06 Φεβρουαρίου, 2011

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 6 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

image_thumb1_thumb1_thumb1_thumb14_t[3]

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Ο άγιος Βούκολος Σμύρνης. Ο άγιος Βούκολος, ο Επίσκοπος Σμύρνης. Από νεαράς ηλικίας ήταν εμπνευσμένος με το Αγιον Πνεύμα. Δια τούτο ο μα­θητής του Χριστού, ο Ιωάννης ο Θεολόγος το εχειροτόνησε Επίσκοπον Σμύρ­νης. Φωτιζόμενος υπό του Αγ. Πνεύματος, εφώτιζεν όλους τους Έλληνες, οι οποίοι ήσαν ειδωλολάτρες και τους εβάπτιζε. Απεδήμησεν εις Κύριον. Εις τον τάφον του εφύτρωσε δένδρον, το οποίον εχάριζε και χαρίζη μέχρι σήμερον την θεραπείαν των πιστών ασθενών.

2) Ο άγιος πατέρας Φώτιος, Αρχιεπίσκοπος Κων/πόλεως. Γεννήθηκε το 820 στην Κων/λιν. Ο πατέρας του Σέργιος ήταν ανεψιός του αγ. Ταρασίου Πα­τριάρχου Κων/λεως, ο οποίος επροήδρευσε στην Ζ' Οικουμ. Σύνοδο. Ο Φώτιος εσπούδασε όλας τας επιστήμας εκείνης της εποχής και σε ηλικίαν 35 ετών έγι­νε Πατριάρχης. Έλαβε σε 6 ημέρες όλα τα αξιώματα της ιερωσύνης. Σαν Πα­τριάρχης ειργάσθη δια την γαλήνην της εκκλησίας από τους αιρετικούς Μανι-χαίους και εικονομάχους, αλλά το 886 ο αυτοκράτορας τον κατέβασε από τον θρόνον του και ανέβασε τον αδελφόν του Στέφανον, τον δε Φώτιον ενέκλεισε στο Μοναστήριο των Αρμενιανών όπου μετά 5 χρόνια εξεδήμησε εις Κύριον.

3) Ο άγιος μάρτυς Ιουλιανός. Καρφωμένος από τους απίστους εξεδήμησε.

4) Η αγία Φαύστα. Υπεβλήθη σε πολλά βάσανα από τους ειδωλολάτρες Ευ-ϊλάσιον και Μάξιμον χωρίς να πάθη τίποτε. Οι βασανισταί της την εθαύμασαν, επίστευσαν εις τον Χριστόν και απεδήμησαν μαζί της εις Κύριον.

5) Οι άγιοι μάρτυρες Φαύστος, Βασίλειος και Σιλουανός.

6) Οι άγιοι Βαρσανούφιος, Ιωάννης, Ιωάννης ό έν Λυκω και Ιάκωβος ο α­σκητής. Εφονεύθησαν δια ξίφους.

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το 1897 οι Κρήτες επαναστάτες και απόσπασμα του ελληνικού εκστρατευτικού σώματος υπό τον Τιμολέοντα Βάσσον κατόπιν σκληρής μάχης εναντίον των Τούρκων εκδιώκουν αυτούς από τους στρατώνες Βουκολίων-Μονοδενδρίου.

Το 1913 αι ελληνικές δυνάμεις παρά το Μέτσοβον με την βοήθειαν των χω­ρικών και ιερέως αναχαιτίζουν επιθέσεις των τουρκικών στρατευμάτων.

Το 1920 Στο Μικρασιατικόν μέτωπον συνάπτονται μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων μάχες περιπόλων.

Το 1921 σ' ολόκληρον το μέτωπον στη Μ. Ασία γίνονται μεταξύ των εμπο­λέμων μάχες περιπόλων.

Το 1922 η ελληνική στρατιά στη Μ. Ασία μάχεται με περιπόλους.

Το 1941 στο Αλβανικό μέτωπο οι ιταλικές δυνάμεις επεκτείνουν την σφο-δράν των επίθεσιν επί του Α' και Β' σώματος του ελληνικού στρατού χωρίς όμως να επιτύχουν κέρδος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: