25 Φεβρουαρίου, 2011

Αιματηρή ανατροπή των καθεστώτων στη Βόρεια Αφρική

image

Τρόμος στην Ευρώπη για κύματα προσφύγων

Δραματικά εξελίσσεται η κατά στάση στη Λιβύη, όπου το καθε στώς Καντάφι ακολουθεί τη μοίρα του Μουμπάρακ. Αεροπορικοί βομβαρδισμοί εναντίον των διαδηλωτών, συγκρούσεις μεταξύ πολιτοφυλάκων, πιστών στο Λίβυο συνταγματάρχη, και αντιφρονούντων - μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές οι πληροφορίες μιλούσαν για περισσότερους από 400 νεκρούς - ήταν το σκηνικό στην Τρίπολη και σε μεγάλες πόλεις της χώρας.

Η επανάσταση στη Λιβύη, σε ένα από τα τελευταία απολυταρχικά καθεστώτα στις αραβικές χώρες, είναι η πιο αιματηρή και έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Στη Λιβύη δραστηριοποιούνται δεκάδες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις -κυρίως βρετανικές, ιταλικές αλλά και ελληνικές-, ενώ η χώρα είναι η τρίτη πετρελαιοπαραγωγός στην Αφρική, γεγονός που φοβίζει τις διεθνείς αγορές για εκτόξευση στα ύψη των τιμών του πετρελαίου.

Ο Μουαμάρ Καντάφι, αποφασισμένος να παίξει μέχρι το τέλος σκληρό παιχνίδι, διεμήνυσε ότι θα μείνει στη χώρα, διαψεύδοντας φήμες που τον ήθελαν να έχει καταφύγει στη Βενεζουέλα ή τη Γαλλία. Η κατάσταση είναι συγκεχυμένη, καθώς η περιγραφή των αιματηρών γεγονότων βασίζεται σε μαρτυρίες και κλεμμένες εικόνες. Πολλοί πιστεύουν ότι τα ρήγματα εντός του λιβυκού καθεστώτος είναι πλέον εμφανή και ότι είναι θέμα χρόνου η κατάρρευση του.

Αρκετοί αξιωματικοί και μερίδα του στρατού αρνήθηκαν να στρέψουν τα όπλα εναντίον των διαδηλωτών στην Τρίπολη και υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί καλούσαν τους στρατιώτες να συμμαχήσουν με τους πολίτες για να εκδιώξουν τον επί 42 χρόνια ηγέτη της Λιβύης. Η Αίγυπτος ενίσχυσε τα σύνορα της με τη Λιβύη και άνοιξε μόνο ορισμένα σημεία προκειμένου να επιτρέψει σε τραυματίες να περάσουν στο έδαφος της.

Η Ευρώπη ανησυχεί για την κατάσταση και με πρωτοβουλία της Ιταλίας πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη υπουργών των μεσογειακών χωρών, ώστε να αντιμετωπιστεί το ενδεχόμενο κύμα προσφύγων από τη Λιβύη και την υπόλοιπη Βόρεια Αφρική. Στα ιταλικά νησιά που βρίσκονται στο νότο της χώρας έχει αναπτυχθεί δύναμη της Frontex.

Το καθεστώς Καντάφι, ωστόσο, προειδοποίησε την Ευρωπαϊκή Ενωση ότι αν δεν σταματήσει να ενθαρρύνει τις εξεγέρσεις στη χώρα του, θα υποδεχτεί «καραβιές» προσφύγων στις ακτές της.

Με το «δάχτυλο στη σκανδάλη»

η Δύση για τα συμφέροντά της

Στο ρυθμό των αναταράξεων που συγκλονίζουν όλες τις αραβικές χώρες κινούνται πλέον ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση, που βλέπουν τα φιλικά καθεστώτα στη Μέση Ανατολή και Μαγκρέμπ να καταρρέουν σαν χάρτινοι πύργοι. Η ανησυχία στην Ουάσιγκτον και στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες κορυφώνεται όσο η φλόγα που καίει της Μεσογείου κάθε εβδομάδα φουντώνει ολοένα και περισσότερο.

Δεν είναι μόνο τα εδραιωμένα οικονομικά συμφέροντα των δυτικών χωρών που τίθενται πλέον σε κίνδυνο. Κυρίως αμφισβητούνται οι πολιτικοί και στρατιωτικοί δεσμοί και οι σχετικές προσβάσεις της Δύσης στον αραβικό κόσμο, όπως αυτές οικοδομήθηκαν επί δεκαετίες και αφού ΗΠΑ και Ευρώπη στήριξαν ποικιλοτρόπως τα καθεστώτα αυτά, κλείνοντας τα μάτια στα εγκλήματά τους.

Σε ό,τι αφορά τις στρατιωτικές βάσεις μόνο οι ΗΠΑ διέθεταν στην περιοχή περισσότερους από 27.000 στρατιώτες και ένα καλά συγκροτημένο δίκτυο στρατιωτικών, αεροπορικών και ναυτικών βάσεων, που εξασφάλιζαν περικύκλωση του Ιράν, την προστασία του Ισραήλ και πολύ περισσότερο την κάλυψη των δικών τους επιθετικών επιχειρήσεων στο Ιράκ, το Αφγανιστάν κ.α.

Η συνέχιση της δραστηριότητάς τους, που δεν πρέπει να θεωρείται καθόλου βέβαιη, αποτελεί το ύψιστο διακύβευμα για την αμερικανική πολιτική και το κριτήριο που θέτουν για το χρίσμα διαδοχής. Εκτός διπλωματίας, σύμφωνα με πληροφορίες, στρατιωτικοί αξιωματούχοι του αμερικανικού Πενταγώνου ανέσυραν από τα συρτάρια σχέδια επεμβάσεων στη Βόρεια Αφρική και την ευρύτερη περιοχή του αραβικού κόσμου.

Οι σημαντικότερες, ωστόσο, μεταβολές αφορούν στη διπλωματία και την πολιτική. Εδώ δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι οι δυτικές χώρες, θα βγουν από αυτή την κρίση σοβαρά τραυματισμένες. Κανένας Άραβας δεν πρόκειται να ξεχάσει ή να συγχωρήσει το γεγονός ότι επί δεκαετίες τόσο οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις όσο και αυτές των ΗΠΑ στήριζαν ανεπιφύλακτα όλες αυτές τις σατραπείες.

Η πρόσφατη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στη Λιβύη, που είναι και επικεφαλής της Σοσιαλιστικής Διεθνούς λέει πολλά περισσότερα για τη δέσμευσή του στις αρχές της δημοκρατίας και της ελευθερίας, από τις εκ των υστέρων δηλώσεις. Δεν ήταν άλλωστε και ο μόνος...

Από την άλλη, η επίσκεψη του Ρώσου προέδρου στη Δαμασκό στις αρχές της εβδομάδας ενδέχεται να αποτελεί τροχιοδεικτική βολή για τη νέα περίοδο που ξεκινά στην περιοχή. Να σημειωθεί πως η επίσκεψη του Ντμίτρι Μεντβέντεβ στην πρωτεύουσα της Συρίας - όπου, μεταξύ άλλων, συζητήθηκε και η προσάρτηση των Υψωμάτων του Γκολάν από το Ισραήλ - λίγες μάλιστα, μέρες μετά την απόφαση των ΗΠΑ να επιβάλουν νέες κυρώσεις στο καθεστώς του Μπασάρ ελ Άσαντ, είναι η πρώτη που πραγματοποιείται.

Δεν υπάρχουν σχόλια: