25 Απριλίου, 2012

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ.


Ελλάδα

«Κούρεμα» κατά 74% των δανειακών υποχρεώσεων υπερχρεωμένου άνεργου πατέρα 2 παιδιών αποφάσισε το Ειρηνοδικείο Ηρακλείου. Όπως ανακοίνωσε η Ένωση Καταναλωτών Ηρακλείου Κρήτης, το σύνολο των οφειλών του πολίτη άγγιζε τα 151.000 ευρώ και βάσει της απόφασης του δικαστηρίου θα καταβάλει μέσα στην επόμενη 20ετία 39.900 ευρώ.

Οι Πύρρος Δήμας και Χαράλαμπος Αθανασίου, δύο ονόματα που θα συζητηθούν πολύ στο δρόμο προς τις εκλογές της 6ης Μαΐου, βρίσκονται στις πρώτες θέσεις των ψηφοδελτίων Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας. Για τον Ευάγγελο Βενιζέλο η επιλογή του χρυσού Ολυμπιονίκη «συμβολίζει την Ελλάδα που προσπαθεί, αγωνίζεται και πετυχαίνει», ενώ για τον Αντ.Σαμαρά η επιλογή του προέδρου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων υπηρετεί τη βασική προεκλογική στόχευση της ΝΔ να εμφανιστεί ως εγγυήτρια της «πολιτικής ηθικής» και της δημιουργίας μιας «κοινωνίας δικαίου».

Ταμπουρωμένος μέσα στο σπίτι του σε χωριό της Κέρκυρας βρίσκεται από το βράδυ της Τρίτης ένας 65χρονος άνδρας, ο οποίος πυροβόλησε και τραυμάτισε τον 40χρονο γιο του και στη συνέχεια κλείστηκε στο σπίτι μαζί με τη σύζυγο του. Στο σημείο έχουν φτάσει αστυνομικές δυνάμεις και διαπραγματευτές προκειμένου να τον πείσουν να παραδοθεί.

Τη διεξαγωγή δύο ανοιχτών προεκλογικών συγκεντρώσεων, στην πλατεία Συντάγματος και στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, εξετάζει το επιτελείο του Ευάγγελου Βενιζέλου, σύμφωνα μάλιστα με πρόταση του ίδιου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Εάν τελικά αποφασιστεί η διοργάνωση των συγκεντρώσεων, τότε η αρχή θα γίνει την ερχόμενη Κυριακή, από τη Θεσσαλονίκη, την ιδιαίτερη πατρίδα του Ευ.Βενιζέλου.

Σε εκκενώσεις κτιρίων στο κέντρο της Αθήνας όπου διαμένουν μαζικά παράνομοι μετανάστες προχωρά η Αστυνομία, μετά και τις σχετικές ανακοινώσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Ο υπουργός καλεί τους πολίτες να καταγγέλλουν στην Άμεση Δράση τέτοια φαινόμενα. Η ΕΛ.ΑΣ. θα ελέγχει τις καταγγελίες και με την παρουσία εισαγγελέα και τη συνδρομή του ΚΕΕΛΠΝΟ θα προχωρεί σε εκκένωση, απολύμανση και σφράγιση των χώρων. Αντίθετος με τη δημιουργία κέντρων κράτησης στην Αμυγδαλέζα ο υπουργός Υποδομών, Μάκης Βορίδης, που ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει να γίνει κάτι τέτοιο.

Κόσμος

Το Πακιστάν πραγματοποίησε με επιτυχία δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου, περίπου μια εβδομάδα μετά την εκτόξευση από την Ινδία πυραύλου με δυνατότητα μεταφοράς πυρηνικών κεφαλών ως το Πεκίνο και την ανατολική Ευρώπη.

Για απαράδεκτα επίπεδα βίας στη Συρία, παρά την εκεχειρία που τέθηκε σε εφαρμογή στις 12 Απριλίου έκανε λόγο ο κοινός ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου, Κόφι Ανάν, ενημερώνοντας το Συμβούλιο Ασφαλείας. Προειδοποίησε ότι η εκεχειρία παραμένει «πολύ εύθραυστη» και ότι οι συνθήκες στη χώρα είναι «σκληρές» έπειτα από τις πολύμηνες συγκρούσεις. Ζήτησε, μάλιστα, την ταχύτατη ανάπτυξη της αποστολής παρατηρητών στη χώρα.

Άνετη νίκη πέτυχε ο Μιτ Ρόμνεϊ στις πέντε ψηφοφορίες οι οποίες διεξήχθησαν την Τρίτη στη Νέα Υόρκη, την Πενσιλβάνια, το Κονέκτικατ, το Ντέλαγουερ και το Ρόουντ Άιλαντ, στο πλαίσιο της εσωκομματικής διαδικασίας για την ανάδειξη του υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων στις προεδρικές εκλογές της 6ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ. Ο Ρόμνεϊ, ο οποίος επικεντρώνει πλέον την εκστρατεία του στην αντιπαράθεση με τον Ομπάμα, βρίσκεται πολύ κοντά στο να εξασφαλίσει των αριθμό των αντιπροσώπων στο συνέδριο του κόμματος που απαιτείται για να πάρει το χρίσμα.

Η επιθετική πολιτική των εισπρακτικών εταιρειών στις ΗΠΑ, που κυνηγούν μικροοφειλέτες –πολλούς από ευπαθείς κοινωνικά ομάδες– για να τους αποδώσουν στη δικαιοσύνη, στέλνει στη φυλακή όλο και περισσότερους Αμερικανούς, παρά το ότι πρόκειται για μία νομικά γκρίζα τακτική. Τυπικά οι φυλακές οφειλετών καταργήθηκαν στις ΗΠΑ ήδη από το πρώτο μισό του 19ου αιώνα. Η δύσκολη οικονομική συγκυρία των τελευταίων ετών για τους πολίτες όπως και για πολιτείες που αντιμετωπίζουν ελλείμματα έστρεψαν τις πολιτείες προς μία επιθετικότερη πολιτική είσπραξης των χρεών.

Πάνω από 870.000 φωτογραφίες του αρχείου του δήμου της Νέας Υόρκης δόθηκαν ψηφιοποιημένες στη διάθεση των χρηστών του Διαδικτύου, στις οποίες φαίνεται η πορεία του «Μεγάλου Μήλου» στη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών.

Οικονομία

«Βουτιά» 96% σε 44 εκατ. ελβετικά φράγκα σημείωσαν στο πρώτο τρίμηνο τoυ έτους τα καθαρά κέρδη της δεύτερης μεγαλύτερης ελβετικής τράπεζας Credit Suisse, μετά από αλλαγές στις οποίες προχώρησε στην λογιστική καταγραφή του χρέους της, καθώς και στις δαπάνες που σχετίζονται με τα μπόνους στα στελέχη της για το 2011.

Τη διανομή μερίσματος 0,67 ευρώ ανά μετοχή για τη χρήση του 2011 ενέκρινε η ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας της Ελλάδας. Το καθαρό μέρισμα που θα εισπράξουν οι μέτοχοι μετά την παρακράτηση του φόρου θα είναι 0,5025 ευρώ/μετοχή.

Μέσω του Διαδικτύου συνεχίζονται για λίγες ημέρες ακόμη οι διορθώσεις του εντύπου Ε9 προηγουμένων ετών μέχρι να κλείσει η ειδική εφαρμογή. Η εφαρμογή θα παραμείνει ανοικτή για ακόμη δύο εβδομάδες περίπου, αν και δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο μίας νέας μικρής παράτασης.

Αθλητισμός

Τεράστιο βήμα για την παραμονή της στην Premier League έκανε η Μπόλτον, η οποία επικράτησε στο «Βίλα Παρκ» της Άστον Βίλα με 2-1 φτάνοντας στη μεγάλη ανατροπή μέσα δυο λεπτά. Σε δύσκολη θέση πλέον οι «χωριάτες», αφού βρίσκονται μόλις στο +3 από την επικίνδυνη ζώνη.

Φαίνεται ότι είναι η χρονιά των Άγγλων! Εν έτει 2012 των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου, η Τσέλσι έκανε τη μεγάλη έκπληξη, αφού απέσπασε ισοπαλία 2-2 (ενώ είχε νικήσει 1-0 στο «Στάμφορντ Μπριτζ») στο «Καμπ Νου», παρά το γεγονός ότι έπαιζε με 10 παίκτες από το 37' λόγω ανόητης αποβολής του Τέρι και πέρασε στον τελικό του Champions League αφήνοντας έξω το μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου, τη Μπαρτσελόνα. 

Το 2012, όμως, φαίνεται ότι σηματοδοτεί και το τέλος εποχής του «playstation» των Καταλανών, που μετά την... υποταγή τους στη Ρεάλ για την Primera, έχασαν και την τελευταία ευκαιρία για διάκριση στον τελικό του Μονάχου. Θα πρέπει, πάντως, να αναγνωριστεί στους «Μπλαουγκράνα» ότι ήταν άτυχοι, με δύο δοκάρια, το ένα εκ των οποίων σε εκτέλεση πέναλτι του Μέσι.

Με νίκες των γηπεδούχων άνοιξε η αυλαία της 33ης εμβόλιμης αγωνιστικής του Campionato, καθώς τόσο η Κάλιαρι, όσο και η Ατάλαντα, επικράτησαν των Κατάνια και Κιέβο αντίστοιχα. Μετά από δύο σερί ήττες, η Κάλιαρι νίκησε 3-0 την αντίπαλο της στη Σαρδηνία και πλέον απέχει 6 βαθμούς από τη ζώνη του υποβιβασμού.


Δεν υπάρχουν σχόλια: