27 Δεκεμβρίου, 2010

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 27 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

image_thumb244_thumb1_thumb1_thumb1_[1]

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Ο άγιος απόστολος πρωτομάρτυς και αρχιδιάκονος Στέφανος. Οι Από­στολοι εξέλεξαν επτά διακόνους δια να τους βοηθούν στο φιλανθρωπικόν των έργον. Πρώτος από τους διακόνους αυτούς ήταν ο Στέφανος ο οποίος ησχολεί-το και με το κήρυγμα. Πήγαινε πολλές φορές στην συναγωγήν των Εβραίων και εκεί συνεζήτει περί του Ιησού Χριστού, και εχρησιμοποίει σοβαρά επιχει­ρήματα. Οι Ιουδαίοι επειδή δεν μπορούσαν να του απντήσουν τον κατηγόρη­σαν στο κριτήριον ότι υβρίζει τον Θεόν. Ο Στέφανος και ενώπιον του συνε­δρίου των αρχιερέων εκήρυξε και απέδειξε ότι ο Χριστός, τον οποίον οι Ε­βραίοι εθανάτωσαν είναι Υιός του Αληθινού θεού. Οι Αρχιερείς εθύμωσαν και έδωσαν τον Στέφανον στον λαόν, ο οποίος τον ελιθοβόλησε. Ο άγιος υπέ-μεινε τον λιθοβολισμόν με καρτερίαν προσευχόμενος και λέγων «Κύριε μή στήσης αυτοίς την αμαρτίαν ταύτην». Ο Στέφανος είναι ο πρώτος μάρτυρας υπέρ της χριστιανικής πίστεως.

2) Ο άγιος ιερομάρτυς Μαυρίκιος και οι άγιοι εβδομήκοντα μάρτυρες. Κα­ταγόταν από μίαν πόλιν της Προποντίδος. Οι 70 αυτοί μάρτυρες ήσαν βασιλι­κοί στρατιώτες και κατηγορήθηκαν στον βασλέα ότι πιστεύουν στον Χριστόν. Όταν ο βασιλεύς τους εκάλεσε ωμολόγησαν τον Χριστόν με παρρησίαν παρά τα βασανιστήρια και τις φυλακίσεις. Περισσότερον εβασανίσθη ο άγ. Μαυρί­κιος και του οποίου ο γιος απεκεφαλίσθη ενώπιον του.

3) Οι άγιοι Θεόδωρος ο Γραπτός και Λουκάς ο Τριγλινός.

Εθνικά γεγονότα. Σαν σήμερα το 1825 οι Έλληνες υπό τον Κολοκοτρώνη δι' εφόδου προσεπάθησαν να κυριεύσουν την Τρίπολιν αλλ' απέτυχον.

Το 1912 ο ελληνικός στρατός Ηπείρου δρα με πυροβολικό και περιπόλους εναντίον των Τούρκων.

Το 1919 στη Μ. Ασία μεταξύ εμπολέμων Τούρκων και Ελλήνων γίνονται μάχες περιπόλων.

Το 1920 ο ελληνικός στρατός της Μικράς Ασίας κατόπιν θυελώδους επιθέ-σενς εναντίον των Τούρκων καταλαμβάνει την Κοβαλίτσα.

Το 1921 η ελληνική στρατιά στη Μ. Ασία δρα με πυροβολικό και περιπό­λους.

Το 1940 στο Αλβανικό μέτωπο οι εμπόλεμοι Ελληνοϊταλοί περιορίζονται σε δράσιν πυροβολικού και περιπόλων.

Το 1947 οι κομμουνιστικές δυνάμεις συνεχίζουν δια τρίτην ημέραν την μά-χην της Κονίτσης. Οι εθνικές δυνάμεις δι' αντεπιθέσεως εκδιώκουν αυτές από τα πεδινά μέρη της Κονίτσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: