28 Φεβρουαρίου, 2011

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 28 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

image_thumb144

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Ο άγιος Βασίλειος ο ομολογητής. Έζησε κατά τους χρόνους του Ισαύρου Λέοντος Γ'. Νέος στην ηλικία έγινε μοναχός με αυστηρή άσκηση. Αγωνίσθηκε ανδρείως τους εικονομάχους δια τον σεβασμόν και την προσκύνησιν των αγίων εικόνων. Αν και ατιμωρήθη δεν εφοβήθη, αλλά εκήρυττε την αλήθειαν μέχρι θα­νάτου, είχε δε συναγωνιστήν και τον Προκόπιον. Δια τούτο εδάφη από τους εικο-νομάχους και ερρίφθη στην φυλακήν και ελευθερώθη μετά τον θάνατον του Λέο­ντος του εικονομάχου. Εξηκολούθησε το έργον του μέχρι της αποδημήσεώς του εις Κύριον.

2) Ο άγιος Προτέριος. Ήταν πρεσβύτερος στην εκκλησίαν της Αλεξανδρείας κατά τους χρόνους του Μαρκιανού και Πουλχερίας. Έλαβε μέρος σαν πρεσβύτε­ρος εις την Δ' Σύνοδον και μετά το θάνατο του επισκόπου Αλεξανδρείας έγινε αρχιεπίσκοπος και κατεσφάγη από μοναχούς Μονοφυσίτες με κοπτερά καλάμια.

3) Ο άγιος μάρτυρας Νέστωρ. Έζησε κατά τους χρόνους του Δεκίου και κα­ταγόταν από την Πέργην Παμφιλίας. Επειδή επίστευε στο Χριστόν και (ομολόγη­σε τούτο ενώπιον του ηγεμόνος εσταυρώθη.

4) Η αγία Κυράννα. Καταγόταν από την Αβυσσωκά Θεσ/νίκης και επειδή ε­πίστευε ενθέρμως στον Κύριον εβασανίσθη υπό των Γενιτσάρων και εθανατώθη.

5) Αι άγιαι Μαράνα και Κύρα. Καταγόταν από την Βέρροιαν (Χαλέπιον) της Συρίας και καταφρονήσασαι τα εγκόσμια έζησαν βίον ασκητικόν, ευρήκαν ειρη-νικόν τέλος.

5) Οι άγιοι Νυμφάς, Εύβουλος, Αβρίκιος και Βάρσος.

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το 1824 οι Έλληνες επαναστάτες υπό τον Κωνστ. Μαυρομιχάλην κάμνουν έφοδον δια την κατάληψιν του φρουρίου Κορώνης αλλ' αποτυγχάνουν.

Το 1826 ο Ιμβραήμ πασάς ενεργεί με τους Τουρκοαιγυπτίους του γενικήν έ­φοδον εναντίον των Ελλήνων υπερασπιτών της πόλεως του Μεσολογγίου. Η έφο­δος απεκρούσθη από τους Έλληνες με απώλειας των Τούρκων υπέρ τους 400 νε­κρούς. Η φρουρά της νήσου ντολμά Μεσολογγίου υποκύπτει εις την ισχυράν επί­θεσιν των Τουρκοαιγυπτίων. Ο αρχηγός της Γρηγ. Λιακατάς εφονευθη.

Το 1919 το εκστρατευτικό ελληνικό σώμα στη Ρωσία μάχεται εναντίον των Ρώσων.

Το 1920 τα ελληνικά σώματα στη Μ. Ασία ετοιμάζονται δια την νέα εξόρμησί τους.

Το 1921 σε ολόκληρο το μέτωπο επικρατεί ηρεμία.

Το 1922 η ελληνική στρατιά Μ. Ασίας μάχεται με περιπόλους και πυροβολι-κόν.

Το 1941 στο αλβανικό μέτωπο συνεχίζεται η δράση πυροβολικού και περιπό­λων.

Ενισχυσε Και συ Το Εργο

Της Ιερας Αρχιεπισκοπης Αθηνων

Μεσω Της -Ate Bank -

clip_image00143333333333

Η ως άνω διαφήμιση της Ι.Α.Α.

αναρτάται δωρεάν από το Ιστολόγιό μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: