07 Ιουλίου, 2010

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 7 ΙΟΥΛΙΟΥ

image_thumb8444444444444444444484444[1]

1) Ο άγιος Θωμάς. Ήταν περιφανής δια τον πλούτον του και την δύναμίν του και εναντίον των βαρβάρων εσημείωσε μέγιστα τρόπαια και νίκες. Επόθη-σε τον Χριστόν και ενεδύθη το σχήμα των Μοναχών μιμούμενος τον Χριστόν. Δια τούτο ωδηγήθη παρά του προφήτου Ηλίου στο όρος Μαλεό, όπου διέλαμ-ψε δια των προσευχών, νηστειών και αγρυπνιών. Έλαβε παρά του Θεού την χάριν των θαυμάτων και αξιώθηκε να κάμη πολλά θαύματα. Εξεδήμησε ειρη-μικά εις Κύριον.

2) Η αγία μεγαλομάρτυς Κυριακή. Καταγόταν από την Ανατολήν από γο­νείς πλουσίους και ελεήμονας, τον Δωρόθεον και την Ευσεβείαν. Οι γονείς αυ­τοί ήσαν άτεκνοι και δια συνεχών παρακλήσεων προς τον Θεόν εγέννησε η Ευσέβεια ημέρα Κυριακήν και έτσι έδωσαν το όνομα Κυριακή. Αφιερώθη εις τον Θεόν. Αρνηθείσα δε να θυσιάση στα είδωλα εβασανίσθη και από τα βάσα­να εξεδήμησε εις Κύριον.

3) Ο άγιος Ευάγγελος. Εξεδήμησεν εις Κύριον.

4) Οι άγιοι μάρτυρες Ευστάθιος και Πολύκαρπος ο νέος. Ο Ευστάθιος ερ-ρίφθη στη φωτιά, ο δε Πολύκαρπος απεκεφαλίσθη δια μαχαίρας.

5) Οι άγιοι μάρτυρες Περεγρίνος, Λουκιανός, Πομπήιος, Ησύχιος, Παπικός, Σατορνίνος και Γερμανός.

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το 1823 οι Έλληνες υπό τον Οδ. Ανδρούτσον επιτίθενται εναντίον των Τούρκων στο μοναστήριον Ιερουσαλήμ της Λεβα-δείας. Η μάχη υπήρξε σφοδρή και ουδείς απέβη νικητής.

Το 1824 οι Τούρκοι εισέρχονται στο Λιδωρίκιον και το καταστρέφουν.

Το 1825 οι Τούρκοι επετέθησαν εναντίον των Ελλήνων και καταλαμβάνουν τον Αγιον Αθανάσιον Αθηνών.

Το 1913 στο βουλγαρικόν μέτωπον συνεχίζεται ο σκληρός αγών των ελληνι­κών δυνάμεων. Κατόπιν θυελλώδους επιθέσεως οι Έλληνες καταλαμβάνουν τα υψώματα Ντερβέν-Κουλί. Η στρατιά Δαμιανού καταδιώνει τους Βουλγάρους μέχρι τα Βλάχικα Καλύβια.

Το 1919 σε ολόκληρο το μέτωπο της Μ. Ασίας επικρατεί σχετική ηρεμία.

Το 1920 ο ελληνικός στρατός στη Μ. Ασία μάχεται με περιπόλους.

Το 51921 οι ελληνικές δυνάμεις της στρατιάς της Μ. Ασίας μάχονται ενα­ντίον των Τούρκων εις τον τομέα Δοριλαίου και κυρίως επί του Ακτίου και Τσαμ-τεπέ.

Το 1922 στη Μ. Ασία μεταξύ των εμπολέμων γίνονται μάχες αναγνωρίσεως των θέσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: