27 Φεβρουαρίου, 2010

ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΤΟΥ ΦΑΝΑΡΙΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ ΡΩΜΑΙΟΚΑΘΟΛΙΚΟΥΣ.

APOKLEISTIKO

Αγαπητέ αναγνώστη του blog

Εξ΄ αφορμής της Πατριαρχικής και Συνοδικής Εγκυκλίου επί τη Κυριακή της Ορθοδοξίας 21/2/2010, όπου αναφέρει σχετικά για το διάλογο με τους Ρωμαιοκαθολικούς. Κρίνουμε σκόπιμο σήμερα, να αναρτήσουμε την κάτωθι επιστολή επίκαιρη όσο ποτέ άλλοτε του μακαριστού Μητροπολίτου Παραμυθίας Φιλιατών και Γηρομερίου κυρού Παύλου, σχετικά με το ως άνω θέμα, με τη σκέψη μήπως και σήμερα η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος, επειδή το Φανάρι, ξεχνά συχνά πυκνά τους Ιερούς Κανόνες, χρειαστεί κάποια στιγμή να την κάνει πράξη, όπως τότε επί μακαριστού Παραμυθίας.

 

ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ ΠΑΥΛΟΣ

Εν Παραμυθιά τη 23η Αυγούστου 1972

Πρός Τήν Αυτού Θειοτάτην Παναγιότητα

Τόν Οικουμενικόν Πατριάρχην κύριον ΔΗΜΗΤΡΙΟΝ

Οικουμενικόν Πατριαρχείον-Φανάριον

Παναγιώτατε,

Ελάβομεν τηλεγράφημα της Υμετέρας Παναγιότητος και το υπ' αριθ. Πρωτ. 449 Ειρηνικόν Υμών Γράμμα, δι' ων αγγέλετε ημίν τα της αναδείξεως και καταστάσεως Υμών εις τον Πρωτόθρονον Πατριαρχικόν θρόνον.

Εδοξάσαμεν τον Θεόν, διότι ωκονόμησε ούτω τα πράγματα και απεκλείσθησαν διαβεβλημένα και επί ηθική και επί πίστει ορθή πρόσωπα. Πιστεύομεν ότι είσθε θεοπρόβλητος. Έχομεν δι' ελπίδος ότι θα ορθώσητε το ανάστημά σας και "θα βάλετε εις την θέσιν των" τα κακώς έχοντα εν τω Πατριαρχείω ήτοι την επί ζημία της ορθοδοξίας αχαλίνωτον τάσιν προς ένωσιν με τους αιωνίως αμετανοήτους και επιβουλευομένους την Ορθόδοξον κατ' Ανατολάς Αγίαν Εκκλησίαν ημών, την όντως Εκκλησίαν.

Παναγιώτατε Πάτερ και Δέσποτα, βαθυσεβάστως παρακαλούμεν και ικετεύομεν γονυκλινώς: δηλώσατέ το μετά παρρησίας και απεριφράστως "ότι δεχόμεθα διάλογον με τους Καθολικούς και Πρωτεστάντας και Αντιχαλκηδονίους υπό τον ρητόν όρον όπως έκαστος, όσον αφορά το δόγμα, θέληση να παραδεχθή ανεπιφυλάκτως πάντα τα υπό των 7 αγίων Οικουμενικών Συνόδων θεσπιθέντα και ουδέν πέραν τούτων".

Επιπραπήτω μοί με όλον τον οφειλόμενον σεβασμόν να προσθέσω ακόμη ότι πρέπει το Οικουμενικόν Πατριαρχείον πρωτίστως να προσέξη την ένωσιν των Ορθοδόξων Εκκλησιών και είτα να προχωρή μετά περισκέψεως πολλής εις διάλογον δια την ένωσιν μετά των αιρετικών. Εν εναντία περιπτώσει θα γίνη το αντίθετον. Η Ορθοδοξία θα κομματιασθή προς χαράν των Παπικών και των άλλων εχθρών του Σταυρού του Χριστού. Αλλά τότε τι λόγον θα δώσωμεν εις τον Θεόν εν ημέρα κρίσεως;

Ελπίζοντες ότι θα αναθεωρήσετε τα όσα εδηλώσατε, ότι θα ακολουθήσητε πιστώς την γραμμήν του Προκατόχου Σας όσον αφορά την ένωσιν, συγχαίρομεν Υμάς θερμώς επί τη αναδείξει Σας ως Οικουμενικού Πατριάρχου και ευχόμεθα εκ βάθους καρδίας όπως Κύριος ο Θεός ημών χαρίζηταί Υμίν μακροζωΐαν και δυνάμεις πολλάς, σωματικός και πνευματικός, ίνα φέρητε εις αίσιον πέρας την υψηλήν αποστολήν Σας προς δόξαν της Εκκλησίας και του Ουρανίου Αυτής Δομήτορος.

Επί τούτοις δηλούμεν, Παναγιώτατε, ότι πριν η λάβωμεν το τίμων Υμών γράμμα εμνημονεύσαμεν του ονόματος Σας εν " Υδρα ευρισκόμενοι και συλλειτουργούντες μετά του Αγίου Ύδρας εν Ιερά Μονή Προφήτου Ηλίου, επί τη αγία Αυτού μνήμη εξακολουθούμεν δε μνημονεύοντες Υμών εν ταίς Ιεραίς Λειτουργίαις πλην δεν διστάζομεν να δηλώσωμεν ότι τελούμεν πάντοτε εν επιφυλακή και εις περίπτωσιν που ήθελε διαπιστωθή αντορθόδοξός τις ενέργεια του Πατριαρχείου, δίχα συμφώνου γνώμης πασών των ορθοδόξων Εκκλησιών, θα διακόψωμεν και Υμών το μνημόσυνον, διότι δεν το ανέχεται η συνείδησις ημών να μνημονεύωμεν της Κεφαλής ημών ως ορθοτομούσης, ενώ δεν ορθοτομεί.

Τέλος επικαλούμενοι τας θεοπειθείς ευχάς της Υμετέρας σεπτής Κορυφής εκφράζομεν την ευγνώμονα ευχαριστίαν ημών προς το Οικουμενικόν Πατριαρχείον δια τας επί τοις ονομαστηριοίς ημών ευχάς Αυτού και διατελούμεν μετά σεβασμού βαθέος της Υμετέρας Παναγιότητος.

Ελάχιστος εν Χριστώ αδελφός

+ Ο Μητροπολίτης Παραμυθίας, Φιλιατών και Γηρομερίου Παύλος

Voiotosp.blogspot.com (27/2/2010)

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: