19 Απριλίου, 2010

ΕΠΙΣΗΜΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗΣ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΘΑ ΤΕΛΕΣΕΙ Ο ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ κ.κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ

Αγαπητέ επισκέπτη του blog,

Τα επίσημα εγκαίνια του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμόρφωσης της Ι.Α.Α θα τελέσει ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ αύριο ημέρα Δευτέρα 19 Απριλίου 2010.

Το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως δημιουργήθηκε επί των ημερών του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου Β', το οποίο θα έχει ως σκοπό και στόχο να προσφέρει δυνατότητες συνεχούς επιμόρφωσης και κατάρτισης σε κληρικούς και λαϊκούς στην πορεία του δύσκολου δρόμου της ποιμαντικής.

Voiotosp.blogspot.com

__________________________________

makariotatos-ieronimos Ο Μακαριώτατος στην Υπ΄ αριθμ. 32/13-4-2010 Εγκύκλιό του για το έργο αυτό της Ι.Α.Α γράφει:

Είναι καθήκον τον Επισκόπου να μεριμνά για το ποίμνιο που ο θεός του εμπιστεύθηκε. Είναι όμως εξίσου βασική υποχρέωση να μεριμνά και για τους ποιμένες που εξ ονόματός του διακονούν αυτό το ποίμνιο. Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών δικαιούται να αισθάνεται υπερήφανη για την ποιότητα και τη μόρφωση των κληρικών και των λαϊκών στελεχών της. Τούτο δεν σημαίνει όμως ότι έχουμε δικαίωμα να εφησυχάσουμε, να μην αναγνωρίσουμε τις αυξημένες απαιτήσεις της διακονίας του σύγχρονου κόσμου και την ανάγκη ανταπόκρισης σε όλο και πιο σύνθετα και περιπλοκότερα αιτήματα του ανθρώπου που δοκιμάζεται καθημερινά από ποικίλους πειρασμούς, ηθικά διλήμματα και πρακτικές δυσκολίες.

Έχουμε χρέος λοιπόν να σταθούμε έμπρακτα στο πλευρό των ποιμένων και των συνεργατών μας. Να τους προσφέρουμε δυνατότητες συνεχούς κατάρτισης, ενίσχυσης και υποστήριξης στο δύσκολο έργο τους. Να φροντίσουμε ώστε όσα έμαθαν θεωρητικά στις σπουδές τους να τα εμπλουτίσουν εκμεταλλευόμενοι τη γνώση και την εμπειρία άλλων κληρικών ή λαϊκών που έχουν εξειδικευθεί σε συγκεκριμένους τομείς διακονίας. Και ακόμη, πρέπει να προσφέρουμε στήριξη στην ιερατική οικογένεια, στα λαϊκά στελέχη μας, στους υποψηφίους αλλά και στους "απόμαχους" κληρικούς μας.

Αυτές τις ανάγκες έρχεται να διακονήσει το νεοσύστατο «Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Κύριο έργο του Ιδρύματος η "ποιμαντική των ποιμένων" και εργάτες του ένα πλήθος κυρίως κληρικών αλλά και λαϊκών, που πρόθυμα θέλησαν να διακονήσουν τους αδελφούς τους εξ ονόματος του Επισκόπου τους με τρόπο οργανωμένο και ανταποκρινόμενο στις επιταγές της σύγχρονης πραγματικότητας. Μαζί λοιπόν με τις πατρικές ευχές για ευόδωση και καρποφόρα λειτουργία, απευθύνουμε πρόσκληση προς όλους να εκμεταλλευθούν κατά τον μέγιστο δυνατό τρόπο όσα αυτή η νέα υποστηρικτική και επιμορφωτική δομή της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών μπορεί να προσφέρει.

Ο Αρχιεπίσκοπος

Αθηνών και Πάσης Ελλάδος

ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ

_________________________________

ΣΚΟΠΟΣ  ΤΟΥ  ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ

ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗΣ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΕΩΣ

ΤΗΣ  Ι. Α. Α.

 Το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως(Ι.Π.Ε.) της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών είναι ένα εκκλησιαστικό ίδρυμα «με σκοπό την επιμόρφωση, την κατάρτιση, διαμόρφωση, ποιμαντική εξειδίκευση και διά βίου εκπαίδευση των προς χειροτονία και των εν ενεργεία κληρικών. καθώς και των λαϊκών στελεχών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής ΣΗΜΑ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣΑθηνών» (ΦΕΚ Β 1011/28.05.2009).

Η νέα αυτή υπηρεσία, της οποίας κύριο έργο είναι η «ποιμαντική των ποιμένων», έρχεται να συμπληρώσει, κατά τρόπο οργανωμένο, μεθοδικό και συγκροτημένο, τα ελλείμματα στην ποιμαντική μέριμνα για τους κληρικούς και έχει σχεδιασθεί ως ίδρυμα ποιμαντικής επιμορφώσεως και ερευνών, αλλά και ως οργανισμός προώθησης, γενικότερα, των ποικίλων δραστηριοτήτων ποιμαντικού, κυρίως, χαρακτήρος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.Όπως αναγράφεται στον Κανονισμό Λειτουργίας του Ιδρύματος (άρθ. 2), μεταξύ των στόχων του Ιδρύματος είναι:

(α) Η ποιμαντική, θεολογική και πρακτική κατάρτιση των υποψηφίων προς χειροτονία και του ιερατικού ζεύγους....

(β) Η εν γένει επιμόρφωση των κληρικών της Ι.Α.Α. και η συνεχής ενημέρωσή τους για τις κοινωνικές, πολιτισμικές, πολιτικές, τεχνολογικές, θρησκευτικές και πνευματικές εξελίξεις....

(γ) Η μελέτη προώθηση και στήριξη της Ορθοδόξου παραδόσεως και του ελληνοχριστιανικού πολιτιστικού και πνευματικού πλούτου.

(δ) Η διοργάνωση εκπαιδευτικών σεμιναρίων: εργαστηρίων πρακτικής άσκησης, καθώς και ερευνητικών προγραμμάτων επί ποιμαντικών, θρησκευτικών, πολιτιστικών και κοινωνικό-πολιτικών θεμάτων.

(ε) Η προσφορά επιστημονικής εποπτείας και υποστήριξης των στελεχών της Ι.Α.Α....

(στ) Η εκπόνηση ή η εποπτεία και υποστήριξη ειδικών μελετών σχετικών με όλους τους προαναφερθέντες τομείς δραστηριοτήτων.

(ζ) Η εκπαίδευση κληρικών και λαϊκών στελεχών για τις σύγχρονες ανάγκες διακονίας σε ειδικούς ποιμαντικούς τομείς....

(η) Η δημιουργία κινήτρων για την κάλυψη θέσεων απασχολήσεως στο συνολικό ποιμαντικό έργο της Ι.Α.Α. ...».

Δεν υπάρχουν σχόλια: