12 Μαΐου, 2010

Η ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΩΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΙ ΕΛΕΝΗΣ (ΚΑΛΟΓΡΑΙΩΝ) ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΚΑΙ Ο ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ (12/5/2010).

clip_image001

image

Ο τοimageπικός τύπος της Καλαμάτας προσφάτως πληροφορεί το κοινό, ότι η Ιερά Σύνοδος έ­κανε δεκτό αίτημα του Επισκόπου Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου, (χωρίς να πεί και τους λόγους ακριβώς που επιβάλλουν τούτο), να διενεργηθεί οικονομικός έλεγχος μεταξύ των Ιερών Ναών της πόλεως, στους οποίους έχει εξουσία ο Επίσκοπος, αλλά και σε Ιερές Μονές της Επαρχίας του, που δεν υπάγονται στην αποκλειστική του αρ­μοδιότητα, παρά μόνον στο Ηγουμενοσυμβούλιο και τον Ηγούμενο ή την Ηγουμένη, κάτι που αποδέχεται αναντίρρητα και ο ίδιος ο κ. Χρυσόστομος στις πρόσφατες δηλώσεις του στα ΜΜΕ.

Ένας Ορθόδοξος θεολόγος,  και γνώστης του Μοναχικού Ανατολικού ιδεώδους δεν μπορεί να απο­δεχτεί ούτε και να το φανταστεί ακόμη, ότι πράγματι προέβη σε ένα τέτοιο ολίσθημα ο οικείος Επίσκοπος. Και επιμένω, ότι δεν μπορώ να αποδεχτώ κάτι τέτοιο, γιατί είναι γνωστό, ότι η Μοναστική Πολιτεία είναι αυτοδιοίκητη με συγκεκριμένο Εσωτερικό Κανονισμό βασιζόμενο αυστηρώς στους Θείους και Ιερούς Μοναστικούς και εκείθεν Κανόνες. Επί των Ιερών Μονών της Επαρχίας του ο Μητροπολίτης ελέγχει μόνον την νομι­μότητα της οικονομικής διαχειρίσεως των Μονών, ήτοι: Τίποτε περισσότέρον ή ολιγότερον από του να εγκρίνει μόνον τον ετήσιο Προϋπολογισμό και να επικυρώνει τον ετήσιο Απολογισμό των εξόδων τους.

Επίσης ουδεμία εξουσία έχει επί των πα­σής φύσεως παραπτωμάτων των Μοναχών, γιατί η Μονή είναι αυτοδιοικούμενη. Αυτά τα θέματα της Μονής λύνονται είτε από την Αδελφότητα, είτε από το Ηγουμενοσυμβούλιον, είτε από τον Ηγούμενο η την Ηγουμένη, ανάλογα με το μέγεθος του παραπτώματος, όπου και επιβάλλονται τα ανάλογα επιτίμια που προβλέπει ο Εσωτερικός Κανονισμός της Μονής, και ουδέποτε τα σφάλματα των Μοναχών και Μοναζουσών δεν γίνονται αιτία περαιτέρω σχολιασμού. Ο οικείος Επίσκοπος τότε και μόνον επεμβαίνει, όταν του ζητηθεί η βοήθεια από την Αδελφότητα ή το Ηγουμενοσυμβούλιο, ήτοι: Σε μιά πολύ σοβαρή υπόθεση κάποιου Μοναχού ή Μοναχής, που θα αρνηθεί να υπακούσει σε απόφαση της Αδελφότητος να εγκαταλείψει την Ιε­ρά Μονή.

Ο σκοπός και το έργον της Συνοδικής Επιτροπής επί των οικονομικών προβλη­μάτων, είναι η υπό ενιαίο σύστημα διοίκησης και διαχείρισης της εκκλησιαστικής περιουσίας, ήτοι: Της διατηρητέας και εκποιητέας Μοναστηριακής περιουσίας, της ενοριακής, των εκκλησιαοτίκών Ιδρυμάτων, των Ιερών προσκυνημάτων, των Ιερών Μητροπόλεων και της υπό οιονδήποτε όνομα και διαχείριση ευρισκομένης, ώστε μετά των άλλων πόρων και εσόδων της Εκκλησίας να επαρκέσει στην κάλυψη της μισθοδοσίας άπαντος του έμμισθου προσωπικού της και την αντιμετώπιση όλων των υπόλοιπων απαραίτητων για την διεξαγωγήν του καθόλου έργου αυτής δαπανών. Τα πέραν τούτων οικονομικά θέματα των Ιερών Μονών ανήκουν και εξαρτώνται από το σιδηρούν αυτοδιοίκητο των Ιερών Μονών, ήτοι: Την ολομέλεια της Αδελφότητας και το εκλελεγμένον Ηγουμενοσυμβούλιο.

Στην διενέργεια της εκλογής του Ηγουμενοσυμβουλίου απαγορεύεται να έχει ουδεμίαν απολύτως ανάμειξη ο οικείος Μητροπολίτης, πέραν του ότι πρέπει να του ανακοινωθεί απλώς η εκλογή εγκαίρως, και να εγκαταστήσει τον ήδη εκλεγέντα ισοβίως Ηγούμενο ή Ηγουμένη, σύμφωνα με τη σχετική εκκλησιαστική Ακολουθία. Η εξουσία του οικείου Επισκόπου σε οικονομικά θέματα Μονών της περιφέρειάς του εξαντλείται μόνον στην κατ' έτος έγκριση του Προϋπολογισμού και την επικύ­ρωση του Απολογισμού, και η Ιερά Σύνοδος αν πράγματι ενέκρινε στον Επίσκοπο Μεσσηνίας οικονομικό έλεγχο, τον ενέκρινε μόνον σε αυτά τα συγκεκριμένα τακτά περιθώριά του.

 Το ερώτημα που προκύπτει εν προκειμένω είναι: Ο οικείος Επίσκοπος Μεσση­νίας δεν έχει εισέτι εγκρίνει και επικυρώσει τους Προϋπολογισμούς και Απολογι­σμούς των ετών 2008 & 2009, και ζητεί να πράξουν τούτο οι οικονομι­κοί ελεγκτές από την Ιερά Σύνοδο;;; Αν, όμως, το έχει πράξει τούτο, τότε γιατί ζητεί τον έλεγχον από την Ιερά Σύνοδο;;; Αλλά και πάλλιν αν δεν το έχει πράξει ακόμη τούτο, τότε ποίος τον εμποδίζει να το πράξει;;; Πάντως οι Ιερές Μονές της περιοχής του είναι υποχρεωμένες να υποβάλλουν κατ΄ έτος, ανελλιπώς, Προϋπολογισμούς και Απολογισμούς, και το καθήκον τους αυτό θα πρέπει να το έχουν πράξει, και να έ­χουν μάλιστα λάβει και τις ανάλογες εγκρίσεις και επικυρώσεις τους. Αν αυτό αληθεύει, τότε προς τί και γιατί ο θορυβωδώς αιτούμενος αυτός οικονομικός έλεγχος και μάλιστα σε Μονές;;; Ο Μοναχικός βίος είναι ένας δύσκολος δρόμος, και μάλιστα την σήμερον ημέρα. Οφείλουμε όλοι, όχι μόνον να μη δημιουργούμε άσκοπα προβλήματα στους Μο­ναχούς μας, και ιδίως στις Μοναχές μας, αλλά και να τους περιφρουρούμε οσάκις δέχονται επιθέσεις, γιατί είναι γνωστόν ότι ο Μοναχισμός βάλλεται στις ημέρες μας.

Είναι μεγάλη ευλογία σε μιά πόλη να υπάρχουν σήμερα, όπου σχεδόν «εκλέλειπεν όσιο», οργανωμένες Ιερές Μονές με προσεκτικούς Μοναχούς και Μοναχές που δεν προκαλούν ούτε και ενέχονται σε προβλήματα και σκάνδαλα. Ας τους αφήσουμε, λοιπόν, ήσυχους και ανεπηρέαστους να τραβήξουν τον δύσκολο και ανηφορικό τους δρόμο μέσα σ' αυτή την καταναλωτική μας κοινωνία και την επερχόμενη λαίλαπα του επάρατου βαρβαρισμού της παγκοσμικοποίησης, και με τις ευχές όλων μας να κατορθώσουν, ώστε να βγουν νικητές από αυτόν τον ιερό αγώνα τους, που όλως αυτοβούλως επέλεξαν προσευχόμενοι, αδιαλείπτως, για τον κόσμο και τον εαυτό τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: