27 Δεκεμβρίου, 2010

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 26 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

image_thumb244_thumb1_thumb1_thumb1_[1]

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Η συναξις της Υπεραγίας Θεοτόκου και η φυγή της εις Αίγυπτον. Επειδή ο Ηρώδης εσκέπτετο να θανάτωση όλα τα βρέφη ηλικίας κάτω των δύο ετών, πράγμα το οποίον και έκαμε, με την ελπίδα ότι μεταξύ αυτών θα ήταν και ο Χριστός. Αγγελος Κυρίου ειδοποίησε τον Ιωσήφ να φύγη στην Αίγυπτο λέγων: «Εγείρου, και παραλαβών το παιδίον και την μητέραν του ύπαγε εις Αίγυ­πτον». Ο Ιωσήφ έφυγε εις Αίγυπτον αμέσως και έτσι επραγματοποιήθη η προ­φητεία του προφήτου Ωσηέ, ο οποίος είπε: «Εξ Αιγύπτου εκάλεσα τον Υιόν μου».

2) Ο άγιος Ευθύμιος Επίσκοπος Σάρδων, ο ομολογητής. Ήταν γιος Χρι­στιανών γονέων και αρκετά πλουσίων. Αφού έμαθε τα πρώτα γράμματα στην πατρίδα του, ο πατέρας του τον έστειλε στην Αλεξάνδρεια όπου εσπούδασε την ελληνική παιδεία. Μετά τις σπουδές του επέστρεψε στην Πατρίδα του και έγινε μοναχός στο μοναστήρι, χειροτονηθείς αργότερον ιεροδιάκονος. Τον και­ρό εκείνο απεβίωσεν ο επίσκοπος Σάρδεων και εξελέγη επίσκοπος ο Ευθύ­μιος. Σαν επίσκοπος διέλαμψε δια τις αρετές του και την ορθή πίστι του. Έλα­βε μέρος στην Εβδόμη Οικουμενική σύνοδο και καταπολέμησε τους εικονομά-χους. Εξωρίσθη από τους εικονομάχους πολλές φορές και από τις κακουχίες εξεδήμησαν εις κύριον.

3) Οι άγιοι Ευάρεστος, Κωνσταντίνος από την Ιουδαίας και ο άγιος νέος ιερομάρτυς Κωνστάντιος ο Ρώσος.

Εθνικά γεγονότα. Σαν σήμερα το 1826 οι έλληνες υπό τον Γ. Καραϊσκάκην στο χωρίον Όμερ Εφέντη Δωρίδος επετέθησαν εναντίον των Τούρκων και τους έ­τρεψαν σε φυγή.

Το 1912 ο ελληνικός στρατός δρα δια πυροβολικού και περιπόλων εναντίον των Τούρκων, οι οποίοι κατέχουν οχυρές θέσεις εις Ήπειρον. Το 1919 στο μέτωπο στη Μ. Ασία επικρατεί ηρεμία.

Το 1920 οι ελληνικές δυνάμεις της στρατιάς Μικράς Ασίας δια σφοδρός μάχης εναντίον των Τούρκων καταλαμβάνουν το Μπανάζ-Σιβαλτή-Μπουργκάς και συνεχίζουν την προέλασίν τους.

Το 1921 η ελληνική στρατιά στη Μ. Ασία μάχεται μάχες προφυλακών και δρα με πυροβολικό εναντίον των Τούρκων.

Το 1940 ο ελληνικός στρατός στο μέτωπον της Αλβανίας κατόπιν μάχης κα­ταλαμβάνει τις θέσεις Τσερεβίντε-Ντυμπούσια.

Το 1947 οι κομμουνιστικές δυνάμεις συνεχίζουν τις επιθέσεις των εναντίον της Κονίτσης, αλλ' αποτυγχάνουν καθότι ο εθνικός στρατός κρατεί σθεναρώς τις θέσεις του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: