28 Απριλίου, 2011

Κόλαση πυρός στη Μιζράτα – Οι αντάρτες ελέγχουν το λιμάνι.

image Η πολιορκία συνεχίζεται στη στρατηγικής σημασίας πόλη, όπου ακούγονται εδώ και ώρες ακατάπαυστα εκρήξεις, αλλά οι αντάρτες πανηγυρίζουν για το γεγονός πως έδιωξαν τις δυνάμεις του Καντάφι και κέρδισαν τον έλεγχο του λιμανιού. Σε αυτό τους βοήθησε η ΝΑΤΟϊκή αεροπορική επιδρομή και οι μάχες σώμα με σώμα, που ανάγκασαν τα κυβερνητικά στρατεύματα να οπισθοχωρήσουν 40 χιλιόμετρα έξω από την πόλη.

Η πόλη, πάντως, παραμένει σε κλοιό πολιορκίας και περικυκλωμένη στα ανατολικά, στα νότια και τα δυτικά από το στρατό. Για αυτό ήταν τόσο σημαντικός ο έλεγχος του λιμανιού, αφού ανοιχτός για ανεφοδιασμό παραμένει με μόνο ο δρόμος προς τη θάλασσα. Σύμφωνα με τους εξεγερμένους, το ΝΑΤΟ προχώρησε στη διάρκεια της νύχτας σε αεροπορικές επιδρομές περίπου 15 χιλιόμετρα από το λιμάνι, το οποίο βρίσκεται 12 χιλιόμετρα ανατολικά της πόλης, με αποτέλεσμα ο λιβυκός στρατός να απωθηθεί.

Τα αεροπλάνα της Συμμαχίας πετούσαν πάνω από την πόλη και το απόγευμα της Τετάρτης, σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου. Νωρίτερα, μία τεράστια στήλη μαύρου καπνού υψωνόταν πάνω από το λιμάνι. «Οι άνδρες του Καντάφι είναι νεκροί. Το μόνο που έχει μείνει είναι καμένα οχήματα και πτώματα κι έχουμε κατάσχει πολλά όπλα», δήλωσε ένας επικεφαλής των εξεγερμένων δείχνοντας έναν πύραυλο Μίλαν, αυτόματα όπλα και RPG.

Το απόγευμα της Τρίτης, δεκάδες ρουκέτες έπεσαν στο λιμάνι και τα περίχωρά του, πλήττοντας κυρίως έναν καταυλισμό Αφρικανών προσφύγων που προσπαθούν να φύγουν από την πόλη. Ένας κάτοικος Νίγηρα σκοτώθηκε και περίπου είκοσι τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό.

Στη Μιζράτα παραμένουν περίπου 1.300 πρόσφυγες, κυρίως από τον Νίγηρα, αλλά επίσης και το Τσαντ, τη Γκάνα και το Σουδάν. Πλοία ανθρωπιστικών οργανώσεων κατάφεραν τις τελευταίες εβδομάδες να καταπλεύσουν στο λιμάνι της Μιζουράτας για να εκκενώσουν ξένους υπηκόους από την πόλη.

Κατέπεσε μαχητικό F16

Αεροσκάφος F16 που μετείχε στις επιχειρήσεις στη Λιβύη συνετρίβη την ώρα της προσγείωσής του σε βάση στη Σικελία, δήλωσε αξιωματούχος του ΝΑΤΟ. Ευτυχώς, ο πιλότος του είχε προλάβει να χρησιμοποιήσει με ασφάλεια το σύστημα εκτίναξης.

Το αεροσκάφος, το οποίο δε βρισκόταν σε αποστολή, μετέβαινε από τη βάση του Ντετσιμομάνου, στη Σαρδηνία, σε αυτή της Σιγκονέλα, στη Σικελία, διευκρίνισε ο ίδιος, ο οποίος αρνήθηκε να διευκρινίσει περαιτέρω προς το παρόν.

Σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa η συντριβή του αεροσκάφους, που φέρεται να ανήκε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, προκάλεσε το προσωρινό κλείσιμο της βάσης. Η βάση του αεροσκάφους είναι στο Ντετσιμομάνου.

Εκεί βρίσκεται στο πλαίσιο της ανάπτυξης 12 καταδιωκτικών από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για τις επιχειρήσεις επιβολής της ζώνης απαγόρευσης των πτήσεων στη Λιβύη, προσέθεσε το Ansa.

Δεν υπάρχουν σχόλια: