχεται να μην εμφανιστεί ο τέως αρχηγός της Εθνικής Φρουράς αντιστράτηγος Πέτρος Τσαλικίδης. Μία τέτοια εξέλιξη ενδέχεται να μην επιτρέψει την απαγγελία του κατηγορητηρίου για τους υπόλοιπους εφτά.

Για την εφαρμογή του νόμου-πλαίσιο στα πανεπιστήμια θα συζητήσουν σήμερα, Δευτέρα, στην πρώτη τους συνάντηση τα μέλη της επιτροπής που συγκροτήθηκε από τον υπουργό Παιδείας Γ.Μπαμπινιώτη για να εντοπίσει τις δυσλειτουργίες του νέου θεσμικού πλαισίου για τα ανώτατα Ιδρύματα της χώρας και να προτείνει λύσεις για την υιοθέτησή του. Η συνεδρίαση έχει προγραμματιστεί για τις 11 το πρωί.

Τροχαίο δυστύχημα σημειώθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας στον Κηφισό, στο ύψος της Ιεράς Οδού, στο ρεύμα προς Πειραιά. Από τη σύγκρουση δύο οχημάτων, το ένα εκ των οποίων τυλίχθηκε στις φλόγες, έχασε τη ζωή του ένας άνθρωπος, ενώ τραυματίστηκαν τρεις άλλοι. Λόγω του τροχαίου, στον Κηφισό σημειώθηκε σοβαρό κυκλοφοριακό πρόβλημα.

Την ικανοποίηση του για τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των γαλλικών εκλογών, στον οποίο επικράτησε ο σοσιαλιστής Φρανσουά Ολάντ, εξέφρασε το βράδυ της Κυριακής από τα Ιωάννινα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος. «Πρέπει να αλλάξουμε τους ευρωπαϊκούς συσχετισμούς» τόνισε. Ευχές για νίκη έστειλε στον Ολάντ και ο Γιώργος Παπανδρέου.

Κόσμος

Ο Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ καταθέτει τη Δευτέρα για τελευταία φορά για τις επιθέσεις που πραγματοποίησε τον Ιούλιο στη Νορβηγία, οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε 77 ανθρώπους. Την Παρασκευή, ο 33χρονος Νορβηγός περιέγραψε με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες την επίθεση στο νησί Ουτόγια. «Οι άνθρωποι με παρακαλούσαν για τις ζωές τους. Εγώ απλά τους πυροβολούσα στο κεφάλι» είπε.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός τριών κομμάτων στην Τσεχία συμφώνησε να διαλυθεί την Κυριακή. Ο πρωθυπουργός Πετρ Νέτσας πρόκειται να διαπιστώσει εάν διαθέτει επαρκή πλειοψηφία, ώστε να αποφύγει την προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Ο συνασπισμός πάσχισε να αντιμετωπίσει μια σειρά σκανδάλων που έπληξαν τον ήσσονα εταίρο του, το κόμμα Δημοσίων Υποθέσεων και την αυτομόληση της αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Καρολίνας Πικ. Η δημοτικότητα της κυβέρνησης βρίσκεται στο ναδίρ, γεγονός που έγινε σαφές το Σαββατοκύριακο, καθώς διοργανώθηκε μια από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις από το 1989.

Μια δύσκολη μάχη θα έχει να αντιμετωπίσει ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, στον δεύτερο γύρο των εκλογών, στον οποίο πηγαίνει ηττημένος από τον Σοσιαλιστή Φρανσουά Ολάντ. Ο Ολάντ απέσπασε το 28,6% των ψήφων, έναντι 27,1 του συντηρητικού προέδρου. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που ένας εν ενεργεία πρόεδρος έχασε στον πρώτο γύρο εκλογών. Ο Γάλλος πρόεδρος θα επιδιώξει τώρα να προσελκύσει τους ψηφοφόρους της Μαρίν Λεπέν, της υποψήφιας της Άκρας Δεξιάς, η οποία συγκέντρωσε ποσοστό μεγαλύτερο του 18%. Αναλυτές εκτιμούν ότι αυτοί οι ψηφοφόροι μπορεί να κρίνουν και τον δεύτερο γύρο των εκλογών στις 6 Μαΐου.

Το σκηνικό μιας αμφίρροπης προεδρικής μονομαχίας μεταξύ του Φρανσουά Ολάντ και του Νικολά Σαρκοζί συνθέτει το αποτέλεσμα της καταμέτρησης σχεδόν του 80% των ψήφων από τον πρώτο γύρο των προεδρκών εκλογών στη Γαλλία. Ο Σοσιαλιστής υποψήφιος προηγείται με 28% και ακολουθεί ο απερχόμενος πρόεδρος με 26,9%, όμως την έκπληξη των εκλογών κάνει η Μαρίν Λεπέν που εξοστρακίζει τον Ζακ-Λυκ Μελανσόν και έρχεται στην τρίτη θέση με 19%, ποσοστό ρεκόρ για το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο που μπορεί να καθορίσει την έκβαση της 6ης Μαΐου. Υψηλή η προσέλευση των Γάλλων στις κάλπες, ξεπερνά το 80%.

Θέση μάχης για το δεύτερο γύρο έλαβε ήδη μετά τα αποτελέσματα της Κυριακής ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, έχοντας συγκεντρώσει (στο 80% των ψήφων) περίπου 27% έναντι 28% του υποψηφίου των Σοσιαλιστών Φρανσουά Ολάντ. «Ανατρέψαμε τις προβλέψεις» είπε και απέδωσε τα αποτελέσματα στην «ψήφο της κρίσης». Ποντάροντας στην ηγετική φυσιογνωμία του, τόνισε ότι πλέον τίθεται ζήτημα για το ποιος θα ηγηθεί της Γαλλίας για τα επόμενα πέντε χρονια και ζήτησε τη διεξαγωγή τριών ντιμπέιτ με τον Ολάντ. Ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών απάντησε ότι θα διεξαχθεί μία τηλεμαχία, όπως έχει συμφωνηθεί.

Οικονομία

Βαθύτερη θα είναι η ύφεση για το 2012, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδας, που θα δημοσιοποιηθούν την Τρίτη. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην ετήσια έκθεση για την ελληνική οικονομία που θα παρουσιαστεί στη γενική συνέλευση των μετόχων, η ΤτΕ αναθεωρεί την εκτίμησή της για μείωση του ΑΕΠ κατά 4,5%, εκτιμώντας πλέον ότι η ύφεση μπορεί να υπερβεί αυτό το ποσοστό και ότι η οικονομία θα αρχίσει να ανακάμπτει από τα τέλη του 2013. Ο διοικητής της ΤτΕ Γιώργος Προβόπουλος εμφανίζεται σχετικά αισιόδοξος, εφόσον προωθηθούν πολιτικές για την ανάπτυξη, υπογραμμίζοντας ότι είναι αναγκαίο ένα σταθερό φορολογικό περιβάλλον.

Είναι σημαντικό είναι να ολοκληρωθεί η διαδικασία της κεφαλαιακής θωράκισης ώστε οι τράπεζες να μπορούν να ανταποκριθούν στον αναπτυξιακό τους ρόλο» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης έπειτα από συνάντηση που είχε σε «θετικό κλίμα» με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Η μείωση του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα είναι παρά πολύ μεγάλη αλλά απαραίτητη ώστε να ανακτήσει η Ελλάδα την ανταγωνιστικότητα της, υποστηρίζει σε συνέντευξη του στο Βήμα της Κυριακής, ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, Άνχελ Γκουρία.

Αθλητισμός

Παράλληλα με την προσπάθειά τους να προκριθούν στον τελικό του Europa League, Ατλέτικο Μαδρίτης και Αθλέτικ Μπιλμπάο συνεχίζουν να κυνηγούν και μέσω πρωταθλήματος μία θέση στα ευρωπαϊκά κύπελλα της επόμενης περιόδου και στο πλαίσιο αυτό αμφότερες πέτυχαν σήμερα σημαντικές νίκες. Στο τελευταίο ματς της ημέρας, η Βαλένθια συνέτριψε με 4-0 την Μπέτις.

Σαρωτική η Παρί Σεν Ζερμέν, συνέτριψε 6-1 στο «Παρκ ντε Πρενς» τη Σοσό και παραμένει στο κυνήγι της πρωτοπόρου Μονπελιέ, της οποίας υπολείπεται δύο βαθμούς, πέντε αγωνιστικές πριν την ολοκλήρωση του γαλλικού πρωταθλήματος. Στο ματς που «έριξε την αυλαία» της 33ης ημέρας, η Λιόν επικράτησε 3-2 της Λοριάν, αν και βρέθηκε να χάνει με 2-0.

Η Γιουβέντους διέσυρε με 4-0 τη Ρόμα στο ματς με το οποίος έκλεισε η 34η αγωνιστική του Campionato και ξέφυγε με τρεις βαθμούς από τη Μίλαν η οποία υπέστη «οδυνηρή» ισοπαλία στο «Σαν Σίρο» από τη Μπολόνια με σκορ 1-1. Φιορεντίνα και Ίντερ «κόλλησαν» στο 0-0 στο «Αρτέμιο Φράνκι», ενώ το ματς Τζένοα-Σιένα διεκόπη στο 53ο λεπτό του δεύτερου μέρους, λόγω επεισοδίων που προκάλεσαν οι οπαδοί των γηπεδούχων. Ο διαιτητής της αναμέτρησης στο «Μαράσι», Πάολο Ταλιαβέντο, σφύριξε την επανέναρξη του ματς μετά από περίπου 45 λεπτά.


Δεν υπάρχουν σχόλια: