08 Ιουλίου, 2010

Από την «Αλληλεγγύη» στην «Αποστολή».

image

Νέα εποχή στο φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας με νέα οργάνωση

και πενταετές πρόγραμμα «ανακούφισης ανθρώπων»

Κοινό μέτωπο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκαλεί στην κοινωνία η οικονομική κρίση συνέστησαν Εκκλησία, Πολιτεία, Δήμος Αθηναίων και ιδιωτικοί φορείς. Χθες ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος παρουσία του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου ανακοίνωσε μια σειρά πρωτοβουλίες που ως στόχο θα έχουν την ανακούφιση των δοκιμαζομένων ανθρώπων με πρώτο τον διπλασιασμό από πέντε σε δέκα χιλιάδες ημερησίως των συσσιτίων που προσφέρει η Αρχιεπισκοπή.

Το πενταετές πρόγραμμα 2010-2015 που συνέταξαν Αρχιεπισκοπή και Ιερά Σύνοδος αναμένεται να ανακοινωθεί στην πλήρη του μορφή στις αρχές Οκτωβρίου. Ο Αρχιεπίσκοπος ανακοίνωσε χθες το «τέλος εποχής» της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Αλληλεγγύη», η οποία επί Αρχιεπισκοπίας του μακαριστού Χριστοδούλου είχε ως κύριο στόχο τη στήριξη των πολιτών αλλά ενεπλάκη, σύμφωνα με καταγγελίες, σε καταστάσεις κακοδιαχείρισης και σκανδάλων. Στη συνέχεια ο κ. Ιερώνυμος παρουσίασε την ίδρυση της οργάνωσης «Αποστολή», η οποία διαδέχεται την «Αλληλεγγύη» με στόχο, όπως είπε, «να γίνει το μέσο, το εργαλείο, ο ταπεινός συντελεστής ανακούφισης ανθρώπων». Ο κ. Ιερώνυμος ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό που δήλωσε αλληλέγγυος στην προσπάθεια της Αρχιεπισκοπής, τον δήμαρχο Αθηναίων κ. Ν. Κακλαμάνη, τον νομάρχη Αθηνών κ. Γ. Σγουρό και τους επιχειρηματίες που στηρίζουν την προσπάθεια για την παροχή συσσιτίων σε αστέγους και πάσχοντες.

Αρωγός στην προσπάθεια της Εκκλησίας δήλωσε ο Πρωθυπουργός και όπως επεσήμανε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, «Εκκλησία και Πολιτεία, ο καθένας απο τη δική του σκοπιά, μπορούν και πρέπει να συνεργαστούν για το κοινό καλό». Ο Πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον κ. Ιερώνυμο και τους εθελοντές της Αρχιεπισκοπής για τις προσπάθειές τους και αναφερόμενος στα οικονομικά προβλήματα τόνισε ότι «βιώνουμε τις επιπτώσεις μιας παγκόσμιας κρίσης».

Αναφερόμενος στην οικονομική κρίση ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος επεσήμανε ότι η προσπάθεια της Εκκλησίας «δεν αποτελεί μόνο μια έκφραση αγωνίας για τα όσα συμβαίνουν και εκτυλίσσονται στην πατρίδα μας αλλά και συμβολή στο μέτρο του δυνατού στη συλλογική προσπάθεια που καταβάλλεται για την αναχαίτιση μιας πλημμυρίδας». Ο Αρχιεπίσκοπος όπως και οι υπόλοιποι ορθόδοξοι προκαθήμενοι μαζί με εκπροσώπους της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και των προτεσταντικών ομολογιών θα συμμετάσχουν στις 19 Ιουλίου στη συνάντηση που διοργανώνει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο για την αντιμετώπιση της φτώχειας.

ΠΗΓΗ: ΤΟ ΒΗΜΑ 8/7/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: