07 Απριλίου, 2011

Τα πυρηνικά σκάνδαλα της Ιαπωνίας

IAPONIA

1995: Σημειώθη­κε διαρροή νατρίου στο σύστημα ψύξης του πρότυπου αντι­δραστήρα ταχείας α­ναπαραγωγής στο Μοντζού, στη Δυτική Ια­πωνία. Αν και κανείς δεν τραυματίστηκε, ούτε υπήρξε διαρροή ραδιενέργειας, η κρα­τική διαχειρίστρια ε­ταιρεία Donen «πιά­στηκε» να έχει κατα­σχέσει το οπτικό υλι­κό, όπου είχε κατα­γραφεί η ζημιά στον α­ντιδραστήρα.

1997: Τουλάχι­στον 37 εργαζόμενοι εκτέθηκαν σε μικρές ποσότητες ραδιενέρ­γειας, όταν σημειώ­θηκαν πυρκαγιά και έκρηξη στον πυρηνι­κό σταθμό της Τοκαϊμούρα, βορειοανατολικά του Τόκιο. Κι εδώ, δια­χειρίστρια ήταν η Donen, η οποία αργότερα παραδέ­χθηκε ότι προσπάθησε να αποσιωπήσει το γεγονός ό­τι σης εγκαταστάσεις εκδηλώθηκε πυρκαγιά.

1999: Και πάλι στον πυρηνικό σταθμό της Τοκαϊμούρα, εργαζόμενοι στο στάδιο της επανεπεξεργασίας πυρηνικών καυσίμων καταγγέλλεται ότι ανα­γκάστηκαν να χρησιμοποιήσουν ανοξείδωτους κάδους για να ανακατέψουν χειροκίνητα ουράνιο, σε μία κα­τάφωρη παραβίαση των κανόνων ασφαλείας. Εκατο­ντάδες άνθρωποι εκτιμάται ότι εκτέθηκαν σε ραδιε­νέργεια. Λίγο αργότερα, δύο εργαζόμενοι στον πυ­ρηνικό σταθμό πέθαναν, με αποτέλεσμα το δυστύχη­μα να αποτελέσει το πλέον θανατηφόρο περιστατικό στην ιστορία της ιαπωνικής πυρηνικής βιομηχανίας.

2000: Τρία στελέχη της Tepco κρίθηκαν ένοχα, με­τά την αποκάλυψη ότι το 1989 διέταξαν έναν εργα­ζόμενο στην εταιρεία να αλλοιώσει το περιεχόμενο βίντεο, όπου είχε καταγραφεί η ζημιά σε έναν από τους πυρηνικούς αντιδραστήρες της, προτού αυτό πα­ραδοθεί στα χέρια των κρατικών εποπτικών Αρχών.

2003: Πέντε στελέχη της Tepco υποβάλλουν πα­ραιτήσεις και διατάσσεται η προσωρινή παύση λει­τουργίας 17 πυρηνικών αντιδραστήρων, που βρί­σκονται υπό τη δια­χείριση της εταιρεί­ας, μετά την αποκά­λυψη 29 περιπτώσε­ων παραποίησης εγ­γράφων, σχετικά με τη συντήρηση των πυρηνικών σταθμών της.

2011: Στις 2 Μαρτίου -μόλις εν­νέα ημέρες, δηλαδή, πριν από τον σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου-, οι αρμόδιες ιαπωνικές Αρχές έκαναν τα στραβά μάτια σε κα­ταγγελίες ότι η Tepco δεν είχε κάνει ελέγ­χους σε 33 τμήματα του εξοπλισμού στον πυρηνικό σταθμό Φου κουσίμα-Νταϊτσί. Μεταξύ αυτών, ήταν το κεντρικό σύστημα ψύξης στους έξι αντιδραστήρες και οι δεξαμενές ψύ­ξης των χρησιμοποιημένων πυρηνικών καυσίμων.

Πέντε ημέρες μετά την καταστροφή -κι ενώ οι ιαπωνικές Αρχές έδιναν με το σταγονόμετρο τις πληροφορίες για τον νέο πυρηνικό εφιάλτη-, ο Ιάπωνας πρωθυ­πουργός, Ναότο Καν, επισκέφθηκε τα διευθυντικά στελέχη της Tepco, κατά ορισμένες πηγές ουρλιά­ζοντας: «Μα τι γίνεται εδώ πέρα; Το θέμα δεν είναι να αποφευχθεί η κατάρρευση της εταιρείας, αλλά ε­άν η Ιαπωνία βαδίζει λάθος»!

Λίγες ημέρες αργότε­ρα, εν μέσω της πυρηνικής κρίσης, ο Ακίτα Ομότο, πρώην στέλεχος της Tepco και στέλεχος της Επιτρο­πής Ατομικής Ενέργειας της Ιαπωνίας, εξέφραζε την άποψη, μιλώντας στη «Wall Street Journal", ότι η ε­ταιρεία δίστασε αρχικά να χρησιμοποιήσει θαλασσι­νό νερό για τον ψεκασμό των προβληματικών αντι­δραστήρων, προκειμένου να πέσει η θερμοκρασία στο εσωτερικό τους, αναλογιζόμενη όχι τις πιθανές αρνητικές συνέπειες στο περιβάλλον και στη δημό­σια υγεία, αλλά το γεγονός ότι έτσι θα αχρηστευόταν πλήρως η εταιρική περιουσία! Ενώ κυβερνητικός α­ξιωματούχος στο Τόκιο παραδεχόταν ανωνύμως: «Πρόκειται για μία καταστροφή που οφείλεται, κατά 60%, σε ανθρώπινα λάθη».

Δεν υπάρχουν σχόλια: