12 Μαΐου, 2010

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

image_thumb844

12 ΜΑΪΟΥ

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Ο άγιος Επιφάνιος επίσκοπος Κύπρου. Γεννήθηκε στο χωρίο Βεζανδούκα Φοινίκης από γονείς Εβραίους. Έγινε χριστιανός από τον μοναχόν Λουκια­νόν από τον οποίον εδιδάχθη τον αληθινόν Θεόν και εβαπτίσθη μαζί με την αδελφήν, η οποία έγινε μοναχή, από ένα επίσκοπον της περιοχής εκείνης. Έ­πειτα επώλησε όλα τα υπάρχοντα του, τα μοίρασε στους φτωχούς και έγινε μοναχός στο Μοναστήριον Στανύδριον-Φοινίκης μαζί με τον Λουκιανόν. Εκεί έζη βίον ασκητικόν μελετών τα Ιερά βιβλία. Εθεράπευσε την θυγατέρα του βα­σιλέως των Περσών, ανέστησε νεκρόν. Η φήμη του διεδόθη παντού δια τούτο εχειροτονήθη επίσκοπος Κύπρου. Εκεί έζησε και εξεδήμησε εις Κύριον ειρη­νικά.

2) Ο άγιος Γερμανός Αρχιεπίσκοπος. Γεννήθηκε στην Κων/πολιν. Ο πατέ­ρας του ήταν συγκλητικός. Έγινε πρώτα επίσκοπος Κυζίκου και το 715 έγινε πατριάρχης Κων/πόλεως. Σαν πατριάρχης προφήτευσε πολλά, κατεπολέμησε τους εικονομάχους και εξωρίσθη από τον βασιλέα Λέοντο τον Ίσαυρο. Έζησε 90 έτη, και εξεδήμησε ειρηνικά εις Κύριον.

3) Ο άγιος Ιωάννης. Καταγόταν εκ Βλαχίας και απαγχονίσθηκε στην Κων/ πολιν.

4) Ο άγιος Θεόδωρος. Καταγόταν από την Κορώνη, χειροτονήθηκε διάκο­νος, εγκατέλειψε τα εγκόσμια και πήγε στα Κύθηρα ασκητής και εξεδήμησε εις Κύριον.

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το 1821 οι Τούρκοι ξερχόμενοι από την Τρίπολη επιτίθενται σφοδρώς εναντίον των Ελλήνων παρά το Βαλτέτσι Τριπόλεως. Η μάχη διήρκησε όλην την ημέραν καθότι οι Έλληνες υπό την αρχηγίαν του Ηλία και Κυριακούλη Μαυρομιχάλη κρατούν σθεναρά τις θέσεις των.

Το 1919 ο ελληνικός στρατός κατοχής της Σμύρνης καταβάλλει προσπάθει­ες για να επιβάλλει την τάξη.

Το 1920 στο μέτωπο στη Μ. Ασία σημειώνεται δράσις περιπόλων.

Το 1921 οι ελληνικές δυνάμεις του 3ου σώματος στρατού στη Μ. Ασία επι­τίθενται εναντίον των Τούρκων.

Το 1922 η ελληνική στρατιά στη Μ. Ασία δρα δια περιπόλων και πυροβολι­κού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: