10 Φεβρουαρίου, 2012

AΦΙΧΘΗ ΣΤΗΝ ΜΑΡΤΥΡΙΚΗ ΚΥΠΡΟ Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ Κ.κ. ΘΕΟΦΙΛΟΣ

 

ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΑ  ΝΕΑ
ΑΠΟ  ΤΗΝ  ΚΥΠΡΟ



Πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι η επίσημη υποδοχή κατά την άφιξη της Α.Θ.Μ. του Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ. κ. Θεοφίλου, στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ. κ. Χρυσόστομο, τα Μέλη της Ιεράς Συνόδου, τον Κλήρο και το χριστεπώνυμο πλήρωμα της Εκκλησίας.

Στη συνέχεια κατευθύνθηκαν στο Μητροπολιτικό  Ιερό Ναό Λευκωσίας όπου  ετελέσθη Πανηγυρική Δοξολογία χωροστατούντος του Πατριάρχου Ιεροσολύμων κ. ΘΕΟΦΙΛΟΥ

Ακολούθως η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου συνήλθε στο Μικρό Συνοδικό σε Πανηγυρική Συνεδρία,  παρουσία του Πατριάρχη των Ιεροσολύμων κ. κ. Θεοφίλου, όπου εκεί ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος προσφώνησε τον υψηλό καλεσμένο του.

Την ερχόμενη Κυριακή, 12 Φεβρουαρίου, οι Προκαθήμενοι των δύο Εκκλησιών θα προστούν του Αρχιερατικού Συλλείτουργου, που θα τελεσθεί στον Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας στο Στρόβολο


*********************************************

Προσφώνηση
Τού Αρχιεπισκόπου Κύπρου προς τον Πατριάρχη 
Ιεροσολύμων κ. κ. Θεόφιλο τον Γ΄ 10/2/2012.

Μακαριώτατε  Πατριάρχα  τής Αγίας Πόλεως Ιερουσαλήμ
και πάσης Παλαιστίνης και αγαπητέ εν Χριστώ Αδελφέ κύριε Θεόφιλε,

Η Ιεραρχία μας, ο ιερός Κλήρος και ο λαός μας, Σάς υποδεχόμαστε σήμερα με πολλή χαρά  και συγκίνηση μαζί με την  τιμία Συνοδία Σας στην Κύπρο και δη στην καθέδρα ημών. Στο πρόσωπό Σας ολόκληρος ο Κυπριακός Λαός χαιρετίζει τον Προκαθήμενο τής Σιωνίτιδος Εκκλησίας, τής Μητρός των  Εκκλησιών, χαιρετίζει  την Ιεραρχία τού παλαιφάτου Πατριαρχείου Σας, τον ιερό Κλήρο και το ευσεβές Πλήρωμα Αυτής.

Συνειρμικά η σκέψη μας μεταβαίνει στους θεοβάδιστους εκείνους χώρους τής Παλαιστίνης, όπου διαδραματίστηκαν τα Θεία γεγονότα δια τη σωτηρία τού πεπτωκότος ανθρώπου. Και κατ’ αρχάς, νοερώς, μεταβαίνουμε στο σπήλαιο τής Βηθλεέμ, που πριν λίγες μέρες εορτάσαμε τη Γέννηση τού Θεανθρώπου, καθώς και στο ναό τού Κυρίου στα Ιεροσόλυμα, όπου δέχθηκε την περιτομή.

Μεταβαίνουμε ακόμη στον Ιορδάνη ποταμό, όπου έλαβε χώραν τής Αγίας Τριάδος η φανέρωσις, και  στο φρικτό Γολγοθά, όπου διαδραματίστηκε το Θείο Δράμα. Αλλά, περιχαρείς μεταβαίνουμε και  στον κενό Τάφο τού Σωτήρος Χριστού,  όπου δια της Αναστάσεως ηνοίχθη πια οριστικά ο καινός  δρόμος προς τη Βασιλεία τού Θεού. Μέσα σ’ αυτήν τη νοερά πορεία βλέπομε και τον δικό μας Απόστολο, τον Υιόν Παρακλήσεως, τον Βαρνάβαν, ο οποίος δια τής όλης χριστιανικής του δράσεως μεταλαμπάδευσε τη διδασκαλία τού Θείου Ναζωραίου από την Παλαιστίνη στη νήσο μας και έθεσε τις βάσεις τής συνεργασίας των  Εκκλησιών μας. 

Είναι θαυμαστό για μάς Μακαριώτατε το γεγονός ότι το Υμέτερο Πατριαρχείο όχι μόνο επιβιώνει σ’ ένα χώρο που ο Ιουδαϊσμός και ο Μουσουλμανισμός αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία αλλά συνεχίζει την πνευματική του πορεία και εκπέμπει το Φώς  προς την όλη Ορθοδοξία, το οποίο εκπηγάζει από τον Τάφο τού Κυρίου μας και δίδει καθημερινά τη μαρτυρία τής Ορθοδοξίας όχι μόνο μέσα σ’ αυτή την πολυτάραχη περιοχή τής Παλαιστίνης αλλά και σ’ ολόκληρο τον κόσμο. Και αν επεβίωσε και επιβιώνει η Ορθοδοξία σ’ αυτούς τους χώρους, τούτο οφείλεται εις την δεξιάν οιακοστροφία τόσο των προκατόχων Σας όσο και Υμών τού ιδίου. Γι’ αυτό και εις τον κοινό τούτο Αγώνα θα είμαστε συνοδοιπόροι και θα συνεχίσουμε να μορφώνουμε τον Χριστό εν ταις καρδίαις των Ανθρώπων. 

Ιδού γιατί σήμερα  αισθανόμεθα μεγάλη χαρά και συγκίνηση, υποδεχόμενοι την υμετέρα σεπτή Μακαριότητα και την τιμία Συνοδία Σας, αναλογιζόμενοι το μέγεθος, το εύρος και τις δυσκολίες των αγώνων  που διεξάγετε χάριν τής Ορθοδοξίας. Επισκέπτεσθε σήμερα τη νήσο των Αγίων και των Μαρτύρων, στην οποία η Αυτοκέφαλη Εκκλησία τής Κύπρου κράτησε ανημμένη, μέσα στις θύελλες και τις καταιγίδες, τη δάδα τής πίστεως μας, καθ’ όλους τους ασέληνους και ζοφώδεις αιώνες τής δουλείας, μέχρι σήμερα. Βέβαια επισκεφθήκατε και άλλες φορές τη νήσο μας. Όμως η σημερινή επίσκεψή Σας διαφέρει. Επίσημα σήμερα, ως διάδοχος τού Αδελφοθέου Ιακώβου, επισκέπτεσθε την Εκκλησία τού Αποστόλου Βαρνάβα.

Εμείς βέβαια την ειρηνική αυτή επίσκεψη δεν την θεωρούμε απλώς ως μία εθιμοτυπική ή φιλοφρονητική, η οποία αποσκοπεί να συσφίγξει ακόμη περισσότερο τους ήδη στενότατους δεσμούς που υπάρχουν μεταξύ των Εκκλησιών μας. Αλλά την ερμηνεύουμε ως μία επίσκεψη που αποσκοπεί στην αναπτέρωση, τόσο του θρησκευτικού όσο και του εθνικού φρονήματος τού λαού μας, για την επιτυχία τού χαλεπώτατου αγώνα τής εθνικής και φυσικής του επιβίωσης, που για τριάντα οκτώ σχεδόν χρόνια διεξάγει. Ευρισκόμενοι, τόσο υμείς όσο και η τιμία Συνοδία Σας,  εν τω μέσω τής αγάπης μας, θα έχουμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε σκέψεις και απόψεις δια τα θέματα που απασχολούν τις δύο Εκκλησίες μας αλλά και γενικότερα δια τα μείζονα θέματα που προβληματίζουν την όλη Ορθοδοξία. Κατά την εδώ σύντομη παραμονή Σας. 

Άγιε Αδελφέ, θα έχετε τη δυνατότητα να επισκεφθείτε τους ιερούς χώρους μας, μνημεία ιερά που παραπέμπουν στις χριστιανικές και ελληνικές μας καταβολές και σεβάσματα πανορθόδοξα και παγχριστιανικά, τα οποία επισύρουν τον θαυμασμό τής ανθρωπότητας και έχουν αναγνωρισθεί από την UNESCO, ως μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Θα βαδίσετε, Μακαριώτατε, στα βήματα των κορυφαίων Αποστόλων Παύλου και Βαρνάβα και θα αφουγκραστείτε νοερά τη χριστιανική διδασκαλία τόσο των Αποστόλων όσο και των Πατέρων και Διδασκάλων τής Εκκλησίας μας των είκοσι χριστιανικών αιώνων.

Αλλά – φευ – Άγιε Αδελφέ, δεν θα μπορέσετε να επισκεφθείτε τον τάφο τού ιδρυτού και προστάτου τής Εκκλησίας μας, τού Αποστόλου Βαρνάβα, που για αιώνες αποτελούσε κέντρο χριστιανικής πηγής και αναψυχής τού λαού μας. Δεν θα μπορέσετε να δείτε ούτε τον τάφο τού Αγίου Σπυρίδωνος. Αδύνατη θα είναι και η επίσκεψή Σας στην ιερά Μονή τού Αποστόλου Ανδρέου, η οποία τόσο πολύ είναι συνδεδεμένη με την ψυχοσύνθεση τού λαού μας και η οποία σήμερα αποτελεί το σύμβολο τού ιερού μας Αγώνα για απελευθέρωση.

Ο περίφημος Βυζαντινός ναός τού Αγίου Μάμαντος στη Μόρφου και οι πανέμορφες ακτές τής Κερύνειας μας θα είναι επίσης εκτός των δυνατοτήτων μας για προσκύνημα. Και τούτο γιατί το στρατιωτικό καθεστώς τής Άγκυρας μάς το απαγορεύει εδώ και τρανταχτώ σχεδόν χρόνια. Εκεί πια κυματίζει το   μισοφέγγαρο τού κατακτητή  το οποίο μολύνει τους γλαυκούς ουρανούς τής μαρτυρικής μας Πατρίδας και τα Αγιοπότιστα χώματά μας. Θα έχετε, όμως, τη δυνατότητα Άγιε Αδελφέ, να γνωρίσετε όλο τον λαό μας,  και να διαπιστώσετε τους  ενδόμυχους πόθους του για μια πατρίδα ελεύθερη, απαλλαγμένη από τα στρατεύματα κατοχής, στην οποία να βασιλεύουν η Δικαιοσύνη, τα Ανθρώπινα δικαιώματα και όλες οι διεθνώς παραδεδεγμένες αξίες τής ζωής.

Ο λαός αυτός Μακαριώτατε, θα Σάς υποδεχτεί με αισθήματα βαθύτατου σεβασμού και θα τού παρασχεθεί η δυνατότητα να Σάς εκφράσει τα μύχια αισθήματα τής χαράς του για την εδώ παρουσία Σας και του θαυμασμού του, τόσο για το πολυσχιδές έργο Σας όσο και δια το γεγονός ότι εκπροσωπείτε τη Μητέρα των Παλαιφάτων Εκκλησιών.


Ως ευ παρέστητε Μακαριώτατε, εις την γλυκείαν νήσον Κύπρον



ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΣ Ο π. ΕΦΡΑΙΜ

Αρνητικά απάντησε η εφέτης ειδική ανακρίτρια της υπόθεσης των ανταλλαγών του Δημοσίου με τη Μονή Βατοπεδίου, στο αίτημα του ηγούμενου Εφραίμ για αντικατάσταση της προσωρινής του κράτησης με την επιβολή περιοριστικών όρων. Η ανακρίτρια Ειρήνη Καλού με διάταξή της λέει ακόμη μια φορά «όχι» στον επικεφαλής της αγιορείτικης μονής κρίνοντας ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις του νόμου για την αποφυλάκισή του.

Θετική εισήγηση στο αίτημα του αρχιμανδρίτη Εφραίμ είχε υποβάλει ο Εισαγγελέας Εφετών, Π. Μαντζούνης, ο οποίος έκρινε πως ο ηγούμενος μπορεί να απελευθερωθεί με την επιβολή περιοριστικών όρων και καταβολή ως χρηματική εγγύηση ποσού 200.000 ευρώ. Ανάλογη θέση είχε διατυπώσει ο εισαγγελικός λειτουργός και μετά την ολοκλήρωση της απολογίας του ηγούμενου της Μονής Βατοπεδίου κρίνοντας ότι ο Εφραίμ πρέπει να αφεθεί ελεύθερος με όρους. Η πρόταση του εισαγγελέα δεν είχε βρει σύμφωνη την ανακρίτρια Ειρήνη Καλού η οποία θεωρούσε πως ο μοναχός πρέπει να προφυλακιστεί.

Η προφυλάκιση του αρχιμανδρίτη Εφραίμ, που κρατείται μόνος σε κελί του καταστήματος Κορυδαλλού, είχε αποφασιστεί από το Συμβούλιο Εφετών, στις 23 Δεκεμβρίου, που συγκλήθηκε για να λύσει τη διαφωνία ανακρίτριας και Εισαγγελέα. Στην αίτησή του κατά του εντάλματος προσωρινής του κράτησης, ο Εφραίμ επικαλείται και λόγους ουσίας επαναλαμβάνοντας ότι είναι αθώος και ότι δεν είναι ύποπτος φυγής ή διάπραξης νέων αδικημάτων αλλά και λόγους υγείας. Η κ. Καλού, που χειρίζεται την πολύμηνη ανάκριση για τις λεγόμενες «ιερές ανταλλαγές», θεωρεί ότι οι λόγοι για τους οποίους τάχθηκε υπέρ της προσωρινής κράτησης του ηγούμενου Εφραίμ δεν έχουν εκλείψει και έτσι αρνείται να αποδεχθεί την αίτηση που υπέβαλε ο κατηγορούμενος πριν από λίγες ημέρες.

Προς τους Εφέτες του Συμβουλίου που έκριναν το θέμα της προφυλάκισης του Εφραίμ, υιοθετώντας την ανακριτική άποψη, η κ. Καλού είχε διατυπώσει την θέση ότι προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις ενοχής του και υπογράμμιζε πως οι πράξεις του έχουν τρία ιδιαίτερα χαρακτηριστικά:

1. Την εκμετάλλευση της ιδιότητας του ως καθηγούμενου αγιορειτικής μονής παγκόσμιας ακτινοβολίας προς επηρεασμό πολιτικών προσώπων, υπουργών και υφυπουργών καθώς και ανώτερων κρατικών λειτουργών και υπαλλήλων.

2. Την επί μακρό χρόνο τέλεση των πράξεων, γεγονός που δεν προσιδιάζει στο μοναχικό σχήμα και την πνευματική του αποστολή.

3.Την πρόκληση ιδιαίτερα μεγάλης ζημίας σε βάρος της δημόσιας περιουσίας.

Η ανακρίτρια θεωρεί πως είναι πιθανό ο κατηγορούμενος, στον οποίο το κατηγορητήριο αποδίδει κεντρικό ρόλο στην υπόθεση των ανταλλαγών, να διαπράξει και νέα αδικήματα. Ο ηγούμενος της Μονής Βατοπεδίου έχει δυνατότητα να προσφύγει για την άρση της κράτησής του στο Συμβούλιο Εφετών.

ΛΑΓΚΑΡΝΤ: ΠΟΛΥ ΕΝΘΑΡΡΥΝΤΙΚΑ ΤΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Λαγκάρντ: πολύ ενθαρρυντικά τα νέα από την Αθήνα

«Είναι πολύ ενθαρρυντικά τα νέα που ήρθαν από την Αθήνα. Πρόκειται για μια θετική εξέλιξη», δήλωσε η Πρόεδρος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, προσερχόμενη στο Συμβούλιο Eurogroup στις Βρυξέλλες.

Την ίδια ώρα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και οι ελληνικές αρχές συνεχίζουν τις συνομιλίες τους για το νέο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας μετά τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν τα ελληνικά πολιτικά κόμματα.

Εκπρόσωπος του ΔΝΤ από την Ουάσινγκτον στο ίδιο μήκος κύματος με την Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε: «Ένα σημαντικό αρχικό βήμα ήταν να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ των ηγετών του κυβερνητικού συνασπισμού στην Αθήνα. Το επόμενο βήμα είναι να συνεχίσουμε τις συνομιλίες σε αυτή τη βάση», είπε ο Τζέρι Ράις κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Ο εκπρόσωπος χαρακτήρισε «κρίσιμης» σημασίας την ευρεία πολιτική υποστήριξη του προγράμματος. «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο εμείς στο ΔΝΤ, μαζί με τους εταίρους μας στην Ευρώπη, χρειαστήκαμε όλο αυτό το χρόνο για να συζητήσουμε με τους πολιτικούς ηγέτες της Ελλάδας τα μέτρα ενός πιθανού νέου προγράμματος», σημείωσε, επισημαίνοντας ότι «θα πρέπει να γίνουν περισσότερα» όσον αφορά τα δημοσιονομικά και οικονομικά μέτρα.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα

Σε 48ωρη απεργία προχωρούν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, αντιδρώντας στα νέα μέτρα λιτότητας. Στη διάρκεια της απεργίας, τα νοσοκομεία θα λειτουργήσουν με προσωπικό ασφαλείας, ενώ απεργούν και οι τραπεζικοί υπάλληλοι. Σχεδόν αδύνατες θα είναι οι μετακινήσεις, καθώς ακινητοποιημένα θα μείνουν όλα τα μέσα μεταφοράς, πλην του ΗΣΑΠ που θα λειτουργήσει από τις 10 το πρωί ώς τις 5 το απόγευμα. Δεμένα για 48 ώρες θα μείνουν τα πλοία στα λιμάνια, κανονικά οι αεροπορικές πτήσεις. Στις 11 το πρωί το συλλαλητήριο ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ στην πλατεία Συντάγματος, επίσης στις 11 η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια. 

Συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν και το Σάββατο, ενώ μεγάλο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα προγραμματίζεται και την Κυριακή - ημέρα ψήφισης των μέτρων. Δεκάδες χιλιάδες αδύναμοι οικονομικά πολίτες που λάμβαναν έως σήμερα επιδότηση ενοικίου από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας, καθώς και εκείνοι που έχουν λάβει στεγαστικά δάνεια από τον ΟΕΚ βρίσκονται στον «αέρα», μετά την άμεση κατάργηση του Οργανισμού που προβλέπει το μίνι Μνημόνιο, το οποίο μετά τη συμφωνία κυβέρνησης - πολιτικών αρχηγών και τρόικας, παίρνει το δρόμο για τη Βουλή και θα κριθεί στην ψηφοφορία της Κυριακής.

Οι πολιτικοί αρχηγοί στην Ελλάδα συμφώνησαν στα νέα μέτρα λιτότητας, αλλά αυτό δεν ικανοποίησε τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, γράφει το Spiegel σχολιάζοντας τα όσα διαδραματίστηκαν το βράδυ της Πέμπτης στις Βρυξέλλες στη διάρκεια της συνεδρίασης του Eurogroup. Σε αυτή τη γραμμή κινούνται, επίσης, τα περισσότερα ξένα μέσα ενημέρωσης.

Στο 10% υπολογίζεται από την κυβέρνηση η περικοπή που θα γίνει στα ειδικά μισθολόγια (γιατροί, δικαστές, διπλωμάτες, πανεπιστημιακοί, ένστολοι). Το μέτρο θα εφαρμοστεί από τον Ιούνιο, με στόχο να εξοικονομηθούν 110 εκατ. ευρώ, ποσό που θα καλύψει μέρος της «τρύπας» των 325 εκατ. ευρώ, τα οποία η χώρα πρέπει να βρει για να διασωθούν οι επικουρικές συντάξεις.

Κλειστές θα παραμείνουν την Παρασκευή όλες οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και των δήμων Λέσβου, Χίου, Σάμου, Λήμνου, Ικαρίας, Αγίου Ευστρατίου, Φούρνων, Οινουσσών και Ψαρών. Αυτό αποφασίσθηκε το βράδυ της Πέμπτης μετά την πρωτοβουλία που πήρε ο περιφερειάρχης, Νάσος Γιακαλής, για να αποτραπεί η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ στο Αιγαίο.

Κόσμος

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Πακιστάν απέρριψε την Παρασκευή έφεση του πρωθυπουργού Γιουσούφ Ραζά Γκιλάνι και αναμένεται να του απαγγείλει την Δευτέρα κατηγορίες για προσβολή δικαστηρίου, μια κίνηση που θα προκαλέσει νέα πολιτική αναταραχή στη χώρα.

Το FBI δημοσίευσε φάκελο με έγγραφα που αφορούσαν τον Στιβ Τζομπς. Ο ιδρυτής της Apple δεν ήταν ο μόνος διάσημος που είχε μπει στο στόχαστρο του Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών των ΗΠΑ. Παρακάτω ακολουθούν μερικές γνωστές προσωπικότητες που μπήκαν στο «στόχαστρο» του FBI. Από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα, εκατοντάδες ηθοποιοί, Αμερικανοί και ξένοι πολιτικοί, αθλητές, συγγραφείς, μουσικοί έχουν γίνει αντικείμενο έρευνας από το FBI.

Στη δημοσιότητα δόθηκαν οι φάκελοι του FBI για τον Στιβ Τζομπς. Οι φάκελοι περιγράφουν τον ιδρυτή της Apple ως έναν άνθρωπο που έχρηζε σεβασμού για την πρωτοπορία του, ωστόσο αμφισβητούν την ειλικρίνεια και την ηθική του. Ποιοι πλούσιοι και διάσημοι έχουν μπει κατά καιρούς στο «στόχαστρο» του FBI

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, περιέγραψε τις επιθέσεις με όλμους και ρουκέτες ως «εξωφρενική αιματοχυσία», την ώρα που ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών απέκλεισε μια στρατιωτική επέμβαση της Δύσης, αλλά και την παράδοση όπλων στους αντικαθεστωτικούς. Δίκτυο ακτιβιστών ανέφερε ότι μόνο την Πέμπτη έχασαν τη ζωή τους 110 άτομα, στη διάρκεια επιθέσεων των κυβερνητικών δυνάμεων στην πόλη.

Οι ΗΠΑ θα κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να βοηθήσουν τη σταθεροποίηση της Ευρωζώνης τόνισε ο Μπαράκ Ομπάμα μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ιταλό πρωθυπουργό και υπουργό Οικονομικών, Μάριο Μόντι. «Έχω πλήρη εμπιστοσύνη στην ηγεσία του Μόντι και ελπίζω ότι η Ιταλία θα ξεπεράσει τις δύσκολες εποχές που περνά» είπε ο Ομπάμα. Η συνεργασία των χωρών μας είναι σημαντική ιστορικά και μόνιμη, πρόσθεσε.

Οικονομία

Σε αγώνα ταχύτητας θα πρέπει να επιδοθεί η Ελλάδα, αλλά και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, το ΔΝΤ, η ΕΚΤ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τις επόμενες 13 μέρες προκειμένου να αποφευχθεί μια ενδεχόμενη ελληνική χρεοκοπία. Σύμφωνα με πληροφορίες, η καταληκτική ημερομηνία για την ανακοίνωση της δημόσιας πρότασης προς τους ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας για το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων (PSI) είναι η 23η Φεβρουαρίου, ημερομηνία που εάν χαθεί δεν θα καταστεί δυνατό η ελληνική κυβέρνηση να ανταλλάξει εγκαίρως τα ομόλογα που λήγουν τον Μάρτιο.

Τις οριστικές αποφάσεις του Eurogroup για το νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα την ερχόμενη Τετάρτη αναμένει το Διεθνές Χρηματοοικονομικό Ινστιτούτο, όπως ανέφερε σε δήλωση του ο εκπρόσωπος του IIF Φρανκ Βογκλ. Η συντονιστική επιτροπή των ιδιωτών πιστωτών που εκπροσωπεί το IIF συναντήθηκε την Πέμπτη στο Παρίσι, εν όψει της τελικής συμφωνίας για το σχέδιο ανταλλαγής ομολόγων (PSI). Mε την κυβέρνηση έχει επιτευχθεί συμφωνία πάνω στους βασικούς άξονες του σχεδίου και τώρα πλέον αναμένεται το «πράσινο φως» από το Eurogroup για το νέο πακέτο στήριξης, τμήμα του οποίου αποτελεί και το PSI.

Βαρύ ήταν το κλίμα για την Ελλάδα στη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες. Για την ερχόμενη Τετάρτη και υπό τρεις συγκεκριμένους όρους μετατίθεται η οριστική απόφαση για τη νέα βοήθεια προς την Ελλάδα. Έκκληση προς τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να πράξουν ότι είναι αναγκαίο απηύθυνε ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος. «Εάν ο λαός μας ευνοεί μία άλλη πολιτική που αναγκαστικά οδηγεί εκτός ευρωζώνης και άρα και εκτός ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, πρέπει αυτό να το πούμε ευθέως» ανέφερε χαρακτηριστικά. Επιμένουν οι Βρυξέλλες στις έγγραφες δεσμεύσεις των πολιτικών αρχηγών.

Αθλητισμός

H ώρα του μεγάλου ντέρμπι στο «Γ.Καραϊσκάκης» έφτασε. Στις 21:00 (Novasports 1) ο Ολυμπιακός υποδέχεται την ΑΕΚ για την 21η αγωνιστική της Σούπερ Λιγκ, σε ένα πολύ κρίσιμο για τους «ερυθρόλευκους» αγώνα, καθώς κυνηγούν τον Παναθηναϊκό στην κορυφή, αφού απέχουν πλέον από τους «πράσινους» δύο μόλις βαθμούς.

Ανοιχτούς λογαριασμούς για την πρόκριση στον τελικό του Coppa Italia άφησαν Σιένα και Νάπολι στον πρώτο μεταξύ τους αγώνα για τα ημιτελικά της διοργάνωσης με τους γηπεδούχους, όμως, να έχουν ελαφρύ προβάδισμα μετά το 2-1 στο «Αρτέμιο Φράνκι». Η Σιένα προηγήθηκε 2-0 χάρη σε τέρματα των Ρετζινάλντο στο 42' και Νταγκοστίνο στο 66', αλλά η Νάπολι έμεινε «ζωντανή» χάρη στο αυτογκόλ του Πεσόλι στο 86', εξέλιξη που αφήνει ελπίδες στους φιλοξενούμενους που έχουν τη ρεβάνς στην έδρα τους.

Τεράστια νίκη με επική ανατροπή πέτυχε η Λάτσιο που επικράτησε 3-2 της Τσεζένα στο «Ολίμπικο» παρότι στο ημίχρονο βρέθηκε πίσω στο σκορ 2-0 και με παίκτη λιγότερο, στην αναμέτρηση που άνοιξε την 23η αγωνιστική του Campionato. Οι φιλοξενούμενοι προηγήθηκαν με τους Μούτου στο 13' και Ιακουίντα στο 35' με πέναλτι, φάση από την οποία προήλθε και η αποβολή του Κόνκο για τους «λατσιάλι». Όμως, μέσα σε ένα δεκάλεπτο ήλθαν τα «πάνω-κάτω» και η ομάδα του Εντι Ρέζα με τέρματα των Ερνάνες (52'), Λούλιτς (61'), Κόζακ (63'), έφτασε στην τελική επικράτηση.

Ανθρωπιστική βοήθεια από την «Αποστολή» στους πλημμυροπαθείς



Με εντολή του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, η φιλανθρωπική εταιρεία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών «Αποστολή», απέστειλε ανθρωπιστική βοήθεια στην Ιερά Μητρόπολη Διδυμοτείχου Ορεστιάδος Σουφλίου, η οποία περιλαμβάνει εμφιαλωμένο νερό και κλινοσκεπάσματα.

Σε συνεννόηση του Γενικού Διευθυντή της «Αποστολής» κ. Κωνσταντίνου Δήμτσα με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Διδυμοτείχου κ. Δαμασκηνό, απεστάλη άμεσα η βοήθεια με γνώμονα την κάλυψη των ελλείψεων των πληγέντων. Η Μ.Κ.Ο. «Αποστολή» βρίσκεται σε επικοινωνία με την Ιερά Μητρόπολη Ξάνθης για την κατάσταση που επικρατεί, γίνεται εκτίμηση των αναγκών με σκοπό την άμεση βοήθεια σε  ποσότητες ζωοτροφών όπου υπάρχει ανάγκη.

ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΣΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΑΠΕΡΓΙΕΣ


Δραστικές αλλαγές, που ήδη έχουν προκαλέσει αντιδράσεις, επέρχονται στις εργασιακές σχέσεις από τα μέτρα του νέου Μνημονίου, για τα οποία υπήρξε συμφωνία στη χθεσινή σύσκεψη Παπαδήμου-αρχηγών. Το ανησυχητικό είναι ότι αν τα μέτρα δεν αποδώσουν, η τρόικα θα δώσει νέες οδηγίες στο τέλος του χρόνου για ακόμη πιο επώδυνες παρεμβάσεις. Ηδη η ΓΣΕΕ προκήρυξε 48ωρη απεργία στον ιδιωτικό τομέα για Παρασκευή και Σάββατο και παράλληλες συγκεντρώσεις στο Σύνταγμα, ενώ το ΠΑΜΕ ξεκινάει τις συγκεντρώσεις από σήμερα. Παράλληλα παραιτήθηκε από τη θέση του γραμματέα Συνδικαλιστικού Τομέα της ΝΔ, ο Γιάννης Μανώλης, εξαιτίας του «ναι» στα μέτρα από τον κ. Σαμαρά.

Εμφανώς συγκινημένος ο κ. Μανώλης, αφού αποχαιρέτισε τους συνεργάτες του, έκανε μία δήλωση, αφήνοντας αιχμές κατά του κ. Σαμαρά. «Αποχωρώ μετά από πολλά χρόνια, οι καρέκλες δεν σημαίνουν τίποτε. Δεν μπορώ να στηρίξω τα ισοπεδωτικά αυτά μέτρα. Θέλω να είμαι απέναντι, δεν μπορώ να είμαι γραμματέας συνδικαλιστικού και να είμαι στο πεζοδρόμιο». Απευθυνόμενος προς τον κ. Σαμαρά είπε: «Έκανε μεγάλο λάθος μετά από δύο χρόνια σωστής στάσης να υπογράψει τα μέτρα που οδηγούν στον αφανισμό την ελληνική κοινωνία».

Πάντως, ο κ. Μανώλης είπε στους συνεργάτες του, που τον ρώτησαν, να μην παραιτηθούν μαζί του αλλά να πράξουν όπως τους υποβάλλει η συνείδησή τους. Επίσης, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Βουδούρης ανέφερε πως «έχω δηλώσει ότι δεν πρόκειται να ψηφίσω μέτρα που αφορούν τον ιδιωτικό τομέα και μάλιστα την μείωση του κατώτερου μισθού, διότι αυτά τα μέτρα όχι μόνο δεν σχετίζονται με το πρόβλημά μας αλλά επιπλέον θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην πορεία της οικονομίας μας».

ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΤΟΥ '21 (ΣΑΝ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕ ΜΙΑ ΜΕΡΑ...)


Στις 12 Απριλίου 1823 η έκθεση της δωδεκαμελούς επιτροπής, που είχε ορίσει η Β' Εθνοσυνέλευση για να συντάξει ένα πρόχειρο προϋπολογισμό του επαναστατημένου Έθνους δεν άφηνε κανένα περιθώριο για την κρισιμότητα της κατάστασης: Τα έξοδα του πρώτου εξαμήνου του 1823 θα ανέρχονταν σε 38 εκατομμύρια γρόσια και τα έσοδα σε μόλις 12 εκατομμύρια γρόσια. Η φορολογία, οι τελωνειακοί δασμοί, οι λείες, τα λάφυρα, τα λύτρα, ο εσωτερικός δανεισμός, οι εισφορές ντόπιων και φιλελλήνων, δεν ήταν ικανές να ισοσκελίσουν τον προϋπολογισμό. Η έκθεση της Επιτροπής κατέληγε με την προτροπή να γίνεται καλύτερη διαχείριση του δημόσιου χρήματος από τους τοπικούς άρχοντες και την ανάγκη να αναζητηθούν νέοι πόροι. Η ανάγκη εξωτερικού δανεισμού ήταν πλέον μονόδρομος.

Στις 2 Ιουνίου 1823 το Εκτελεστικό (Κυβέρνηση) εξουσιοδότησε τους Ιωάννη Ορλάνδο, Ανδρέα Ζαΐμη και Ανδρέα Λουριώτη να μεταβούν στο Λονδίνο και να συνάψουν δάνειο 4.000.000 ισπανικών ταλλήρων. Η επιτροπή καθυστέρησε να αναχωρήσει, λόγω έλλειψης χρημάτων για τα έξοδα του ταξιδιού, τα οποία κάλυψε με δάνειο ο Λόρδος Βύρων. Στις 26 Ιανουαρίου 1824, ο Ιωάννης Ορλάνδος και ο Ανδρέας Λουριώτης έφθασαν στην αγγλική πρωτεύουσα και ύστερα από έντονες διαπραγματεύσεις, στις οποίες πήραν μέρος και μέλη του Φιλελληνικού Κομιτάτου, συνομολόγησαν ένα δάνειο 800.000 λιρών με τον οίκο Λόφναν (9 Φεβρουαρίου 1824). Το δάνειο είχε τόκο 5%, προμήθεια 3%, ασφάλιστρα 1,5% και περίοδο αποπληρωμής 36 χρόνια. Ως εγγύηση για την αποπληρωμή του δανείου τέθηκαν από ελληνικής πλευράς τα δημόσια κτήματα και όλα τα δημόσια έσοδα.

Όμως, το ποσό που έφθασε στην επαναστατική διοίκηση ήταν μόλις 298.000 λίρες, αφού το παραχωρούμενο δάνειο είχε οριστεί στο 59% του ονομαστικού (472.000 λίρες) και από αυτό παρακρατήθηκαν 80.000 ως προκαταβολή τόκων δύο ετών, 16.000 για χρεολύσια, 2.000 ως προμήθεια και άλλες δαπάνες. Σύμφωνα με τη δανειακή σύμβαση, το ποσό θα αποστέλλονταν στις Τράπεζες Λογοθέτη και Βαρφ, που έδρευσαν στην αγγλοκρατούμενη Ζάκυνθο και θα παραδίδονταν τμηματικά στην ελληνική κυβέρνηση, ύστερα από έγκριση της επιτροπής που την αποτελούσαν ο Λόρδος Βύρων, ο συνταγματάρχης Στάνχοπ και ο Λάζαρος Κουντουριώτης.

Παρότι «ληστρικό», το δάνειο χαιρετίστηκε στην Ελλάδα ως πολιτική επιτυχία της Επανάστασης και ως έμμεση αναγνώριση του Ελληνικού Κράτους. Πάντως, οι ελπίδες που στηρίχτηκαν πάνω του θα διαψευστούν οικτρά, καθώς θα χρησιμοποιηθεί για να κερδίσει η παράταξη Κουντουριώτη την εμφύλια διαμάχη. Μεγάλη ευθύνη για τους δυσμενείς όρους σύναψης του δανείου είχαν και οι δύο διαπραγματευτές, ο γιαννιώτης πολιτικός Ανδρέας Λουριώτης και ο σπετσιώτης πλοιοκτήτης Ιωάννης Ορλάνδος, οι οποίοι σπατάλησαν μεγάλα ποσά στο Λονδίνο, ζώντας πολυτελώς, σε αντίθεση με τους αγωνιστές, που πολεμούσαν με μεγάλες στερήσεις.

Στις 31 Ιουλίου 1824, το Βουλευτικό αποφασίζει τη σύναψη και νέου δανείου, λίγες εβδομάδες μετά την καταστροφή της Κάσου και των Ψαρών κι ενώ η Επανάσταση βρίσκεται σε κρίσιμο στάδιο. Το δεύτερο δάνειο ανέλαβε ο τραπεζιτικός οίκος των αδελφών Ρικάρδο με ονομαστικό κεφάλαιο 2.000.000 λιρών (26 Ιανουαρίου 1825). Τη διαπραγματευτική ομάδα αποτελούσαν και πάλι οι Λουριώτης και Ορλάνδος. Όπως και στο πρώτο δάνειο, το καθαρό ποσό περιορίστηκε στις 816.000 λίρες, αφού το παραχωρούμενο δάνειο είχε οριστεί στο 55% του ονομαστικού (1.100.000) και από αυτό παρακρατήθηκαν 284.000 λίρες για προκαταβολή τόκων δύο ετών, χρεολύσια, προμήθεια και άλλες δαπάνες. Ενώ, όμως, το ποσό του πρώτου δανείου το διαχειρίστηκε η ελληνική κυβέρνηση, έστω και με σκανδαλώδη τρόπο, τη διαχείριση του δεύτερου δανείου ανέλαβαν οι άγγλοι τραπεζίτες και τα μέλη του Φιλελληνικού Κομιτάτου, παραγκωνίζοντας τους έλληνες εκπροσώπους.

Από το δάνειο διατέθηκαν: 212.000 λίρες για την αναχρηματοδότηση του πρώτου δανείου, 77.000 για την αγορά όπλων και πυροβόλων, από τα οποία λίγα έφθασαν στην Ελλάδα, 160.000 για την παραγγελία 6 ατμοκίνητων πλοίων, από τα οποία μόνο τρία έφθασαν στην Ελλάδα («Καρτερία», «Επιχείρηση», «Ερμής») και 155.000 για τη ναυπήγηση δύο φρεγατών σε ναυπηγεία της Νέας Υόρκης, από τις οποίες μόνο η μία («Ελλάς») ήλθε στην Ελλάδα, ενώ η δεύτερη πουλήθηκε για να χρηματοδοτηθεί η πρώτη. Τελικά, στην Ελλάδα έφθασε μόνο το ποσό των 232.558 στερλινών, δηλαδή λιγότερο από εκείνο που έλαβε κατά το πρώτο δάνειο, αν και το δεύτερο είχε συναφθεί σε υπερδιπλάσιο ύψος.

Και τα δύο δάνεια προβλεπόταν ότι θα ενίσχυαν τον Αγώνα, τον οποίον όχι μόνο δεν ωφέλησαν, αλλά υπήρξαν αφετηρία εξάρτησης της χώρας από την Αγγλία. Επί Βαυαροκρατίας, ο Υπουργός Οικονομικών Γεώργιος Σπανιολάκης (1838) κατηγόρησε τους δύο διαπραγματευτές ότι ιδιοποιήθηκαν χρήματα από τις αγοροπωλησίες μετοχών των δανείων και επιπλέον τον Ορλάνδο ότι παρακράτησε ποσό 5.900 λιρών από τα δύο δάνεια. Μάλιστα, το Ελεγκτικό Συνέδριο προχώρησε σε προσημείωση των περιουσιακών τους στοιχείων.