16 Σεπτεμβρίου, 2010

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 16 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

image_thumb244_thumb1_thumb1_thumb1_[1]

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Η αγία μεγαλομάρτυς Ευφημία. Καταγόταν από την Χαλκηδόνα από γο­νείς περιφανείς και πλούσιους. Ο πατέρας της ωνομάζετο Φιλόφρων και ήταν συγκλητικός στο αξίωμα η δε μητέρα της Θεοδοσιανή και ήταν ευσεβής και φιλόπτωχος. Η Ευφημία εγένετο ονομαστή στην Ανατολήν δια την πίστιν και τις αρετές της. Όταν εκηρύχθη ο διωγμός εναντίον των χριστιανών, η αγία βρι­σκόταν στο άνθος της ηλικίας της. Οι ηγεμόνες στην Ανατολήν διέταξαν όλους τους χριστιανούς της Χαλκηδόνος να προσέλθουν στον ναόν του Άρεως. Οι χριστιανοί όμως δεν προσήλθον, αλλά συνηθροίζοντο εις ομάδας και εκρύπτο-ντο. Ο ηγεμών οργισθείς διέταξε και συνέλαβον την αγίαν Ευφημίαν και την ομάδα των χριστιανών που την ηκολούθησε. Η αγία αρνήθηκε να θυσιάση στον Άριν. Δια τούτο υπεβλήθη εις πολλά βασανιστήρια αλλ' η αγία έμεινε σώα και αβλαβής δοξάζουσα τον Θεόν. Τέλος ερρίφθη σε λάκκο όπου ήσαν λέοντες και άρκτοι και εκεί παρέδωσε την ψυχήν της εις τον Κύριον.

2) Η αγία μάρτυς Μελιτινή καταγόταν από την Μαρκιανούπολιν της Θρά­κης. Επειδή δεν ήθελε να αρνηθή τον Χριστόν εβασανίσθηκε υπό του ηγεμόνος και παρεδόθη υπ' αυτού στην σύζυγο του δια να της μεταβάλη την γνώμην. Η αγία όμως αντί να αλλάξη γνώμην έκαμε χριστιανήν και την γυναίκα του ηγε­μόνος. Δια της προσευχής της πάλιν κατεκρήμνισε τα είδωλα του Απόλλωνος και Ηρακλέους. Δια τούτο απεκεφαλίσθη και έλαβε τον στέφανον της αθλή­σεως.

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το 1687 ο Ενετός Φραγκίσκος Μοροζίνης πο­λιορκούσε τους Τούρκους στην Ακρόπολη Αθηνών και μια μπόμπα του ετίναξε τον Παρθενώνα.

Το 1919 στη Μ. Ασία ο ελληνικός στρατός μάχεται με μάχες περιπόλων.

Το 1920 στο μέτωπο στη Μικρά Ασία οι Έλληνες μάχονται εναντίον των Τούρκων στην περιοχή Ουσάκ.

Το 1921 οι ελληνικές δυνάμεις της στρατιάς Μικράς Ασίας μάχονται σκλη­ρά εναντίον των Τούρκων στον τομέα του Αφιόν Καραχισάρ. Παρ' όλην την ορμήν των Τούρκων οι Έλληνες αποκρούουν αυτούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: