29 Απριλίου, 2011

Τουρκικές πιέσεις στη Δαμασκό

image

Με το Σύρο πρόεδρο, Μπασάρ αλ-Ασαντ, συναντήθηκε την Πέμπτη ο Τούρκος υπεύθυνος της Υπηρεσίας Πληροφοριών, στο πλαίσιο μεσολαβητικής προσπάθειας της Αγκυρας για τον τερματισμό της κρίσης στη Συρία.

Οι σχέσεις των δύο γειτονικών χωρών είναι ιδιαίτερα θερμές τα τελευταία χρόνια και ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε το κύμα της λαϊκής δυσαρέσκειας κατά του καθεστώτος που ηγεμονεύει επί 11 χρόνια, βρίσκεται σε στενή επαφή με τον πρόεδρο Ασαντ συστήνοντάς του να επιδεικνύει αυτοσυγκράτηση.

Ο επικεφαλής των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών, Χακάν Φιντάν, και ο επικεφαλής του Κρατικού Ιδρύματος Στρατηγικού Σχεδιασμού, ηγούνται της αντιπροσωπείας που επισκέπτεται τη Δαμασκό, αναφέρει το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Ο Χακάν Φιντάν είχε επισκεφθεί και στο ξεκίνημα της κρίσης τη Συρία ως ειδικός απεσταλμένος του Ερντογάν.

"Αυτή η αποστολή θα πραγματοποιήσει επαφές με τις αρχές της Συρίας προκειμένου να εξεταστούν μεταρρυθμίσεις που είναι αναγκαίο να γίνουν ", ανέφερε πηγή του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, στο περιθώριο της επίσκεψης.

"Η αντιπροσωπεία θα μοιραστεί με τους Σύρους αξιωματούχους τη δικιά μας εμπειρία στο πεδίο των οικονομικών και πολιτικών μεταρρυθμίσεων", προσέθεσε η ίδια διπλωματική πηγή.

Οι Τούρκοι αξιωματούχοι συναντήθηκαν και με τον πρωθυπουργό της χώρας ’ντελ Σαφάρ, ενώ το Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας στην Αγκυρα εξέφρασε την ανησυχία του για τη διαμορφούμενη κατάσταση στη Συρία και κάλεσε τις δυνάμεις ασφαλείας του καθεστώτος να επιδείξουν τη μεγαλύτερη δυνατή ευαισθησία κατά τις επαφές τους με τους πολίτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: