10 Φεβρουαρίου, 2012

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα

Σε 48ωρη απεργία προχωρούν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, αντιδρώντας στα νέα μέτρα λιτότητας. Στη διάρκεια της απεργίας, τα νοσοκομεία θα λειτουργήσουν με προσωπικό ασφαλείας, ενώ απεργούν και οι τραπεζικοί υπάλληλοι. Σχεδόν αδύνατες θα είναι οι μετακινήσεις, καθώς ακινητοποιημένα θα μείνουν όλα τα μέσα μεταφοράς, πλην του ΗΣΑΠ που θα λειτουργήσει από τις 10 το πρωί ώς τις 5 το απόγευμα. Δεμένα για 48 ώρες θα μείνουν τα πλοία στα λιμάνια, κανονικά οι αεροπορικές πτήσεις. Στις 11 το πρωί το συλλαλητήριο ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ στην πλατεία Συντάγματος, επίσης στις 11 η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια. 

Συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν και το Σάββατο, ενώ μεγάλο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα προγραμματίζεται και την Κυριακή - ημέρα ψήφισης των μέτρων. Δεκάδες χιλιάδες αδύναμοι οικονομικά πολίτες που λάμβαναν έως σήμερα επιδότηση ενοικίου από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας, καθώς και εκείνοι που έχουν λάβει στεγαστικά δάνεια από τον ΟΕΚ βρίσκονται στον «αέρα», μετά την άμεση κατάργηση του Οργανισμού που προβλέπει το μίνι Μνημόνιο, το οποίο μετά τη συμφωνία κυβέρνησης - πολιτικών αρχηγών και τρόικας, παίρνει το δρόμο για τη Βουλή και θα κριθεί στην ψηφοφορία της Κυριακής.

Οι πολιτικοί αρχηγοί στην Ελλάδα συμφώνησαν στα νέα μέτρα λιτότητας, αλλά αυτό δεν ικανοποίησε τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, γράφει το Spiegel σχολιάζοντας τα όσα διαδραματίστηκαν το βράδυ της Πέμπτης στις Βρυξέλλες στη διάρκεια της συνεδρίασης του Eurogroup. Σε αυτή τη γραμμή κινούνται, επίσης, τα περισσότερα ξένα μέσα ενημέρωσης.

Στο 10% υπολογίζεται από την κυβέρνηση η περικοπή που θα γίνει στα ειδικά μισθολόγια (γιατροί, δικαστές, διπλωμάτες, πανεπιστημιακοί, ένστολοι). Το μέτρο θα εφαρμοστεί από τον Ιούνιο, με στόχο να εξοικονομηθούν 110 εκατ. ευρώ, ποσό που θα καλύψει μέρος της «τρύπας» των 325 εκατ. ευρώ, τα οποία η χώρα πρέπει να βρει για να διασωθούν οι επικουρικές συντάξεις.

Κλειστές θα παραμείνουν την Παρασκευή όλες οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και των δήμων Λέσβου, Χίου, Σάμου, Λήμνου, Ικαρίας, Αγίου Ευστρατίου, Φούρνων, Οινουσσών και Ψαρών. Αυτό αποφασίσθηκε το βράδυ της Πέμπτης μετά την πρωτοβουλία που πήρε ο περιφερειάρχης, Νάσος Γιακαλής, για να αποτραπεί η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ στο Αιγαίο.

Κόσμος

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Πακιστάν απέρριψε την Παρασκευή έφεση του πρωθυπουργού Γιουσούφ Ραζά Γκιλάνι και αναμένεται να του απαγγείλει την Δευτέρα κατηγορίες για προσβολή δικαστηρίου, μια κίνηση που θα προκαλέσει νέα πολιτική αναταραχή στη χώρα.

Το FBI δημοσίευσε φάκελο με έγγραφα που αφορούσαν τον Στιβ Τζομπς. Ο ιδρυτής της Apple δεν ήταν ο μόνος διάσημος που είχε μπει στο στόχαστρο του Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών των ΗΠΑ. Παρακάτω ακολουθούν μερικές γνωστές προσωπικότητες που μπήκαν στο «στόχαστρο» του FBI. Από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα, εκατοντάδες ηθοποιοί, Αμερικανοί και ξένοι πολιτικοί, αθλητές, συγγραφείς, μουσικοί έχουν γίνει αντικείμενο έρευνας από το FBI.

Στη δημοσιότητα δόθηκαν οι φάκελοι του FBI για τον Στιβ Τζομπς. Οι φάκελοι περιγράφουν τον ιδρυτή της Apple ως έναν άνθρωπο που έχρηζε σεβασμού για την πρωτοπορία του, ωστόσο αμφισβητούν την ειλικρίνεια και την ηθική του. Ποιοι πλούσιοι και διάσημοι έχουν μπει κατά καιρούς στο «στόχαστρο» του FBI

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, περιέγραψε τις επιθέσεις με όλμους και ρουκέτες ως «εξωφρενική αιματοχυσία», την ώρα που ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών απέκλεισε μια στρατιωτική επέμβαση της Δύσης, αλλά και την παράδοση όπλων στους αντικαθεστωτικούς. Δίκτυο ακτιβιστών ανέφερε ότι μόνο την Πέμπτη έχασαν τη ζωή τους 110 άτομα, στη διάρκεια επιθέσεων των κυβερνητικών δυνάμεων στην πόλη.

Οι ΗΠΑ θα κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να βοηθήσουν τη σταθεροποίηση της Ευρωζώνης τόνισε ο Μπαράκ Ομπάμα μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ιταλό πρωθυπουργό και υπουργό Οικονομικών, Μάριο Μόντι. «Έχω πλήρη εμπιστοσύνη στην ηγεσία του Μόντι και ελπίζω ότι η Ιταλία θα ξεπεράσει τις δύσκολες εποχές που περνά» είπε ο Ομπάμα. Η συνεργασία των χωρών μας είναι σημαντική ιστορικά και μόνιμη, πρόσθεσε.

Οικονομία

Σε αγώνα ταχύτητας θα πρέπει να επιδοθεί η Ελλάδα, αλλά και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, το ΔΝΤ, η ΕΚΤ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τις επόμενες 13 μέρες προκειμένου να αποφευχθεί μια ενδεχόμενη ελληνική χρεοκοπία. Σύμφωνα με πληροφορίες, η καταληκτική ημερομηνία για την ανακοίνωση της δημόσιας πρότασης προς τους ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας για το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων (PSI) είναι η 23η Φεβρουαρίου, ημερομηνία που εάν χαθεί δεν θα καταστεί δυνατό η ελληνική κυβέρνηση να ανταλλάξει εγκαίρως τα ομόλογα που λήγουν τον Μάρτιο.

Τις οριστικές αποφάσεις του Eurogroup για το νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα την ερχόμενη Τετάρτη αναμένει το Διεθνές Χρηματοοικονομικό Ινστιτούτο, όπως ανέφερε σε δήλωση του ο εκπρόσωπος του IIF Φρανκ Βογκλ. Η συντονιστική επιτροπή των ιδιωτών πιστωτών που εκπροσωπεί το IIF συναντήθηκε την Πέμπτη στο Παρίσι, εν όψει της τελικής συμφωνίας για το σχέδιο ανταλλαγής ομολόγων (PSI). Mε την κυβέρνηση έχει επιτευχθεί συμφωνία πάνω στους βασικούς άξονες του σχεδίου και τώρα πλέον αναμένεται το «πράσινο φως» από το Eurogroup για το νέο πακέτο στήριξης, τμήμα του οποίου αποτελεί και το PSI.

Βαρύ ήταν το κλίμα για την Ελλάδα στη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες. Για την ερχόμενη Τετάρτη και υπό τρεις συγκεκριμένους όρους μετατίθεται η οριστική απόφαση για τη νέα βοήθεια προς την Ελλάδα. Έκκληση προς τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να πράξουν ότι είναι αναγκαίο απηύθυνε ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος. «Εάν ο λαός μας ευνοεί μία άλλη πολιτική που αναγκαστικά οδηγεί εκτός ευρωζώνης και άρα και εκτός ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, πρέπει αυτό να το πούμε ευθέως» ανέφερε χαρακτηριστικά. Επιμένουν οι Βρυξέλλες στις έγγραφες δεσμεύσεις των πολιτικών αρχηγών.

Αθλητισμός

H ώρα του μεγάλου ντέρμπι στο «Γ.Καραϊσκάκης» έφτασε. Στις 21:00 (Novasports 1) ο Ολυμπιακός υποδέχεται την ΑΕΚ για την 21η αγωνιστική της Σούπερ Λιγκ, σε ένα πολύ κρίσιμο για τους «ερυθρόλευκους» αγώνα, καθώς κυνηγούν τον Παναθηναϊκό στην κορυφή, αφού απέχουν πλέον από τους «πράσινους» δύο μόλις βαθμούς.

Ανοιχτούς λογαριασμούς για την πρόκριση στον τελικό του Coppa Italia άφησαν Σιένα και Νάπολι στον πρώτο μεταξύ τους αγώνα για τα ημιτελικά της διοργάνωσης με τους γηπεδούχους, όμως, να έχουν ελαφρύ προβάδισμα μετά το 2-1 στο «Αρτέμιο Φράνκι». Η Σιένα προηγήθηκε 2-0 χάρη σε τέρματα των Ρετζινάλντο στο 42' και Νταγκοστίνο στο 66', αλλά η Νάπολι έμεινε «ζωντανή» χάρη στο αυτογκόλ του Πεσόλι στο 86', εξέλιξη που αφήνει ελπίδες στους φιλοξενούμενους που έχουν τη ρεβάνς στην έδρα τους.

Τεράστια νίκη με επική ανατροπή πέτυχε η Λάτσιο που επικράτησε 3-2 της Τσεζένα στο «Ολίμπικο» παρότι στο ημίχρονο βρέθηκε πίσω στο σκορ 2-0 και με παίκτη λιγότερο, στην αναμέτρηση που άνοιξε την 23η αγωνιστική του Campionato. Οι φιλοξενούμενοι προηγήθηκαν με τους Μούτου στο 13' και Ιακουίντα στο 35' με πέναλτι, φάση από την οποία προήλθε και η αποβολή του Κόνκο για τους «λατσιάλι». Όμως, μέσα σε ένα δεκάλεπτο ήλθαν τα «πάνω-κάτω» και η ομάδα του Εντι Ρέζα με τέρματα των Ερνάνες (52'), Λούλιτς (61'), Κόζακ (63'), έφτασε στην τελική επικράτηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: