28 Φεβρουαρίου, 2011

«Δώρο» 345.000€ στον Εφραίμ από την κυβέρνηση!

image

Ο γενικός γραμματέας Μακεδονίας - Θράκης Θ. Σώκος ενέκρινε επιχορήγηση στη Μονή Βατοπαιδίου που το ΠΑΣΟΚ είχε «δαιμονοποιήσει» (επί Καραμανλή) για το δήθεν «σκάνδαλο»

Η κυβέρνηση του Μνημονίου, την ώρα που ανακοινώνει νέα δεινά και δυσβάσταχτα μέτρα 25 δισεκατομμυρίων ευρώ με άγριες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, φαίνεται ότι επιχειρεί «να σώσει την ψυχή της», καθώς γίνεται και αυτή μέγας... χορηγός του ηγουμένου Εφραίμ και της Μονής Βατοπαιδίου αλλά και της Μονής Καρακάλλου δίνοντας πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ για υλοποίηση έργων.

Αυτό διατυμπανίζει με δελτίο Τύπου, που έχει ημερομηνία 24 Φεβρουαρίου 2011, ο γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης και εκλεκτό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Θύμιος Σώκος. Ο γενικός γραμματέας, τοποθετημένος από την κυβέρνηση του κ. Γιώργου Παπανδρέου, με την υπογραφή του εγκρίνει πιστώσεις ύψους 28.592.369,49 ευρώ για την υλοποίηση 15 έργων στην Κεντρική Μακεδονία.

Ο κ. Σιώκος, που υπογράφει στο παρελθόν νομάρχης Ευρυτανίας, νομάρχης Ευβοίας, ενώ το 1994 εκλέχτηκε για πρώτη φορά δήμαρχος Αγρινίου, θέση στην οποία έμεινε επί δώδεκα χρόνια συνεχόμενα, ενώ το 2006 είχε εκλεγεί και νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ, του οποίου έχει διατελέσει γραμματέας Εσωτερικών το 2008. Στα έργα που έχουν ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Μακεδονίας-Θράκης 2007-2013 (ΕΣΠΑ) όμως υπάρχουν δύο που αφορούν την Ιερά Κοινότητα του Αγίου Ορους.

Συγκεκριμένα δίνεται η έγκριση πίστωσης για Ολοκλήρωση Συντήρησης και Αποκατάστασης του Πύργου Τριών Ιεραρχών της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου ύψους 345.043,01 ευρώ και για επισκευή και αποκατάσταση εργατόσπιτου Α της Ιεράς Μονής Καρακάλλου το ποσό των 773.338,85 ευρώ. Ο συγκεκριμένος Πύργος της Μονής Βατοπαιδίου δεν είναι παρά υπολείμματα που σώζονται και χρονολογούνται την περίοδο που η Μονή χτίστηκε το 972 μ.Χ. και κτήτορές της ήταν οι μοναχοί Αθανάσιος, Αντώνιος και Νικόλαος, όλοι μαθητές του Αγίου Αθανασίου Αθωνίτη. Η ανέγερση των σημερινών κτισμάτων έγινε στα χρόνια του αυτοκράτορα Μανουήλ Α' Κομνηνού.

Κανείς δεν θα διαφωνούσε για τη στήριξη των μονών και του Ορους, που προσφέρει στην Ορθοδοξία, αλλά το υποκριτικό στοιχείο της όλης ιστορίας είναι ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είχε καταγγείλει το «σκάνδαλο» Βατοπαιδίου και για τις επιλεκτικές σχέσεις υπουργών της Ν.Δ. με τον ηγούμενο της μονής. Δεν δίστασε μάλιστα να στήσει μια ολόκληρη επιχείρηση αποδόμησης της Νέας Δημοκρατίας με βάση τις «αποκαλύψεις» που διοχέτευε σε διάφορα κέντρα. Ο κ. Παπανδρέου είχε κάνει σημαία το θέμα σπιλώνοντας τους πολιτικούς του αντιπάλους και κλείνοντας τα μάτια σε μια υπόθεση που ξεκίνησε επί ημερών της κυβέρνησης Σημίτη.

Το μεγάλο φιάσκο με την Εξεταστική

Το ΠΑΣΟΚ για το θέμα της Μονής Βατοπαιδίου έστησε Εξεταστική Επιτροπή, η οποία κατέληξε σε φιάσκο καθώς το δικαστικό συμβούλιο απεφάνθη ότι τα όποια ενδεχόμενα αδικήματα είχαν παραγραφεί. Μάλιστα η απόφαση είχε ληφθεί με ψήφους 5-0 για όλα τα αδικήματα για τα οποία είχαν παραπεμφθεί οι κ. Π. Δούκας, Απ. Κοντός και Ευ. Μπασιάκος και, όπως τόνιζαν οι δικαστές, η υπόθεση δεν πρέπει να παραπεμφθεί στο Ειδικό Δικαστήριο.

Η κατηγορία αφορούσε αυτουργία και συναυτουργία σε απιστία εις βάρος του Δημοσίου για τους κ. Μπασιάκο και Δούκα, ενώ μόνο συναυτουργία στην περίπτωση του κ. Κοντού. Για τους κ. Θόδωρο Ρουσόπουλο και Γιώργο Βουλγαράκη δεν είχαν συγκεντρωθεί οι απαιτούμενες 151 ψήφοι στη Βουλή και δεν είχε ασκηθεί καμία δίωξη.

Πηγή: Δημοκρατία 26/2/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: