07 Απριλίου, 2011

Φόβοι Ελλήνων διπλωματών για εισβολή λόγω ΑΟΖ

image

Τον φόβο Ελλήνων διπλωματών για πιθανή τουρκική εισβολή στην περίπτωση που η χώρα μας προχωρήσει τα ζητήματα που σχετίζονται με την οροθέτηση ΑΟΖ (Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης) στο Καστελλόριζο, έφερε στο φως της δημοσιότητας ο κ. Ηλίας Τσεκερίδης, ένα από τα πιο σημαντικά στελέχη της ομογένειας στη Νέα Υόρκη. Η αποκάλυψη έγινε από τον κ. Τσεκερίδη, όταν ως πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Νέας Υόρκης, μίλησε την Πέμπτη 31 Μαρτίου, στο Σταθάκειο Πολιτιστικό Κέντρο, στην Αστόρια της Νέας Υόρκης. Το περιεχόμενο της ομιλίας του κ. Τσεκερίδη έγινε γνωστό στην ομογένεια από το GreekAmericanNewsAgency.com και σύμφωνα με πληροφορίες έχει προκαλέσει ένταση σε αρκετούς ομογενειακούς φορείς.

Στο πλαίσιο του απολογισμού των εορταστικών εκδηλώσεων για την απόδοση τιμών επ’ ευκαιρία της 190ης επετείου από την Επανάσταση του 1821 και απαντώντας στην κριτική που δέχτηκε σχεδόν στο σύνολό του το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας για το ζήτημα της μη προβολής των εθνικών θεμάτων (Σκοπιανό, Κυπριακό, Ποντιακό και ΑΟΖ) ούτε στο ετήσιο συλλεκτικό λεύκωμα αλλά ούτε και στην παρέλαση, ο κ. Τσεκερίδης αιτιολόγησε την επιλογή της διοίκησης από τους φόβους που εκφράζουν ελληνικές διπλωματικές πηγές για τις τουρκικές αντιδράσεις. Σύμφωνα με το ηχητικό ντοκουμέντο, ο κ. Τσεκερίδης ανέφερε χαρακτηριστικά τα εξής: “Ξέρετε πολύ καλά ότι αυτό το θέμα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης δεν είναι ότι δεν ήθελα εγώ να το κάνουμε θέμα…

Mε αυτούς τους ίδιους που μιλάτε, τους διπλωμάτες… είπανε… πήγαμε στο Καστελόριζο και κάναμε αυτό που λέμε να κάνουμε Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Και έρχεται η Τουρκία. Είμαστε εις θέση να αναχαιτίσουμε την εισβολή των Τούρκων; Η Ελλάδα λέει όχι! Φοβούνται να κάνουν κάτι τέτοιο! Σας το λέω … φοβούνται μήπως έρθει η αρβύλα από δίπλα και μας πατήσει! Και οικονομικά δεν είμαστε καλά και πιθανόν και στρατιωτικά να μην είμαστε καλά!».

"Φοβούνται τουρκική εισβολή στο Καστελόριζο λόγω ΑΟΖ"

Εντυπωσιακή αποκάλυψη του προέδρου της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Νέας Υόρκης, Ηλία Τσεκερίδη για την προοπτική ανακήρυξης της ελληνική ΑΟΖ της Αν. Μεσογείου φυσικά του Καστελόριζου συμπεριλαμβανομένου και τις σκέψεις Ελλήνων διπλωματών για το συγκεκριμένο θέμα.

Πιό αναλυτικά  την Πέμπτη 31 Μαρτίου στο Σταθάκειο Πολιτιστικό Κέντρο στην Αστόρια της Νέας Υόρκης ο πρόεδρος Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Νέας Υόρκης Ηλία Τσεκερίδη σε ομιλία του ενώπιον σημαντικών στελεχών της ομογένειας δήλωσε ότι Έλληνες διπλωμάτες – τους οποίους πάντως δεν κατονομάζει – εκφράζουν φόβους για πιθανή τουρκική εισβολή, στην περίπτωση που η χώρα μας προχωρούσε τα ζητήματα που σχετίζονται με την οροθέτηση ΑΟΖ (Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης) στο Καστελλόριζο!

Η αποκάλυψη αυτή έγινε στα πλαίσια των εξηγήσεων που έδωσε στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας για το ζήτημα της μη προβολής των εθνικών θεμάτων (Σκοπιανό, Κυπριακό, Ποντιακό και ΑΟΖ) ούτε στο ετήσιο συλλεκτικό λεύκωμα αλλά ούτε και στην παρέλαση. Όπως ανέφερε ο Τσεκερίδης η επιλογή της μη προβολής των εθνικών θεμάτων έγινε λόγω του φόβου που εκφράζουν ελληνικές διπλωματικές πηγές για τις τουρκικές αντιδράσεις. Όπως ακούγεται στο ηχητικό ντοκουμέντο που έχει αναρτηθεί και στο διαδίκτυο ο Τσεκερίδης ανέφερε χαρακτηριστικά τα εξής:

Ξέρετε πολύ καλά  ότι αυτό το θέμα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης δεν είναι ότι δεν ήθελα εγώ να το κάνουμε θέμα… Mε αυτούς τους ίδιους που μιλάτε, τους διπλωμάτες… είπανε… πήγαμε στο Καστελόριζο και κάναμε αυτό που λέμε να κάνουμε Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Και έρχεται η Τουρκία.  Είμαστε εις θέση να αναχαιτίσουμε την εισβολή των Τούρκων; Η Ελλάδα λέει όχι ! Φοβούνται να κάνουν κάτι τέτοιο!  Σας το λέω … φοβούνται μήπως έρθει η αρβύλα από δίπλα και μας πατήσει! Και οικονομικά δεν είμαστε καλά και πιθανόν και στρατιωτικά  να μην είμαστε καλά!”…

Σημειώνεται ότι το Καστελόριζο πλέον βρίσκεται σε ΟΛΑ τα σχέδια επιθετικής ενέργειας των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων είτε αυτά αφορούν τον Έβρο, είτε την νησιωτική περιοχή. Αν τα λεγόμενα του προέδρου της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Νέας Υόρκης είναι αληθή, αν πράγματι αυτά που δήλωσε αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα, τότε ίσως να δίνεται η απάντηση στο ερώτημα, γιατί η ελληνική κυβέρνηση δεν προχωρά μετά από τόσες πιέσεις από την κυπριακή Δημοκρατία από το Ισραήλ στην ανακήρυξη της ελληνικής ΑΟΖ στην Αν Μεσόγειο.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: