09 Ιουλίου, 2010

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 9 ΙΟΥΛΙΟΥ

image_thumb8444444444444444444484444[2]

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Ο άγιος ιερομάρτυς Παγκράτιος επίσκοπος Ταυρομενίας. Καταγόταν από τα όρια της Αντιοχείας από γονείς, οι οποίοι άκουσαν την διδασκαλίαν του Χριστού και είδον τα θαύματα του. Μετά τον θάνατο των γονέων του ο Παγκράτιος επεδόθη στην μελέτην των Θείων Γραφών και εβαπτίσθη από τον Απόστολο Πέτρο και εχειροτονήθη Επίσκοπος. Έπειτα πήγε στη Σικελίαν και σε άλλα μέρη, όπου δίδαξε και εθαυματούργει και πολλοί επίστευσαν και έγι­ναν χριστιανοί. Εμαρτύρησε από τον επίτροπο Αρτάγαρον, βασανισθείς σκληρά.

2) Οι άγιοι μάρτυρες Ανδρέας και Πρόβος. Ερρίφθηκαν στη φωτιά και κάη­καν.

3) Οι άγιοι και θεοφόροι πατέρες Διονύσιος και Μητροφάνης. Έγιναν μο­ναχοί στο Αγιον Όρος και διακρίθηκαν δια τους ασκητικούς τους αγώνες.

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το 1821 στην νήσον Κύπρον απαγχονίζεται υπό των Τούρκων ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου Κυπριανός και αποκεφαλίζονται οι αρ-χιερεί Πάφου, Κιτίου και Κυρηνίας και σφάζονται πολλοί πρόκριτοι της νήσου. Ο ελληνικός στόλος ναυμαχεί τον τουρκικόν και τον τρέπει σε φυγή παρά τον πορθμόν του Τζαγκλί.

Το 1825 στα Βέρβαινα οι Έλληνες υπό τον Υψηλάντην νικούν τους Τούρ­κους.

Το 1913 στο βουλγαρικόν μέτωπον οι ελληνικές δυνάμεις μάχονται ενα­ντίον των Βουλγάρων και κατόπιν σφοδρών επιθέσεων καταλαμβάνουν το Μα-χόμια.

Το 1919 ο ελληνικός στρατός στη Μ. Ασία μάχεται εναντίον Τούρκων άτα­κτων.

Το 1920 οι ελληνικές δυνάμεις οι ευρισκόμενες εις Κούλα Μ. Ασίας δέχο­νται σφοδράν επίθεσιν εκ μέρους των Τούρκων.

Το 1921 οι τουρκικές δυνάμεις της Μ. Ασίας πιεζόμενες από τις ελληνικές δυνάμεις υπεχώρησαν σε ολόκληρο το μέτωπο προς Δορύλαιο.

Το 1922 η ελληνική στρατιά στη Μ. Ασία μάχεται εναντίον των τουρκικών αποσπασμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: