22 Ιουλίου, 2012

ΓΙΑΤΙ Η ΡΩΣΙΑ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΣΥΡΙΑ;

 http://www.enikos.gr/images/resized/250_8cdc24e22e2919057cf838aca6b7d357.jpg
Ναι, η πτώση του καθεστώτος Ασάντ θα ήταν και η πτώση του τελευταίου συμμάχου της Ρωσίας στη Μέση Ανατολή. Και ναι, θα ήταν πλήγμα στο στάτους της ως μεγάλης δύναμης, αναφέρουν σε άρθρο του οι New York Times.Ο λόγος όμως για την στήριξη της Μόσχας, σημειώνεται στο άρθρο, δεν κρύβεται στο ότι η Ρωσία περιμένει να κερδίσει από την πώληση όπλων προς τον Ασάντ. Ούτε καν η διατήρηση της ναυτικής βάσης της στην Ταρσού δεν είναι αρκετά σημαντική, αφού πια έχει για το ρώσικο ναυτικό περισσότερο συμβολική σημασία.

Ούτε ενδιαφέρεται η Μόσχα ιδιαίτερα από εμπορικής σκοπιάς για πωλήσεις όπλων της προς τη Συρία, όταν χωρίς καμία εμπορική ζημιά μπορεί να πουλήσει τα ιδιαίτερα προηγμένα της αεροσκάφη σε τρίτους.Απλώς η Ρωσία θέλει να αποφύγει μια ξένη στρατιωτική επέμβαση, όπως συνέβη στη Λιβύη για την ανατροπή του καθεστώτος.

Το πάρτυ τέλειωσε, Ασάντ

Με είκοσι στρατηγούς του να έχουν αποστατήσει και την εξέγερση να φτάνει στην καρδιά της Δαμασκού, όλα δείχνουν πως είναι θέμα ημερών η απόδειξη ότι ο Ασάντ έπαιξε και έχασε.Ο αναβρασμός που ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2011 και πήρε μορφή πολέμου, ήταν θέμα χρόνου να αγγίξει την πρωτεύουσα, τρέποντας πολίτες, κατά χιλιάδες, σε φυγή.

Για τον Σύρο Πρόεδρο λέγεται πως βρίσκεται ή στην Λατάκια, όπου είναι η θερινή κατοικία του ή στην Ταρτούς (με επικρατέστερη αυτή, αφού εδώ διαθέτει ναυτική βάση η Ρωσία, άρα θα ήταν εξαιρετική ως οδός διαφυγής), δύο λιμάνια υπό τον πλήρη -ακόμη- έλεγχο των Αλεβιτών.



Δεν υπάρχουν σχόλια: