26 Φεβρουαρίου, 2011

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 26 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

image_thumb1

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Ο άγιος πατέρας Πορφύριος. Καταγόταν από τη Θεσσαλονίκη και είχε γονείς ευγενείς και πλουσίους. Έφυγεν από την πατρίδα του και πήγε στην Αίγυπτον όπου έγινε μοναχός σε σκήτην. Μετά 5 χρόνια πήγε εις Ιεροσόλυμα και εχειροτονήθη διάκονος, πρεσβύτερος και επίσκοπος Γάζης. Εκεί έκαμε πολλά θαύματα επί 25 χρόνια. Εξεδήμησεν εις Κύριον ειρηνικά.

2) Η αγία Φωτεινή. Είναι η Σαμαρείτις, η οποία ωνομάσθη από τον Χρι­στόν Φωτεινή. Αύτην συνάντησε στην πόλη Σιχάρ της Σαμάρειας και συνωμί-λησαν. Η Αγία Φωτεινή συλληφθείσα επί Νέρωνος βασανίσθηκε μαζί με άλ­λους μάρτυρες. Παρ' όλα τα βασανιστήρια υπέμεινεν και με προσευχή εθερά-πευσε δούλον τυφλωθέντα. Επειδή ήτο απτόητος σε βασανισμούς εξεδάρη ζώ­σα. Κατά την εκδοράν της έψαλλε εις Κύριον.

3) Αι αδελφαί της αγίας Φωτεινής Ανατολή, Φωτώ, Φωτίς, Παρασκευή και Κυριακή και τα τέκνα της Φωτεινός και Ιωσης. Εφονεύθησαν με ξίφος.

4) Οι άγιοι μάρτυρες Σεβαστιανός δούκας, Βίκτωρ και Χριστόδουλος. Εφο­νεύθησαν με ξίφος.

Ο άγιος νεομάρτυρας Ιωάννης. Καταγόταν από τον Γαλατά και ήταν οαν λειτουργός κάλφας εις το παλάτιον του σουλτάνου. Επειδή επίστευεν στον Χρι­στόν απεκεφαλίσθη.

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το 1821 στον ναό των αγίων Ταξιαρχών του Ια­σίου γίνεται δοξολογία ενώπιον του αρχιστρατήγου Υψηλάντου και δίδεται όρ­κος δια τον υπέρ της ελευθερίας αγώνα.

Το 1822 γίνεται σφοδρή μάχη μεταξύ των Ελλήνων υπό τους I. Κολοκοτρώ­νη, Δημ. Πλαπούταν και Πετμεζάν και Τούρκων έξω του χωρίου Χαλανδρίτσα Πατρών. Αποτέλεσμα της μάχης υπήρξεν η νίκη των Ελλήνων.

Το 1826 οι Τουρκοαιγύπτιοι κυριεύσαντες το Βασιλάδι του Μεσολογγίου εφόνευσαν ολόκληρον την φρουράν των Ελλήνων μεταξύ των οποίων ήσαν και οι Πεταλούδας, Ζορμάς, Παπαλουκάς, Ραζής.

Το 1888 ο θάνατος του Α. Κουμουνδούρου. Επιφανής πολιτικός.

Το 1919 το ελληνικόν εκστρατευτικόν σώμα εις Ρωσίαν κάνει μάχην με Ρώ­σους.

Το 1920 σε ολόκληρο το μέτωπο Μ. Ασίας γίνεται δράση περιπόλων.

Το 1922 η ελληνική στρατιά στη Μ. Ασία μάχεται με περιπόλους και πυρο­βολικό ενάντια των Τούρκων.

Το 1941 στο αλβανικό μέτωπο σημειούται δράση πυροβολικού και περιπό­λων μεταξύ εμπολέμων Ελληνοϊταλών.

Ενισχυσε Και συ Το Εργο

Της Ιερας Αρχιεπισκοπης Αθηνων

Μεσω Της -Ate Bank -

clip_image00143333333333

Η ως άνω διαφήμιση της Ι.Α.Α.

αναρτάται δωρεάν από το Ιστολόγιό μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: