19 Φεβρουαρίου, 2011

†Η Αγία Φιλοθέη η Αθηναία (19 Φεβρουαρίου)

image

Γόνος από πατέρα παλαιάς αρχοντικής οικογένειας της Αθήνας και από μητέρα της αυτοκρατορικής οικογένειας των Παλαιολόγων η αγία Φιλοθέη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1522. Και μέσα σ' αυτήν την πόλη έζησε από μικρή σ' όλη του την ένταση το δράμα του ξεπεσμένου μεγαλείου της φυλής μας.

Ο σταυρός και ο δικέφαλος αετός, τα δύο αυτά σύμβολά της ένδοξης βυζαντινής αυτοκρατορίας ποδοπατήθηκαν στην πύλη του Ρωμανού, μαζί με τον τελευταίο υπερασπιστή της πόλεως, τον ένδοξο πρόγονό της Κ. Παλαιολόγο.

Και η διαπεραστική φωνή του ιμάμη από το μιναρέ της Ακροπόλεως, που έφτανε καθημερινά ως τ' αρχοντικό της στην Πλάκα, διακήρυττε κατά τον πιο προκλητικό τρόπο το θρίαμβο της ασιατικής βαρβαρότητας πάνω στην αλήθεια και την ομορφιά του ελληνικού κλασσικού μεγαλείου.

Στα μαύρα αυτά χρόνια της Τουρκοκρατίας, που ο υπόδουλος Έλληνας έτρωγε καθημερινά "άρτον οδύνης", με τους ποικίλους διωγμούς, τους βίαιους εξισλαμισμούς, την αμάθεια και την κοινωνική εξαθλίωση, μοναδικό του στήριγμα και παραμυθία στάθηκε, κατά κοινή ομολογία, η Ορθόδοξη Εκκλησία μας. Αυτή, σαν την κλώσσα μπροστά στην απειλή του γερακιού, άπλωσε προστατευτικά τις πτέρυγές της και περιέθαλψε με στοργή τα χειμαζόμενα παιδιά της.

Η εθναρχία του Πατριάρχη, τα μοναστήρια με τις φιλανθρωπικές τους δραστηριότητες και τα κρυφά σχολειά, οι ανώτερες σχολές παιδείας του γένους και ο ένοπλος ξεσηκωμός είναι μερικοί από τους τρόπους με τους οποίους η ορθόδοξη Εκκλησία μας συμπαραστάθηκε στο υπόδουλο γένος και συντέλεσε αποφασιστικά στην τελική του εξανάσταση.

Όμως η πολυτιμότερη προσφορά της Εκκλησίας στη μεγάλη αυτή υπόθεση της εθνικής μας παλιγγενεσίας είναι χωρίς καμμιά αμφιβολία, οι νεομάρτυρες. Είναι οι ιερές αυτές μορφές, που στοιχώντας στο παράδειγμα των μαρτύρων του Χριστιανισμού των πρώτων αιώνων, ύψωσαν το ανάστημά τους μπροστά στη βία του βάρβαρου και αλλοθρήσκου κατακτητή και κράτησαν αδούλωτο το φρόνημα των Ελλήνων για πνευματική και εθνική ελευθερία. Σ' αυτήν την ένδοξη χορεία των ηρώων της πίστεως και της πατρίδας ανήκει και η πολιούχος του προαστίου μας Αγία Φιλοθέη η Αθηναία.

Ψυχή γεμάτη από τον πόθο της ενάρετης ζωής, καθοσιώνεται ενωρίτατα στα ιδανικά της ισάγγελης μοναχικής πολιτείας. Και τι κάνει αυτό όχι μόνο για να ησυχάσει από την τύρβη του κόσμου και την τρικυμία των ανθρώπινων παθών. Αλλά και για να επιδοθεί απερίσπαστη στα έργα της αγάπης προς τους δεινοπαθούντας συνανθρώπους της.

Η περίθαλψη των πτωχών και των κατατρεγμένων, η απελευθέρωση των αιχμαλώτων, η στήριξη των κλονισμένων συνειδήσεων και η αντίσταση γενικά ενάντια στη βία του κατακτητή, αποτελούν την καθημερινή της μέριμνα, αλλά και το συνεχές της μαρτύριο. "Καθ' εκάστην ώραν με έδιδαν μαρτύριον να γίνω Τούρκισσα εγώ και οι αδελφές ή να με καύσουν", γράφει στην επιστολή της προς την Γερουσία των Ενετών η αγία.

Και πράγματι, αφού εκδαπάνησε όλες τις δυνάμεις της στην υπηρεσία των μεγάλων της ιδανικών, αφού έλειωσε ολόκληρη σαν λαμπάδα φωτίζοντας με την άγια ζωή της τη ζοφερή νύχτα της δουλείας του γένους, πρόσφερε τελικά και το ισχνό της σαρκίο θυσία άμωμη σ' Εκείνον, που πρώτος θυσιάστηκε "υπέρ της του κόσμου ζωής και σωτηρίας".

Στις 19 Φεβρουαρίου 1589 η μοναχή Φιλοθέη Μπενιζέλου, κάτω απ' τα χτυπήματα του αλλόθρησκου και αλλοεθνή δυνάστη τελειώνει την επίγεια ζωή της και στέφεται με το αμάραντο της θείας δόξας στεφάνι από τον αγωνοθέτη Χριστό.

Αλλά "δίκαιοι εις τον αιώνα ζώσι" λέγει ο σοφός της Π. Διαθήκης. Και η Αγία Φιλοθέη δεν έπαυσε ποτέ να ζει και να κινείται ανάμεσά μας, καθοδηγώντας με το φωτεινό της παράδειγμα όλους όσοι την αγαπούν και την τιμούν. Η Εκκλησία την κατέταξε στην ένδοξη χορεία των οσιομαρτύρων της πίστεως.Και η συνείδηση του έθνους ανέγραψε το όνομά της με χρυσά γράμματα στα δίπτυχα των βάρδων του νέου Ελληνισμού.

Στο χώρο του μοναστηριού της στην Αθήνα, υψώνεται σήμερα μια καινούρια έπαλξη του Ευαγγελίου του Χριστού, η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Και στην αγκάλη του πρώτου ναού της χώρας, φυλάσσεται μ' ευλάβεια το χαριτόβρυτο λείψανό της για να μας θυμίζει, ότι το δένδρο της Εκκλησίας θρέφεται και αυξάνει με τους ιδρώτες και τα αίματα των μαρτύρων της πίστεως.

Δεν υπάρχουν σχόλια: