14 Αυγούστου, 2010

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 14 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

image_thumb8444444444444444444484444[1]

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Ο άγιος Μιχαίος. Ήταν ένας από τους δώδεκα μικρούς προφήτες από τη φυλή του Εφραίμ, γιος του Ιωράμ. Ιΐροφήτευσε 84 χρόνια και προέλεγε τον ερχομό του Χριστού. Επειδή ήλεγχε τον βασιλέα Σαμάρειας Αχαάβ δια τις α­μαρτίες του, εδιώκετο υπ' αυτού δια τούτο ζούσε στα όρη. Αφού πέθανε ο Α­χαάβ ήλεγχεν τον γιο του Ιρωάμ, διότι ακολούθησε και αυτός τα ίχνη του πατέ­ρα του. Ο Ιρωάν τον εκρέμασε και τον εθανάτωσε. Το πτώμα του το έθαψαν οι συγγενείς του στην πατρίδα του Μωρανθή.

2) Ο άγιος μάρτυς Ουρσίκος. Καταγόταν εκ της πόλεως Σιβεντού της Ανω Ιλλυρίας και ήταν το επάγγελμα στρατιώτης. Ως χριστιανός διεβλήθη στον βα­σιλέα και εβασανίσθή σκληρά, τέλος απεκεφαλίσθη.

3) Ο άγιος Μάρκελλος επίσκοπος Απαμείας. Έλαβε δια της φωτιάς τον α-μάραντον στέφανον.

4) Ο άγιος Λούκιος. Ετελείωσε τον βίον δι' απαγχονισμού.

5) Ο άγιος Συμεών, ο Τραπεζούντιος.

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το 1822 στο Κούγι έξω του Ναυπλίου έγινε σφο­δρή μάχη μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων. Στην μάχην την οποίαν εκέρδισαν οι Έλληνες, εφονεύθη ο Νικ. Αναγνωστόπουλος (αδελφός του Νικηταρά).

Το 1824 ο Αιγυπτιακός στόλος καταπλέει στην Κω. Στα Καλύβια της Λα­μίας οι Έλληνες υπό τους Βέικον και Τασούλα κατόπιν μάχης τρέπουν τους Τούρκους σε φυγή.

Το 1825 έξω της Δαβιάς Τριπόλεως, έγινε μάχη μεταξύ Ελλήνων και Τούρ­κων. Την αυτήν ημέραν οι Τούρκοι επιτίθενται εναντίον των Ελλήνων εις Μύ­λους Ζαράχωβας και αποκρούονται.

Το 1920 ο ελληνικός στρατός στη Μ. Ασία συνάπτει μάχες περιπόλων στην περιοχή Ουσάκ.

Το 1921 οι ελληνικές δυνάμεις της στρατιάς Μ. Ασίας συνάπτουν σφοδράν μάχην οτο Χαμπούρ Ογλού. Οι Τούρκοι αντιτάσουν σφοδράν αντίστασιν, (α­πώλειες Ελλήνων στις 3ήμερες μάχες στο Α" σώμα στρατού 24 αξιωματικούς 415 οπλίτες νεκρούς και 115 αξιωματικοί και 24.552 οπλίτες τραυματίες).

Το 1922 η χθες αρξάμενη μεγάλη επίθεσις των Τούρκων συνεχίζεται. Οι ελληνικές δυνάμεις παρά την ηρωικήν αντίστασιν των υποχωρούν.

Το 1949 οι Εθνικές δυνάμεις κατόπιν εντόνου αγώνος εκδιώκουν τις κομ­μουνιστικές δυνάμεις από τις τελευταίες οχυρές των θέσεις επί του όρους Βί­τσι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: