04 Αυγούστου, 2010

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 4 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

image_thumb8444444444444444444484444[3]

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Οι άγιοι επτά εφέσιοι παίδες Μαξιμιλιανός, Εξακουστωδιανoς, Ιάμβλιχος, Μαρτυνιανός, Διονύσιος, Αντωνίνος, Κωνσταντίνος. Ο Μαξιμιλιανός και οι άλλοι άγιοι παίδες, έζησαν επί βασιλέως Δεκίου το 252. Αυτοί διεμοίρασαν την περιουσία των στους πτωχούς και εκρύβησαν σο σπήλαιον και εκεί παρέδωκαν τις ψυχές των εις τον Θεόν για να μην παραδοθούν στον βασιλέα Δέκιο.

Όταν δε ο Δέκιος πήγε στην Έφεσον και ανεζήτει αυτούς δια να θυσιάσωσιν στα είδωλα, έμαθεν ότι απέθανον στον σπήλαιον, διέταξε να φράξουν την είσοδον αυτού. Μετά 194 χρόνια, ότε παρουσιάσθη μία αίρεσις η οποία δεν παρεδέχετο την ανάστασιν των νεκρών και επίστευσαν πολλοί σε αυτήν, τότε ηνοίχθη μόνη της η θύρα του σπηλαίου και ανέστησαν οι επτά άγιοι και συνωμίλουν μεταξύ των.

Τούτο διεπιστώθη από την μετάβασιν του αγίου Ιαμβλίχου στην αγοράν δια την ανεύρεσιν τροφίμων. Ο άγιος ωδήγησε τον επίσκοπον και τον βασιλέα στο σπήλαιον όπου συνωμίλησαν με τους αγίου. Αυτοί κατόπιν εκοιμήθησαν. Ο βασιλεύς έβαλε τα λείψανα εις 7 θήκας. Έτσι επίστευσαν όλοι στην ανάστασιν των νεκρών.

2) Η αγία Ευδοκία καταγόταν από την Ανατολήν και ηχμαλωτίσθη υπό των Περσών. Κατά την αιχμαλωσίαν της έκαμε πολλές γυναίκες οπαδούς του Χρι­στού. Δια τούτο εμαρτύρησε με πολλά βασανιστήρια.

3) Ο άγιος μάρτυς Θαθουήλ.

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το 1822 ο Χασάν Παπάς κατορθώνει και κυ­ριεύει το Θέρσιον και τους Λάκκους Κρήτης.

Το 1824 έξω της Σάμου ο ελληνικός στόλος κατόπιν ναυμαχίας τρέπει σε φυγή τον τουρκικόν στόλον.

Το 1919 στο μέτωπο της Μ. Ασίας γίνονται μάχες περιπόλων.

Το 1920 στη Μ. Ασία οι ελληνικές δυνάμεις μάχονται εναντίον των Τούρ­κων στο Δεμιρτζή.

Το 1921 οι ελληνικές δυνάμεις της στρατιάς της Μ. Ασίας συνεχίζουν τις σφοδρές επιθέσεις των εναντίον των Τούρκων στον τομέα του Σαγγάριου και εκδιώκουν αυτούς από τις κατεχόμενες θέσεις των.

Το 1922 η ελληνική στρατιά μάχεται στη Μ. Ασία με πυροβολικό και περι­πόλους.

Το 1936 ο αξιωματικός του ελληνικού στρατού και άξιος ηγέτης του ελληνι­κού έθνους Ιωάννης Μεταξάς κατήργησε τον κοινοβουλευτισμόν και εκήρυξε δικτατορία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: