18 Απριλίου, 2010

Ο ΑΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙΣΑΡΟΠΑΠΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΝΙΚΟΠΟΛΕΩΣ ΚΑΙ ΠΡΕΒΕΖΗΣ κ. ΜΕΛΕΤΙΟΥ

imageΟ Επίσκοπος Πρεβέζης κ. Μελέτιος, όλως αυθαίρετα, έδωσε εντολή στους Ιερείς της Επαρχίας του να τελούν το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας στη Δημοτική γλώσσα. Ενώπιον της Ιεράς Συνόδου, που κλήθηκε στις 14/4/2010 να απολογηθεί για το αυθαίρετο και ανόσιο αυτό έργο του, είπε με ύφος πεντακοσίων Καρδιναλίων, ταύτα: «Ο κυρίαρχος Μητροπολίτης δικαιούται να ορίζει το Ποιμαντικό, Λατρευτικό και Λειτουργικό πλαίσιο στην Περιφέρειά του», και συμφώνησαν μαζί του και δύο άλλα μέλη της Ιεράς Συνόδου, εκ των δεκατριών. Ο Φθιώτιδος Νικόλαος, και ο Δημητριάδος Ιγνάτιος.

image

Και δεν εσταμάτησαν εκεί αλλά στην παρατήρηση του πράου και φωτισμένου Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου και των υπολοίπων εννέα μελών της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, που τους αντέταξαν, με Γραφική τοποθέτηση, υπενθυμίζοντάς τους, ότι με αυτά που ισχυρίζονται δεν ορθοτομούν τον λόγον της αληθείας, γιατί στην Εκκλησία του Χριστού δεν υπάρχει ασυδοσία, «ου γαρ έστιν ακαταστασίας ο ο Θεός, αλλά τάξεως και ειρήνης», γιατί τα πάντα γίνονται «ευσχημόνως και κατά τάξη». Και πάλι όμως με έπαρση απάντησαν αναιδώς, ότι: «δεν υπάρχει κανένας Ιερός Κανόνας που να μας στερεί αυτό το δικαίωμα, και αν υπάρχει να μας τον υποδείξετε για να τον μάθουμε και εμείς», Και βεβαίως τα ξεστώμησαν όλα αυτά, «μη ιδότες, οι δυστυχείς, ά λέγουν».

imageΔεν γνωρίζουν οι επίσκοποι αυτοί, την έκπαλαι ΤΑΞΗ της τέλεσης του Μυστηρίου των Μυστηρίων της Θείας Ευχαριστίας που μας παρέδωσε ο ίδιος ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός, και μας τόνισε, ότι: « τούτο ποιείτε εις την εμήν ανάμνησιν; ». Δεν γνωρίζουν, ότι τη ΜΕΓΑΛΗ αυτή ΕΝΤΟΛΗ του Χριστού, οι Αγιοι Απόστολοι και οι Θεοφόροι Πατέρες μας την έκαναν πράξη οριοθετώντας απαραχάρακτα το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, άδοντες και ψάλλοντες, εκ του πρωτοτύπου, «Ψαλμούς και Ύμνους και Ωδές πνευματικές;». Δεν γνωρίζουν αυτοί οι τρεις Επίσκοποι, ότι με τα όσα απευθύνεται ο ιερουργός προς τους πιστούς γίνεται λίαν σαφής και κατανοητός και δεν χρειάζονται ερμηνεία;

Και μάλιστα τόσο πολύ γίνεται κατανοητός, που αυτούσιες Γραφικές και λειτουργικές εκφράσεις, οι πιστοί, τις κάνουν χρήση, με ευχαρίστηση, στη καθημερινή τους ζωή!! Οι διάφορες Ευχές, που ζητούν αυτοί οι Επίσκοποι την ερμηνεία τους, δεν αφορούν τους πιστούς, αλλά ανήκουν και αφορούν τον Ιερουργούντα, διό και του ορίζεται λίαν ρητά και κατηγορηματικά, ότι πρέπει να τις αναγινώσκει, «Μυστικώς;». Ιερόν Κανόνα ζητάνε αυτοί οι περίεργοι Επίσκοποι για να τους σταματήσει από τον πνευματικό τους κατήφορο; Γιατί αγνοούν το λόγο του Θεού;

Υπάρχει μεγαλύτερος Κανόνας από αυτή ταύτη την έκπαλαι Αποστολική, και μεταποστολική Πατερική ΤΑΞΗ τέλεσης του Μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας; Ευτυχώς όμως που, πέραν του πράου σήμερα Αρχιεπισκόπου, κοσμούν την Ιερά Σύνοδο και Επίσκοποι πατερικού ύψους, και είναι εκείνοι οι εννιά που όρθωσαν το Ορθόδοξο ανάστημά τους έναντι των όσων εφλυάρησαν ως ασύδοτοι οι ως άνω Επίσκοποι, και ορθοτόμησαν με στεντόρεια φωνή «τον λόγον της αληθείας» ταυτιζόμενοι ανεπιφύλακτα με την Γραφική θέση και τοποθέτηση του όλου θέματος υπό του Αρχιεπισκόπου.

Οτι δηλαδή στην Μία Αγία Εκκλησία του Χριστού τα πάντα πρέπει να γίνονται «ευσχημόνως και κατά τάξιν», και ορθώς ελήφθη τελικά, κατά πλειοψηφίαν, απόφαση σε βάρος των επιπόλεων τριών Επισκόπων, που ως φαίνεται είναι επιλήσμονες της αποστολής τους. Η στάση αυτή των δέκα της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, που στιγμάτισε τις αλαζονικές και εωσφορικές συμπεριφορές των επισκόπων αυτών, αποτελεί σταθμό στην ιστορία της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Και πολύ σωστά οι πιστοί Χριστιανοί τους χαρακτήρισαν ανεπισκόπους και ελλιπείς για την Εκκλησία του Χριστού. Καλόν είναι αυτοί οι ως άνω τρεις Επίσκοποι να διαβάσουν τον Κανόνα ΞΗ΄ της Πενθέκτης Οικουμενικής Συνόδου.

Voiotosp.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: