07 Ιουλίου, 2010

ΕΠΙΤΙΜΟΣ ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ Ο ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ κ.κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ

image

Επίτιμος διδάκτορας των τμημάτων Θεολογίας και Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Αθήνας αναγορεύτηκε χθες, Τρίτη 6 Ιουλίου 2010, σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στην Μεγάλη Αίθουσα Τελετών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος.

Στην ομιλία του με θέμα: «Ένα Βοιωτικό μνημείο – μάρτυρας μιας νεοελληνικής νοοτροπίας» ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στην Ιερά Μονή Παμμεγίστων Ταξιαρχών της Μητροπόλεως Θηβών, την ιστορία της και την πορεία της στο χρόνο. Ιδιαιτέρως δε αναφέρθηκε στην καταπάτηση της περιουσίας της Μονής από οικιστές οι οποίοι δεν σεβάστηκαν το ιστορικό μνημείο.

«Ασφαλώς θα έπρεπε να ενισχυθούν οι κάτοικοι της περιοχής, θα έπρεπε όμως να ληφθεί πρόνοια και για την επιβίωση και την ανάδειξη της Μονής ως κέντρο εθνικής και θρησκευτικής παραδόσεως, ως μαρτυρία πολιτισμικής διαδρομής. Οι πρόγονοι μας πολλές φορές έκαναν λόγο για την αξία του μέτρου στην ζωή μας. Και ετόνισαν ότι όταν το μέτρο περιφρονείται ακολουθεί η ύβρις» σημείωσε ο Αρχιεπίσκοπος.

«Δεν έχω την εντύπωση ότι έκανα σήμερα ενώπιον σας μια επιστημονική αρχαιολογική ανάπτυξη, πιστεύω όμως ότι σας έκαναν κοινωνούς του παραπόνου ενός ιστορικού μνημείου της Βοιωτικής γης με την προτροπή όχι άλλους βανδαλισμούς και προσπάθεια έστω και τώρα για επανόρθωση των λαθών μας. Και τους φτωχούς μπορούμε να βοηθήσουμε και τα μνημεία μας να στηρίξουμε. Αρκετές καταστροφές κάναμε στο περιβάλλον και στα μνημεία μας. Φτάνει δεν χρειάζονται άλλες» τόνισε ο Μακαριώτατος.

Προηγουμένως ο Πρύτανης του Πανεπιστήμιου Καθ. Δημοσθένης Ασημακόπουλος αναφέρθηκε στην πορεία του Αρχιεπισκόπου σημειώνοντας ότι είναι απόφοιτος της Θεολογικής και Φιλοσοφικής Σχολής, των δύο αρχαιοτέρων Σχολών του Πανεπιστημίου Αθηνών. «Είναι ένας δικός μας άνθρωπος» είπε ο Πρύτανης. Στο χαιρετισμό του ο αντιπρύτανης Καθ. Ιωάννης Καράκωστας θυμήθηκε τα κοινά σχολικά χρόνια που είχε με τον κ. Ιερώνυμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: