25 Ιανουαρίου, 2012

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Την εκ νέου υποψηφιότητά του για την προεδρία της Σοσιαλιστικής Διεθνούς προανήγγειλε εμμέσως ο Γιώργος Παπανδρέου στο Σαν Χοσέ της Κόστα Ρίκα, λίγους μήνες πριν από το προγραμματισμένο Συνέδριό της στη Νότια Αφρική. Παράλληλα αιφνιδίασε τους παρευρισκόμενους, προτείνοντας η ανάδειξη της νέας ηγεσίας - του προέδρου και του γραμματέα - να γίνει με «ανοιχτές διαδικασίες».

Εκατοντάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν το πρωί της Τετάρτης στο Σύνταγμα για να προμηθευτούν λαχανικά που αποφάσισαν να διανείμουν δωρεάν αγρότες από τη Βοιωτία. Όπως έγινε γνωστό, οι αγρότες αποφάσισαν να μοιράσουν 20 τόνους λαχανικά, ενώ θα παραχωρήσουν και τρεις τόνους προϊόντα στο Ίδρυμα Αστέγων του Δήμου Αθηναίων, θέλοντας να αποδείξουν ότι τα προϊόντα τους είναι ασφαλή για κατανάλωση.

Σε νέα περίοδο κρίσης εισήλθε το ΠΑΣΟΚ τόσο μετά τη δήλωση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ότι δεν είχε διαβάσει το Μνημόνιο, όσο και μετά την καταψήφιση της διάταξης του Ανδρέα Λοβέρδου για το ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων. Ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί στην Ιπποκράτους είναι η δήλωση που έκανε την Τετάρτη ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκανδαλίδης, στην οποία κάνει λόγο για «κενό ηγεσίας και πολιτικής διεύθυνσης στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ». Καλεί, δε, τον Γ.Παπανδρέου να συγκαλέσει άμεσα την Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Την ώρα που η κυβέρνηση και τα κόμματα που τη στηρίζουν καλούνται από τους εταίρους να δεσμευτούν για τη λήψη περαιτέρω σκληρών μέτρων, στο πλαίσιο του νέου μνημονίου, τριγμοί σημειώθηκαν στην κυβερνητική συνοχή από το αντάρτικο βουλευτών κατά άρθρων του πολυνομοσχεδίου. Η κίνηση θεωρείται μήνυμα προς την κυβέρνηση εν όψει της κατάθεσης στη Βουλή της νέας δανειακής σύμβασης. Ενδεικτική είναι η δήλωση του Αδ.Γεωργιάδη το πρωί της Τετάρτης στον ΒΗΜΑ 99,5: «Η Βουλή αυτή, υπό τη δαμόκλειο σπάθη των εκλογών, δεν πρόκειται να περάσει τη δανειακή σύμβαση. Πρέπει να τελειώνει η συζήτηση για κάλπες στις 8 Απριλίου».

Συγκέντρωση πραγματοποιούν από νωρίς το πρωί της Τετάρτης μέλη του ΠΑΜΕ έξω από κεντρικό ξενοδοχείο στη λεωφ. Βασ.Σοφίας, όπου διαμένουν τα μέλη της τρόικας. Το ξενοδοχείο βρίσκεται περικυκλωμένο από δυνάμεις των ΜΑΤ, ενώ οι εκπρόσωποι της τρόικας ζήτησαν εισαγγελική παρέμβαση για να βγουν από το ξενοδοχείο.

Κόσμος

Η Δαμασκός είπε το «ναι» στην πρόταση του Αραβικού Συνδέσμου να παραταθεί η αποστολή των παρατηρητών κατά ένα μήνα μετά την εκπνοή της. Η κίνηση ήταν αναμενόμενη, μιας και η Συρία είχε αποδεχθεί εξαρχής (αλλά δεν είχε συμφωνήσει) στο ενδεχόμενο να υπάρξει μηνιαία παράταση. Έτσι, η ομάδα των παρατηρητών θα συνεχίσει το έργο της (το οποίο έχει, πάντως, δεχθεί πολλές επικρίσεις) έως τις 23 Φεβρουαρίου.

Οι ηθοποιοί που πρωταγωνιστούν σε πορνογραφικές ταινίες στο Λος Άντζελες θα πρέπει στο εξής να χρησιμοποιούν προφυλακτικά στη διάρκεια των γυρισμάτων, σύμφωνα με νέο νόμο που υπέγραψε ο δήμαρχος της πόλης. Τον νέο κανονισμό καλωσόρισαν αξιωματούχοι υγείας, ωστόσο στελέχη της βιομηχανίας πορνό δήλωσαν ότι ο νόμος θα μπορούσε να τους οδηγήσει να εγκαταλείψουν το Λος Άντζελες και να πάνε έξω από τα όρια της πόλης.

Δεκάδες χιλιάδες Αιγύπτιοι αναμένεται να συμμετάσχουν σε διαδηλώσεις στην πλατεία Ταχρίρ στην πρώτη επέτειο της εξέγερσης που οδήγησε στην ανατροπή του Χόσνι Μουμπάρακ. Ήδη από την Τρίτη το βράδυ, χιλιάδες διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία Ταχρίρ, στο επίκεντρο των διαδηλώσεων του 2011, φωνάζοντας συνθήματα κατά του Ανώτατου Συμβουλίου Ενόπλων Δυνάμεων. Την Τρίτη, ο επικεφαλής του στρατιωτικού συμβουλίου ανακοίνωσε ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που ισχύει εδώ και δεκαετίες θα αρθεί «με εξαιρέσεις».

Υπέρ της οικονομικής δικαιοσύνης τάχθηκε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, στη διάρκεια της ομιλίας του για την Κατάσταση του Έθνους, ενώπιον των μελών του Κογκρέσου. Αφού τόνισε την ανάγκη για «μία οικονομία που δουλεύει για όλους», ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι προτίθεται να επιβάλει ελάχιστο φορολογικό συντελεστή της τάξης του 30% σε εισοδήματα άνω του 1 εκατ. δολαρίων ετησίως. «Πείτε το ταξικό πόλεμο, όμως για τους Αμερικανούς πολίτες είναι κοινή λογική» ανέφερε χαρακτηριστικά. Από την ομιλία δεν έλειψαν και οι προειδοποιήσεις προς την Τεχεράνη, αναφορικά με το πυρηνικό της πρόγραμμα. «Μία ειρηνική απόφαση είναι εφικτή, αλλά οι ΗΠΑ κρατούν όλες τις επιλογές στο τραπέζι» διεμήνυσε ο Μπ.Ομπάμα.

Δέκα μήνες πριν από τις εκλογές που θα κρίνουν την παραμονή του στο Λευκό Οίκο, ο Μπαράκ Ομπάμα εκφωνεί αργά την Τρίτη την καθιερωμένη ομιλία του προέδρου για την Κατάσταση του Έθνους, δίνοντας, όπως αναμένεται, ιδιαίτερη έμφαση στην οικονομία που είναι άλλωστε και το πεδίο που θα κρίνει την αναμέτρηση.

Οικονομία

Ανοδικές τάσεις επικρατούν στο Χρηματιστήριο την Τετάρτη, με τον γενικό δείκτη να επανέρχεται πάνω από τις 700 μονάδες, με τους επενδυτές να στρέφουν την προσοχή τους στις διαπραγματεύσεις για το PSI, καθώς και στις επιπτώσεις που θα έχει για τις τράπεζες το «κούρεμα» του χρέους.

Μολονότι οδεύουμε προς το τέλος του μήνα, οι περισσότεροι φορολογούμενοι δεν έχουν λάβει ακόμα το ειδοποιητήριο για την πληρωμή της δόσης του Ιανουαρίου για την έκτακτη εισφορά, ενώ η προθεσμία λήγει στις 31 Ιανουαρίου. Αν και είναι ανοικτό το ενδεχόμενο ολιγοήμερης παράτασης, καλό είναι όσοι πολίτες είναι πιστοποιημένοι χρήστες του Taxisnet να εκτυπώσουν από την ιστοσελίδα της ΓΓΠΣ τα ειδοποιητήρια τους και να πληρώσουν κανονικά τη δόση τους στην Εφορία ή στις τράπεζες.

Οι ζημίες των ιδιωτών πιστωτών που κατέχουν ελληνικά κρατικά ομόλογα πρέπει να ξεπεράσουν ακόμα και το 80%, προκειμένου η Ελλάδα να καταφέρει να φέρει σε τροχιά σταθεροποίησης τον προϋπολογισμό της, επισημαίνουν σε σχετική μελέτη τους οι αναλυτές Ινστιτούτου Διεθνούς Οικονομίας (IfW) του Κιέλου. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Γερμανοί ερευνητές πιστεύουν ότι μία αποτυχία διάσωσης της Ελλάδας δεν θα συμπαρασύρει την Ισπανία ή την Πορτογαλία.

Αθλητισμός

Ο υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό, αναφέρθηκε στο θέμα των ξένων επενδυτών στο ελληνικό ποδόσφαιρο τονίζοντας ότι και οι ξένοι μπορούν να επενδύσουν και εμείς τους θέλουμε να επενδύσουν. Παράλληλα, αναφέρθηκε στις μειωμένες δραματικά επιδοτήσεις προς τις ομοσπονδίες, στο αυτοδιοίκητο και την απόφαση του καλοκαιριού να μην «κλείσει» τελικά το πρωτάθλημα. Μίλησε επίσης για το ντόπινγκ και το στοίχημα.

Την ώρα που στην ΑΕΚ διατυμπανίζουν ότι η πρόταση της Έβερτον για τον Κώστα Μανωλά τους καλύπτει και ετοιμάζονται να απαντήσουν θετικά, η πλευρά του παίκτη υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει ακόμα κάτι επίσημο και ότι ο αμυντικός της Ένωσης δεν βιάζεται για να αποφασίσει για το μέλλον του.

Παίκτης του Παναθηναϊκού και για τα επόμενα τρία χρόνια θα πρέπει να θεωρείται ο Σιμάο Μάτε Τζούνιορ, καθώς ο μάνατζέρ του, Έκτρορ Περάλτα, με δηλώσεις στον ελληνικό Τύπο αποκάλυψε ότι είχε συνάντηση με τον Δημήτρη Γόντικα και ότι το θέμα θα έχει «κλείσει» σε διάστημα δέκα ημερών. Την ίδια ώρα, ο Βλάσης Τσάκας με νέες δηλώσεις του τονίζει ότι άναψε το πράσινο φως για τη μεταφορά των 15 εκατ. ευρώ των Αράβων προς την οικογένεια Βαρδινογιάννη.


Δεν υπάρχουν σχόλια: