22 Ιουλίου, 2012

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ.


Ελλάδα

Νομικά θα κινηθεί εναντίον του ξαδέλφου του Άκη Τσοχατζόπουλου, Νίκου Ζήγρα, ο Κύπριος πρώην υπουργός Εσωτερικών, Ντίνος Μιχαηλίδης, για τα όσα υποστήριξε σχετικά με εμπλοκή του στην υπόθεση διακίνησης μαύρου χρήματος στην Ελλάδα. Ο κ. Μιχαηλίδης δήλωσε στο ΡΙΚ ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα καταθέσει μήνυση και αγωγή κατά του κ.Ζήγρα.
   
Την απόφαση να συνεχίσουν την απεργία τους έλαβαν οι εργαζόμενοι στη Χαλυβουργία, μετά από πολύωρη συνεδρίαση του σωματείου τους στο Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας. Συγκεκριμένα, 164 ψήφισαν υπέρ της συνέχισης των κινητοποιήσεών τους και μόλις 5 κατά. Ηρεμία επικρατεί από το πρωί του Σαββάτου στο εργοστάσιο της Χαλυβουργίας στον Ασπρόπυργο. Το ΠΑΜΕ οργανώνει συλλαλητήριο στις 19.30 το απόγευμα της Δευτέρας στην Ομόνοια.
   
Τη λήψη μέτρων για ανάπτυξη και για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας συστήνει σε Βρυξέλλες και Ουάσινγκτον ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλιντον, σε διάλεξη που έδωσε στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, με θέμα την παγκόσμια οικονομική κρίση. Για να υπάρξει διέξοδος «θα πρέπει βραχυπρόθεσμα να υπάρξει ανάπτυξη σε συνδυασμό με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας» τόνισε και σημείωσε ότι μακροπρόθεσμα θα πρέπει να υπάρξει δημοσιονομική τάξη και πειθαρχία. Ο Μπιλ Κλίντον θα είναι την Κυριακή στη Αθήνα και θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό.
   
Ζημιές σε σπίτια προκάλεσε φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι του Σαββάτου σε οικισμό στη Γιάλα Σαλαμίνας, καίγοντας αρχικά έκταση με χαμηλή βλάστηση, πριν τεθεί σε έλεγχο αργά το απόγευμα. Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται πυρκαγιά και στη Βελανιδιά, κοντά στο Άργος.
   
Μετατάξεις δημοσίων υπαλλήλων στην Ελληνική Αστυνομία, για να βγουν στους δρόμους περισσότεροι ένστολοι, προτείνει σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας, θέτοντας ως μια από τις πρώτες προτεραιότητές του την ενίσχυση της αστυνομικής παρουσίας στην Αθήνα.

Κόσμος

Μετά από επιχειρήσεις 30 ωρών, η αστυνομία έχει ξεκινήσει να εξουδετερώνει τα εκρηκτικά με τα οποία παγίδευσε το διαμέρισμά του ο 24χρονος που θεωρείται ο δράστης της αιματηρής επίθεσης στην πρεμιέρα του νέου Μπάτμαν σε κινηματογράφο στο Ντένβερ. Προχωρώντας σε ελεγχόμενες εκρήξεις, οι πυροτεχνουργοί πιστεύουν πως έχουν εξουδετερώσει τις κυριότερες απειλές στο διαμέρισμα ώστε να αρχίσει η έρευνα που ίσως ρίξει περισσότερο φως στην υπόθεση.

Παράλληλα, οι ΗΠΑ θρηνούν τα θύματα του μακελειού, αναζητώντας -εις μάτην- απαντήσεις μετά το σοκ και συζητώντας ξανά το αμφιλεγόμενο θέμα της οπλοκατοχής.
   
Tο βασιλικό σαφάρι ελεφάντων του Ισπανού μονάρχη -και κυρίως οι φωτογραφίες στις οποίες πόζαρε με το όπλο μπροστά από έναν ελέφαντα- οδήγησε στην «ντροπιαστική» αποπομπή του Χουάν Κάρλος από τη θέση του ως επίτιμο πρόεδρο του WWF της χώρας. Τα μέλη του συμβουλίου αποφάσισαν με ευρύτατη πλειοψηφία να αφαιρέσουν από τον Χουάν Κάρλος τον τίτλο που είχε στην οικολογική οργάνωση.
   
Δεν συμμετείχε σε «σπείρα» με στόχο τη διαρροή απόρρητων εγγράφων του Βατικανού ο τέως μπάτλερ του Πάπα, σύμφωνα με το δικηγόρο του. Παράλληλα, το Βατικανό ανακοίνωσε πως ο τέως μπάτλερ, που βρισκόταν σε κράτηση από το Μάιο, θα μεταφερθεί σε κατ' οίκον περιορισμό.
   
Την εικόνα ενός απομονωμένου ανθρώπου που για άγνωστους ακόμη λόγους κατέφυγε στη ωμή βία πυροβολώντας αδιακρίτως μέσα στον κινηματογράφο δίνουν τα πρώτα στοιχεία για τον συλληφθέντα για το μακελειό στο Ντένβερ. Όσοι τον γνώριζαν επισημαίνουν ότι ήταν ένας κλειστός χαρακτήρας, οι αστυνομικοί μιλούν για μεθοδικό άτομο που σχεδίασε προσεκτικά και εκτέλεσε με ψυχρότητα την πράξη του. Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί τη Δευτέρα στην Δικαιοσύνη για την απαγγελία των κατηγοριών, ενώ η αστυνομία ετοιμάζεται -μετά από επιχειρήσεις ενός 24ωρου- να μπει στο διαμέρισμά του, το οποίο έχει παγιδεύσει με εκρηκτικά.
   
Οικονομία

 Το μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αποφύγει τις δομικές μεταρρυθμίσεις αν θέλει να επιστρέψει στις αγορές στέλνει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συνέντευξη του στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro. «Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε την Ελλάδα», υπογραμμίζει «αλλά δεν μπορεί να αποφύγει τις δομικές μεταρρυθμίσεις. Δεν υπάρχει εύκολη λύση αν θέλει η Ελλάδα να έχει ξανά πρόσβαση στις αγορές».
   
Από το φθινόπωρο αναμένεται να ρεύσουν στην ελληνική οικονομία τα πρώτα χρήματα από τα κονδύλια της ΕΤΕπ ύψους περίπου 1,4 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2015, μετά τη συμφωνία που επετεύχθη κατά τη συνάντηση, το Σάββατο, του προέδρου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Βέρνερ Χόιερ με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα και τον υπουργό Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη. Όπως ξεκαθαρίστηκε, ρήτρα δραχμής δεν υπάρχει.
   
Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται το Σάββατο στη γερμανική εφημερίδα Bild, απορρίπτει κάθε ενδεχόμενο αναδιαπραγμάτευσης του ελληνικού προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.

Αθλητισμός

Με νίκη 1-0 επί της Λουφτετάρι Αργυροκάστρου συνδύασε την έναρξη των φιλικών προετοιμασίας της η Βέροια. Μπροστά σε περίπου 600 φιλάθλους, ο Ολαϊτάν στο 40' σημείωσε από το ύψος της μεγάλης περιοχής το μοναδικό γκολ της αναμέτρησης.
   
Με τη «λευκή» ισοπαλία στο φιλικό με την Μαγιόρκα στις αποσκευές του θα επιστρέψει την Κυριακή ο ΠΑΟΚ στη Θεσσαλονίκη. Ο «Δικέφαλος» ανεδείχθη ισόπαλος χωρίς τέρματα με την ισπανική ομάδα στο τελευταίο του παιχνίδι στην Ολλανδία, όπου ολοκλήρωσε αυτό το στάδιο της προετοιμασία του. Το ματς είχε καλό και γρήγορο ρυθμό, χωρίς όμως πολλές φάσεις και με ακόμα λιγότερες ευκαιρίες.
   
Νικηφόρο ήταν το πρώτο φιλικό προετοιμασίας του Πανιωνίου ενόψει της νέας σεζόν, καθώς οι «κυανέρυθροι» επιβλήθηκαν 2-0 της αλβανικής Μπιλίς, σε αναμέτρηση που διεξήχθη στα 3-5 Πηγάδια της Νάουσας. Τα τέρματα για τους Νεοσμυρνιώτες σημείωσαν οι Αραβίδης (20') και Γουνδουλάκης 55'). Το επόμενο φιλικό του Πανιωνίου θα γίνει την Τρίτη με το Αργυρόκαστρο στα γήπεδα των εγκαταστάσεων του ξενοδοχείου που διαμένει η ομάδα.



Δεν υπάρχουν σχόλια: