31 Ιανουαρίου, 2012

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα

Προβλήματα στην κυκλοφορία έχουν προκαλέσει τις τελευταίες ώρες τα έντονα καιρικά φαινόμενα, που πλήττουν πολλές περιοχές της χώρας, ενώ αρκετά σχολεία ακόμα και στην Αττική - δεν λειτουργούν. Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν πως η κακοκαιρία θα συνεχιστεί για το επόμενο διήμερο. Κλειστή η περιφερειακή οδός Πεντέλης (από το ύψος του 414 στρατιωτικού νοσοκομείου έως τον ιερό ναό του Αγίου Πέτρου), καθώς και ο δρόμος από Βαρυμπόμπη ώς Αγιο Μερκούριο. Μόνο με αλυσίδες η κυκλοφορία στη λεωφόρο Πάρνηθας μετά το τελεφερίκ. Σε ισχύ απαγόρευση απόπλου από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, για τις Κυκλάδες και την Κρήτη, ενώ δεν εκτελούνται τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια Πρίνου - Καβάλας και Νέα Στύρα - Αγία Μαρίνα.

Άμεση εισαγγελική παρέμβαση για τις δηλώσεις του φερόμενου ως επικεφαλής της οργάνωσης τοκογλύφων και εκβιαστών της Θεσσαλονίκης ζητεί ο υπουργός Δικαιοσύνης Μ.Παπαϊωάννου, προειδοποιώντας ότι, διαφορετικά, θα ασκήσει τις προβλεπόμενες από το νόμο αρμοδιότητές του.

Επίκαιρη ερώτηση στον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο κατέθεσε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας με θέμα «Νέο Μνημόνιο για τους πολίτες και ταυτόχρονα αδιαφάνεια απορρήτων δαπανών και εκτίναξη αμοιβών τραπεζικών ιδρυμάτων». Στην ερώτησή του ο κ. Τσίπρας, επικαλούμενος τη δήλωση του στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού, Γκ.Χαρδούβελη, πως «εάν η Ελλάδα αφεθεί να αποχωρήσει, η Ευρωζώνη θα διαλυθεί», σημειώνει ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια διαπραγμάτευσης για την ελληνική κυβέρνηση.

Αυτοσχέδιο εμπρηστικό μηχανισμό, που αποτελείτο από τέσσερα γκαζάκια, τοποθέτησαν άγνωστοι, στις 3 τα ξημερώματα, στην είσοδο του σούπερ μάρκετ «Fresh Market» στη συμβολή των οδών Κασταλίας 30 και Κερκύρας, στην Κυψέλη. Από την έκρηξη και την πυρκαγιά ράγισε το τζάμι της εισόδου και προκλήθηκαν μικρές ζημιές εξωτερικά, ενώ οι δράστες αναζητούνται.

Τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά θα δεχτεί στο Προεδρικό Μέγαρο σήμερα, Τρίτη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας. Στο επίκεντρο της συνάντησης θα τεθούν τα αποτελέσματα των επαφών του κ. Σαμαρά κατά το πρόσφατο ταξίδι του στη Μόσχα, καθώς και οι τρέχουσες πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις.

Κόσμος

Ο 88χρονος Σκότι Μπόουερς, ένας Αμερικανός πρώην πεζοναύτης που έγινε ζιγκολό, αποκαλύπτει σε βιβλίο τις ερωτικές περιπέτειες που ισχυρίζεται ότι είχε με πλήθος διάσημων σταρ του Χόλιγουντ, αλλά και με τον Εδουάρδο Ή της Βρετανίας που εγκατέλειψε τον θρόνο του για χάρη της συζύγου του, Γουάλις Σίμπσον.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα, παραδέχθηκε ότι η χώρα του πραγματοποιεί επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο Πακιστάν, επιχειρήσεις τις οποίες μέχρι στιγμής δεν είχε αναγνωρίσει η Ουάσινγκτον. Όταν ρωτήθηκε για τους θανάτους αμάχων, δήλωσε ότι πρόκειται για στοχευμένες επιθέσεις που δεν προκαλούν μεγάλο αριθμό θυμάτων μεταξύ των αμάχων.

Τουλάχιστον 36 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους από το κύμα ψύχους που πλήττει την ανατολική Ευρώπη τις τελευταίες ημέρες. Οι θερμοκρασίες σημειώνουν αρνητικό ρεκόρ σε πολλές χώρες, όπως η Βουλγαρία και η Ρουμανία. Χιονοπτώσεις, παγετός και διακοπές ηλεκτροδότησης σε Ουκρανία, Πολωνία, Σερβία και στο ευρωπαϊκό τμήμα της Τουρκίας.

Έτοιμες να ασκήσουν πιέσεις για τη λήψη απόφασης για τη Συρία είναι δυτικές χώρες. Την Τρίτη συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, προκειμένου να αποφασίσει για την κρίση στη Συρία, προσπαθώντας, παράλληλα, να ξεπεράσει τον σκόπελο που ονομάζεται Ρωσία. Ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου θα ζητήσει από το Συμβούλιο να στηρίξει το σχέδιο του Συνδέσμου που ζητά την απομάκρυνση του Μπασάρ Αλ-Άσαντ.

Ενισχυμένος από τις δημοσκοπήσεις έρχεται την Τρίτη ο Μιτ Ρόμνεϊ αντιμέτωπος με τους τρεις συνυποψηφίους του στις κρίσιμες προκριματικές εκλογές της Φλόριντα για το προεδρικό χρίσμα. Η τελευταία δημοσκόπηση δίνει στον πρώην κυβερνήτη της Μασσαχουσέττης προβάδισμα έως και 15%, έναντι του αντιπάλου του Νιουτ Γκίνγκριτς.

Οικονομία

Μείωση 5,2% σημείωσε ο Δείκτης Κύκλου Εργασιών, χωρίς τα καύσιμα κατά το μήνα Νοέμβριο 2011, σε σύγκριση με το δείκτη του Νοεμβρίου 2010, έναντι μείωσης 10,2%, που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2010 προς το 2009. Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ο Δείκτης Κύκλου Εργασιών, με τα καύσιμα, κατά το μήνα Νοέμβριο 2011, σε σύγκριση με το δείκτη του Νοεμβρίου 2010, σημείωσε μείωση 6,3%, έναντι μείωσης 5,8%, που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2010 προς το 2009.

Πραγματοποιείται την Τρίτη το προγραμματισμένο διοικητικό συμβούλιο της Alpha Bank, στο οποίο εκτιμάται ότι θα συζητηθεί και το θέμα που έχει προκύψει με την πορεία του χρονοδιαγράμματος της συγχώνευσης της με την Eurobank. Οι επιπτώσεις από την ολοκλήρωση της διαδικασίας της ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων στο τραπεζικό σύστημα και ειδικότερα στους ισολογισμούς των δύο τραπεζών, δείχνει να είναι το σημείο «τριβής», στη πορεία συγχώνευσης των τραπεζών Alpha Bank και Eurobank, όπως προκύπτει και από τις ανακοινώσεις της Δευτέρας.

Τις βασικές πτυχές του Εθνικού Φορολογικού Συστήματος εξετάζουν σε διευρυμένη σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών στελέχη του υπουργείου και βουλευτές της ΝΔ και του ΛΑΟΣ.

Αθλητισμός

Το ενδιαφέρον για τον Αλεξάντερ Χλεμπ έχει μεταφραστεί πλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, σε προφορική συμφωνία για τον Ολυμπιακό, που μάλιστε φέρεται να είναι πολύ κοντά και στον Καζίμ Ρίτσαρντς της Γαλατάσαραϊ. Πλέον απομένουν λίγες ώρες για την λήξη της μεταγραφικής σεζόν (20:00) και το μόνο που απομένει να δούμε είναι το αν ο Ολυμπιακός θα καταφέρει την ύστατη, κυριολεκτικά, στιγμή να ενισχυθεί με δυο ποδοσφαιριστές κλάσης...

Παίκτης της Έβερτον θα είναι πλέον ο Κώστας Μανωλάς, όπως αναφέρει μετά το BBC και το «SkySports». Ο Έλληνας άσος συμφώνησε σε όλα με την αγγλική ομάδα και πλέον απομένει τη συγκατάθεση της ΑΕΚ εντός της ημέρας.

Το απόγευμα της Δευτέρας Ο Τζιμπρίλ Σισέ και λίγο μετά την οριστικοποίηση της μεταγραφής του στην ΚΠΡ, βρέθηκε στο αεοδρόμιο Φουμιτσίνο για να αποχαιρετήσει πλέον την Ιταλία και το campionato. «Λυπάμαι που τελείωσε έτσι» είπε...

Δεν υπάρχουν σχόλια: