09 Μαΐου, 2011

ΤΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ.

image

Σε έξι ζητήματα επικεντρώνεται η προσοχή της Εκκλησίας τα οποία και περιλαμβάνονται στο υπόμνημα που συντάχθηκε για τη χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον αρχιεπίσκοπο, στην οποία είχαν κληθεί να συμμετέχουν και οι μητροπολίτες Σάμου, 'Υδρας, Νέας Σμύρνης και Καισαριανής.

Τα δυο κεντρικά θέματα αφορούν την επίλυση του χρόνιου προβλήματος της δέσμευσης ενός σημαντικού τμήματος της εκκλησιαστικής περιουσίας που έχει απομείνει, καθώς και της φορολόγησης της Εκκλησίας. Για το πρώτο θέμα επανήλθε το αίτημα της αποδέσμευσης των δεσμευμένων εκκλησιαστικών εκτάσεων (από καταπατήσεις, κ.λπ.), για την οποία ζητείται από την πολιτεία να προχωρήσει στην έκδοση των σχετικών Προεδρικών Διαταγμάτων που εκκρεμούν.

Η έκδοση των διαταγμάτων θα ανοίξει τον δρόμο για την αξιοποίηση της περιουσίας αυτής, στο πλαίσιο της δημιουργίας από την Εκκλησία του ταμείου που έχει εξαγγείλει ο αρχιεπίσκοπος και το ο¬ποίο θα χρηματοδοτήσει τα «μεγάλα έργα» κοινωνικού και φιλανθρωπικού χαρακτήρα.

Είναι γνωστό στους παροικούντες ότι ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος, ο οποίος διαθέτει πλούσια προσωπική εμπειρία στο θέμα της περιουσίας, θέτει ως πρώτη προτεραιότητα το θέμα αυτό. Για το ζήτημα της φορολόγησης της μεγάλης ακίνητης περιουσίας η Εκκλησία ζητεί να έχει την ίδια μεταχείριση με τα υπόλοιπα ΝΠΔΔ.

Ήδη έχουν συγκεντρωθεί τα στοιχεία που πιστοποιούν την ανταπόκριση της κεντρικής διοίκησης και των μητροπόλεων στην πρόσφατη φορολόγηση, αν και κρίθηκε υπερβολική.

Ένα άλλο θέμα που θίγεται αφορά τις δυσκολίες που έχουν παρουσιασθεί από τη στάση ορισμένων υπουργών, οι οποίοι δεν φαίνεται να προ¬ωθούν ζητήματα που άπτονται επίσης της αξιοποίησης (εδώ τα βέλη απευθύνονται, κατά τις πληροφορίες, κυρίως στην κυρία Μπιρμπίλη).

Δύο άλλα ζητήματα, τα οποία ζητείται να επανεξετασθούν αφορούν το μάθημα των θρησκευτικών και την κάρτα του πολίτη. Η Εκκλησία θεωρεί ότι το μάθημα πρέπει να γίνει υποχρεωτικό σε όλες τις τάξεις του «νέου λυκείου», ενώ σοβαρές επιφυλάξεις διατυπώνονται για τις ενδεχόμενες παρενέργειες από την κάρτα του πολίτη, επιφυλάξεις που εκφράζονται και από επιστημονικούς κύκλους, σύμφωνα με εισηγήσεις που έχει στη διάθεση της η Σύνοδος.

Τέλος το τελευταίο θέμα αφορά το αίτημα για τις προσλήψεις .

Δεν υπάρχουν σχόλια: