19 Απριλίου, 2010

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

image_thumb136444_thumb1

19 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Ο άγιος Παφνούτιος. Καταγόταν από τα Ιεροσόλυμα και εμαρτύρησε διά την πίστιν του εις τον Χριστόν.

2) Ο άγιος Τρύφων Αρχιεπίσκοπος Κων/πόλεως. Έγινε μοναχός και ακο­λούθως Πατριάρχης με την συμφωνίαν όμως, ότι κατόπιν ωρισμένου χρόνου να παραιτηθή δια να γίνη Πφατριάρχης ο Θεοφύλακτος, (ο υιός του βασιλέως Ρωμανού). Επειδή δε, αντέστη και δεν παρητήθη, με δολιότητα και απάτην του Θεοφανούς Καισαρείας, εδιώχθη από τον θρόνον, αφού επατριάρχησε 2 έτη και ελάχιστους μήνες.

3) Ο άγιος Θεόδωρος. Καταγόταν από την Πέργη της Παμφυλίας. Εμαρτυ­ρησε επί της βασιλείας του αυτοκράτορος Αντωνίνου. Η αγία Φιλίππα ήτο μη­τέρα του μάρτυρος Θεοδώρου, οι δε Σωκράτης και Διόνυσος, στρατιώται οι οποίοι επίστευσαν εις τον Θεόν του Θεοδώρου και εμαρτύρησαν μ' αυτόν ριφθέντες εντός αναμμένης καμίνου και μη καέντες ετελειώθησαν δια ξίφους.

4) Ο άγιος Γεώργιος. Ένεκα της υπερβολικής του αρετής εχειροτονήθη επί­σκοπος Πισιδίας και ήτο υπέρμαχος των εικονολατρών δια τούτο και εξωρίσθη.

5) Ο άγιος Συμεών. Ασκησε την Μονή Φιλόθεου του Αθω. Είναι ο κτήτωρ της Μονής Αγίας Τριάδος εις το όρος Φλαμούριον του Πυλίου. Καταγόταν από τό Βαθύρεμμα Αγυιάς Βόλου.

6) Ο άγιος Αγαθάγγελος. Έζησε στη Σμύρνη προ της ελληνικής Επανάστα­σης. Καταγόταν από το Αίνον και άσκησε εις την Μονήν του Εσφιγμένου.

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το 1825 εις την Μεθώνην αποβιβάζονται στρα­τεύματα υπό του Αιγυπτιακού στόλου, δια την ενίσχυσιν του Ιμβραήμ.

Το 1897 οι ελληνικές δυνάμεις μάχονται εναντίον των Τούρκων. Στον τομέα της Ηπείρου καταλαμβάνουν την περιοχήν Λούρου και αποκαθιστούν τις συ­γκοινωνίες.

Το 1920 ο ελληνικός στρατός της Μ. Ασίας προβαίνει σε εκκαθάριση του τομέως του.

Το 1921 η ελληνική στρατιά στη Μ. Ασία προβαίνει σε μάχες αναγνωρί­σεως.

Το 1922 ο ελληνικός στρατός της Μ. Ασίας δέχεται μικροεπιθέσεις από τουρκικά αποσπάσματα.

Το 1941 στο αλβανικό μέτωπο συνεχίζεται η βάση σχεδίου σύμπτυξι των ελληνικών δυνάμεων. Οι Βρεττανοελληνικές δυνάμεις μάχονται μάχες καθυ­στερήσεως με τις γερμανικές δυνάμεις. Η γερμανική αεροπορία καταστρέφει την Λαμία και Χαλκίδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: