25 Ιανουαρίου, 2012

ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ


Ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος θα πρέπει να παρουσιάσει στην προσεχή σύνοδο κορυφής της ΕΕ (τη Δευτέρα) μία επί της αρχής συμφωνία των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνησή του στο νέο μνημόνιο. Την απαίτηση των εταίρων του μετέφερε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος μετά τις θυελλώδεις συνεδριάσεις του Γιούρογκρουπ και του Εκοφίν.

Η αποστολή μοιάζει σε πρώτο επίπεδο ακατόρθωτη αλλά μπορεί και να μην είναι, δεδομένου ότι έγινε πλέον απολύτως καθαρό ότι αν δεν συμφωνηθούν συγκεκριμένα μέτρα (ειδικά ως προς τα εργασιακά και το ασφαλιστικό),ούτε η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα προχωρήσει ούτε ο νέος δανεισμός θα υλοποιηθεί.

Ο κ. Βενιζέλος αναμένεται να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς για όσα άκουσε από τους ευρωπαίους ομολόγους του, ενώ μέχρι το τέλος της εβδομάδας δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση του πρωθυπουργού με τους κ. Γιώργο Παπανδρέου, Αντώνη Σαμαρά και Γιώργο Καρατζαφέρη. «Μέχρι την Κυριακή πρέπει να έχουν κλείσει όλα» εξηγεί μιλώντας στη «Μακεδονία» συνεργάτης του Λουκά Παπαδήμου ο οποίος αναγνωρίζει ότι η πίεση που ασκείται από την τρόικα είναι ασφυκτική και κινείται σε δύο επίπεδα: στην έγγραφη δέσμευση των πολιτικών αρχηγών ότι θα τηρήσουν τα συμφωνηθέντα και ότι η πολιτική που θα περιγράφεται στο νέο μνημόνιο θα εφαρμοστεί μετεκλογικά, αλλά επίσης στην εξειδίκευση των μέτρων που θεωρούνται αναγκαία για να αποφασιστεί το νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης ύψους 130 δισ. ευρώ. 

Στην ανάγκη συναίνεσης ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑΟΣ αναφέρθηκαν χθες δημοσίως ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, η αυστριακή ομόλογός του Μαρία Φέκτερ και ο επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Βενιζέλος έγινε κοινωνός της έντονης δυσπιστίας των ομολόγων του για τη βούληση του ελληνικού πολιτικού συστήματος -που μετέχει στην υπόθεση της διακυβέρνησης- να υποστηρίξει ένα πρόγραμμα προσαρμογής μακράς πνοής. Και τονίστηκε σε εξαιρετικά υψηλούς τόνους ότι πρέπει να είναι προκαθορισμένη η πολιτική που θα ακολουθηθεί μετεκλογικά, ανεξαρτήτως αποτελέσματος. 

Ήταν ένας δυσάρεστος αιφνιδιασμός για την ελληνική πλευρά, παρά την αισιοδοξία που επισήμως εκπέμπεται, το -επί της ουσίας- πάγωμα των διαβουλεύσεων για το «κούρεμα» και η ευθεία διασύνδεσή του με τη συμφωνία στους όρους του νέου δανεισμού. Διπλωματικές πηγές που έχουν γνώση των κοινοτικών διεργασιών οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη εκτιμούν ότι το δόγμα «τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί μέχρι να συμφωνηθούν όλα» επελέγη ακριβώς γιατί κρίθηκε ότι από τους πρωταγωνιστές του πολιτικού παιχνιδιού στην ευρωζώνη ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι αναξιόπιστη. 

Η φράση του επικεφαλής του Γιούρογκρουπ Ζ. Κ. Γιούνκερ, ότι «το ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής έχει εκτροχιαστεί», ήταν -κατά τις ίδιες πηγές- από τις πιο ήπιες που ακούστηκαν στη συζήτηση για το ελληνικό ζήτημα.

Τα τρία nein της Άγκελα Μέρκελ...

- Όχι στην αύξηση του ποσού των 130 δισ. ευρώ που έχει ήδη συμφωνηθεί για τη χρηματοδότηση των εξωτερικών υποχρεώσεων της Ελλάδας μέχρι το 2015.

- Όχι σε δάνειο-γέφυρα για την κάλυψη του ομολόγου των 14,4 δισ. ευρώ που λήγει στις 20 Μαρτίου, ώστε να αποτραπεί μια άτακτη ελληνική χρεοκοπία εφόσον δεν έχει συναφθεί δανειακή σύμβαση.

- Όχι σε επιτόκια άνω του 3,5% μέχρι το 2020, προκειμένου να γίνει βιώσιμο το ελληνικό χρέος.

Και οι τρεις εντολές των εταίρων

- Συζήτηση της επίσημης πρότασης για το PSI στις 13 Φεβρουαρίου. Ως τότε θα συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις.

- Πρώτα τα μέτρα, μετά το «κούρεμα» και η δανειακή σύμβαση.

- Έγγραφη και καθαρή δέσμευση των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου ότι θα εφαρμόσουν το νέο μνημόνιο.

ΕΙΠΑΝ

Β. Σόιμπλε, υπουργός Οικονομικών Γερμανίας

«Όλα τα ελληνικά κόμματα πρέπει να επικεντρωθούν στις μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές, ανεξάρτητα από το ποιος θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές, αλλιώς η Αθήνα θέτει σε κίνδυνο το δεύτερο πρόγραμμα βοήθειας, που χρειάζεται για να αποφύγει τη χρεοκοπία».

Μαρία Φέκτερ, υπουργός Οικονομικών Αυστρίας

«Θα είμαστε έτοιμοι να ολοκληρώσουμε (το σχέδιο στήριξης της Ελλάδας) θετικά, όταν το κυβερνών κόμμα και τα υπόλοιπα συμφωνήσουν».

Ευάγγελος Βενιζέλος, υπουργός Οικονομικών

«Τώρα είναι η ώρα να εξηγήσουμε βλέποντας στα μάτια τον έλληνα πολίτη ότι η χώρα μπορεί να γίνει ξανά υπερήφανη. Όχι απλά και μόνο να διασωθεί, αλλά και να ξανακερδίσει το χαμένο έδαφος».

Όλι Ρεν, επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων

«Είναι απαραίτητη η δέσμευση όλων των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου προκειμένου να εγκριθεί η νέα δανειακή σύμβαση».


Δεν υπάρχουν σχόλια: